Jesień to pora roku, w której niemal każda gospodyni zaczyna przygotowywać przetwory na nadchodzącą zimę. Dżemy, powidła i musy pozwalają zachować smak lata na zimowe wieczory, oraz urozmaicą nasze kulinarne wypieki.
Jednym z najpopularniejszych owoców z których tworzone są jesienne przetwory jest jabłko, nieodłączny element złotej polskiej jesieni. Sposobów na ich przygotowanie jest wiele, jednym z najbardziej popularnych jest zrobienie musu.
Pasteryzowane słoiki mogą stać przez długie miesiące, a kiedy w zimowe wieczory najdzie nas ochota na ciepłą szarlotkę prosto z pieca, lub ryż z jabłkami, domowej roboty mus będzie niezastąpiony. Aby urozmaicić jego smak, można dodać korzenne przyprawy, takie jak cynamon albo goździki, co niewątpliwie urozmaici nasze wypieki.
Kolejnym tradycyjnym jesiennym przetworem są powidła śliwkowe. Jest wiele sposobów na ich przygotowanie, od zwykłego przesmażenia owoców na patelni, po niemal rytualną, trzydniową recepturę - która jednak warta jest zachodu - otrzymamy dzięki niej aromatyczne i smakowite powidła idealne do deserów i wypieków, takich jak tarta lub kruche rogaliki.
Przepisów na jesienne przetwory jest nieskończenie wiele, każda gospodyni posiada swoją sprawdzoną przez poprzednie pokolenia recepturę, jednak jedno łączy je wszystkie - nic nie sprawia takiej radości w mroźne zimowe wieczory jak słoik musu jabłkowego lub powideł.
Jesienne przetwory.
Rozpoczęty przez
doradca
, poniedziałek, 14 października 2013 - 01:48
#1
Napisano pon, 14 paź 2013 - 01:48
- marilode, Lycletlyhem, natalode i 1 inna osoba lubią to
...
...
#2
Napisano czw, 09 lip 2015 - 20:59
moja babcia zawsze robi powidła pyszneee
- marilode, Lycletlyhem i natalode lubią to
Podjadasz w nocy? Ładka na brzuchu nie daje Ci spokoju? Sprawdź jak może pomóc Ci afrykańskie mango!Natura daje Ci siłę do walki z kilogramami. Metabolizm szybko przyśpieszy i rezultaty będą widoczne lada dzień!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych