Witam. Idzie wiosna i wszyscy wokół gadają o dietach, zdrowych, niezdrowych, skutecznych i nieskutecznych. Jest tego tyle, że można się pogubić. Ja ostatnio czytałem o diecie dr Marii Dąbrowskiej. Jest to dieta owocowo warzywna (w fazie oczyszczania organizmu), a potem wegetariańska. Otóż ja chciałbym spojrzeć na problem z innej strony. Potocznie mówi się, że czerwone mięso jest niezdrowe, a coś tam szkodzi, a coś jeszcze innego powoduje raka. Myślę, że coś w tym jest, ale z drugiej strony czy prawdą nie jest, że jeśli nie żre się 10 hamburgerów tygodniowo, a czerwone mięso zje od czasu do czasu, w dodatku gotowane, nie smażone to chyba aż tak groźne dla zdrowia ono nie jest. Dodatkowo nerki, wątrobę czy trzustkę można wzmocnić jakimiś ziołami czy nawet herbatami. Jak sądzicie? Czy nie uważacie, że wiele osób popada w paranoje w związku z zdrowym odżywianiem? Ja jestem zdania, że pokarm w nadmiarze prawie zawsze zaszkodzi, ale nawet odrzucane przez wielu mięso w odpowiednich ilościach, BEZ OBŻERANIA SIĘ nie zaszkodzi.
Zdrowa dieta, po prostu.
Rozpoczęty przez
obserwator
, poniedziałek, 20 lutego 2012 - 23:22
...
...
#3
Napisano pon, 14 maj 2012 - 18:19
Witam, ja nie jem mięsa od wielu lat, jakiś czas temu podczas badań okresowych lekarz polecił mi, abym brała jakieś suplementy zastępujące białko zwierzęce, dlugo szukałam w necie czegoś odpowiedniego i znalazłam spirulinę,bylo szczegółowo opisane co to jest,co zawiera, biorę ją już od 6 miesiący.Zawiera wszystko to co mi potrzebne, duze ilości białka,żelaza i innych mikroelementów oraz dużo witamin.
#5
Napisano nie, 08 lip 2012 - 14:32
Smażenie nie jest takie straszne, jeśli się wie jak to robić - krótko i na olejach roślinnych, najlepiej na takich, które nie tracą wartości odżywczych przy wysokich temperaturach, np. rzepakowy.Ja bym nie rezygnowała z mięsa, raczej bym je ograniczyła do chudych i nie smażonych, a organizm na pewno odczuje poprawę
#7
Napisano pon, 05 lis 2012 - 11:54
Tylko patelnie teflonowe niszczą się, jeśli smażymy na nich bez ani kropelki tłuszczu - owszem, one ułatwiają ograniczanie tłuszczu w smażonych potrawach, ale posmarowanie pędzelkiem patelni kilogramów nam nie dostarczy, a patelnia służyć będzie dłużej Odrobina oleju rzepakowego do smażenia może więcej pomóc zdrowiu niż zaszkodzićJa smażę bez tłuszczu, na papierze saga (do gotowania i pieczenia) świetnie się sprawdza, nic się nie przypala, nie przykleja i szorować patelni nie trzeba więc same plusy a co najważniejsze jedzenie jest zdrowe i bez dodatkowych kalorii
#8
Napisano śro, 21 lis 2012 - 21:40
Cześć Dziewczyny!
Ja niestety tak właśnie zniszczyłam sobie moją ukochaną patelnię :/ ale już zakupiłam sobie silikonowy pędzelek i nim działam
Ostatnio przekonałam się do pieczonej ryby bez tłuszczu w folii aluminiowej z czosnkiem i cebulką a do tego czerwona kapusta i obiad gotowy
Macie może jakieś przepisy na taką rybkę ale w trochę innym wydaniu?
Ja niestety tak właśnie zniszczyłam sobie moją ukochaną patelnię :/ ale już zakupiłam sobie silikonowy pędzelek i nim działam
Ostatnio przekonałam się do pieczonej ryby bez tłuszczu w folii aluminiowej z czosnkiem i cebulką a do tego czerwona kapusta i obiad gotowy
Macie może jakieś przepisy na taką rybkę ale w trochę innym wydaniu?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych