Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dieta Astma i Alergia


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1
doradca

doradca

    Administrator

  • Moderators
  • 226 postów
To, co jemy może mieć wpływ na ryzyko rozwoju alergii i astmy nie tylko u nas samych, ale również u naszego potomstwa - wynika z najnowszego przeglądu prac badawczych, który został opublikowany w "Journal of Allergy and Clinical Immunology".
Zespół naukowców, któremu przewodniczył dr Graham Devereux z Uniwersytetu Aberdeen w Wielkiej Brytanii, na podstawie analizy 62 przeprowadzonych niedawno badań dotyczących relacji między jadłospisem a ryzykiem alergii i astmy ustalił, że ochronne działanie mają: cynk, witaminy A, D i E, a także składniki odżywcze i witaminy zawarte w owocach i warzywach.

Z 22 badań poświęconych spożyciu warzyw i owoców, 17 wykazało związek między zdrowszym odżywianiem a prawdopodobieństwem wystąpienia alergii i astmy. Dwa raporty wskazały, że na rozwój astmy o 75 proc. mniej narażone są dzieci przyjmujące więcej witaminy A. W przypadku kobiet ciężarnych najkorzystniejsze działanie miały witamina D, w którą bogate są m.in. tłuste ryby oraz witamina E zawarta w orzechach i nasionach. Panie, w których jadłospisie figurowały produkty bogate w te witaminy o 30-40 proc. rzadziej rodziły dzieci, które miały objawy astmy.

Ryzyko świstów spadało o prawie 80 proc. u noworodków, których matki podczas ciąży stosowały dietę śródziemnomorską opartą przede wszystkim na warzywach, rybach, orzechach i jednonienasyconych kwasach tłuszczowych (występujących m.in. w oliwie z oliwek). Badania nie potwierdziły natomiast wpływu witaminy C i selenu.

Choć zbyt wcześnie, by mówić o konkretnych zmianach w diecie, istnieje możliwość, że to, co jemy redukuje ryzyko astmy poprzez korzystny wpływ na rozwój płuc i układu odpornościowego, zmniejszanie stanów zapalnych i hamowanie produkcji wolnych rodników - zauważają naukowcy.



...



...



#2
doradca

doradca

    Administrator

  • Moderators
  • 226 postów
:)

#3
Natala91

Natala91

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 14 postów
Ciekawe informacje, ale ja radzę pójść do alergologa na testy, ewentualnie odczulanie. I tam się dowiemy czego nie jeść i czego unikać:)

#4
Enigma

Enigma

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 14 postów
takżę proponuję alergologa,chyba udzieli najlepszych informacji.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych