I.Spaghetti po bolońsku
1)Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- 300g mielonej wołowiny
- 450g makaronu spaghetti
- oliwa z oliwek
- marchewka
- cebula
- seler naciowy
- pieprz
- sól
- oregano
- łyżeczka cukru
- listek laurowy
- kieliszek czerwonego wina
- parmezan
2) Sposób przygotowania:
a) sos do makaronu:
Do garnka z rozgrzaną oliwą dodajemy drobno posiekaną cebulę, marchewkę, seler oraz czosnek. Smażymy przez 5 minut, do czasu aż warzywa zmiękną.
Następnie wrzucamy mieloną wołowinę i smażymy przez 10 minut, aż mięso przestanie być surowe ( w tym wypadku warto posłużyć się drewnianą łyżką, mieszając aby nie powstały grudki! ).
Dodajemy pomidory wraz z zalewą, cukier, sól i pieprz oraz listek laurowy. Po chwili całość polewamy winem. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy ok. 25 minut od czasu do czasu mieszając.
gotowanie makaronu spaghetti:
Do garnka z osolonym wrzątkiem wstaw garść makaronu (nie należy go łamać). Po 2 minutach przegrzeb makaron łyżką, żeby nitki się ze sobą nie skleiły.
Makaron spaghetti gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy do sosu (wcześniej z sosu wyjmujemy listek laurowy), całość dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżo startym parmezanem i gotowe! SMACZNEGO!!!
Dania z makaronem w roli głównej
Rozpoczęty przez
doradca
, poniedziałek, 14 października 2013 - 01:44
...
...
#2
Napisano czw, 17 paź 2013 - 11:28
- Mięso mielone z udźca indyka – 150 g ( 4 gramy tłuszczu w 100 gramach)
- Pomidory w puszce bez skórki
- Cebula
- Koncentrat pomidorowy
- Przyprawy: pieprz, bazylia
- Makaron spaghetti razowy – 50 g
Mięso mielone zalewamy niewielką ilością wody. I gotujemy ok 15 min. Mięso gotowane z jakiegokolwiek zwierzęcia nie ma smaku, smak nadają im przyprawy, dlatego podsmażanie mielonego nie ma sensu - niepotrzebnie brudzimy patelnię, dodajemy olej, czyli zbędne kalorie. Poza tym mięso wieprzowe ma aż 25 gramów tłuszczu. Spaghetti z indyka gotowane ma ok 400 kcal z samego tłuszczu mniej, a smakuje tak samo. Tylko smak i rodzaj przypraw urozmaicają spaghetti.
Pulpę pomidorową wymieszać z cebulą, część cebuli zmiksować, część w kostkę, dodać przyprawy, wycisnąć czosnek i dodać do mięsa. Nie gotować mięsa w dużej ilości wody, bo potem rozrzedzamy sos.
Tak zalane pulpą pomidorową mięso gotować pod przykryciem ok. 20 min.
Pyszne, gotuję takie od lat
- Pomidory w puszce bez skórki
- Cebula
- Koncentrat pomidorowy
- Przyprawy: pieprz, bazylia
- Makaron spaghetti razowy – 50 g
Mięso mielone zalewamy niewielką ilością wody. I gotujemy ok 15 min. Mięso gotowane z jakiegokolwiek zwierzęcia nie ma smaku, smak nadają im przyprawy, dlatego podsmażanie mielonego nie ma sensu - niepotrzebnie brudzimy patelnię, dodajemy olej, czyli zbędne kalorie. Poza tym mięso wieprzowe ma aż 25 gramów tłuszczu. Spaghetti z indyka gotowane ma ok 400 kcal z samego tłuszczu mniej, a smakuje tak samo. Tylko smak i rodzaj przypraw urozmaicają spaghetti.
Pulpę pomidorową wymieszać z cebulą, część cebuli zmiksować, część w kostkę, dodać przyprawy, wycisnąć czosnek i dodać do mięsa. Nie gotować mięsa w dużej ilości wody, bo potem rozrzedzamy sos.
Tak zalane pulpą pomidorową mięso gotować pod przykryciem ok. 20 min.
Pyszne, gotuję takie od lat
#3
Napisano czw, 09 lip 2015 - 20:59
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych