Dieta sałatkowa 1 kg w ciągu tygodnia
Stosując dietę sałatkową, nie ma się aż tak dużego łaknienia na mięso i tłuste potrawy, można więc je zastąpić niskokalorycznymi warzywami i owocami. Dieta dostarcza 1000 kcal dziennie, obfituje w witaminy, minerały, błonnik. Nie jest pracochłonna, a sałatki można zabrać bez problemu wszędzie, do pracy, na plażę, na działkę. Należy wypijać 2 litry płynów dziennie.
Trwa: 7 do 21 dni.
Odchudza: Około 1 kg tygodniowo.
Można ją powtarzać: W każde wakacje.
Polecana: Wszystkim dorosłym, zdrowym osobom.
Niewskazana dla: Dorastającej młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących.
Szczególnie bogata w: Witaminy A, E, C z grupy B oraz błonnik.
Plan diety:
1 Dzień
I Śniadanie 250 kcal
Grzanki z pomidorami, bawarka z mlekiem 0,5% bez cukru.
II Śniadanie 139 kcal
Sałatka z melonem, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Obiad 325 kcal
Sałatka ryżowa, szklanka herbaty z malin bez cukru.
Podwieczorek 99 kcal
Kubeczek (150 ml) jogurtu naturalnego bez cukru, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
Kolacja 190 kcal
Jabłko faszerowane, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
2 Dzień
I Śniadanie 160 kcal
Sałatka jabłkowa, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
II Śniadanie 140 kcal
Sałatka z białą rzodkwią, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Obiad 340 kcal
Sałatka meksykańska, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
Podwieczorek 88 kcal
Szklanka soku z pomarańczy.
Kolacja 215 kcal
Surówka z selera i malin, szklanka herbaty bez cukru.
3 Dzień
I Śniadanie 284
Sałatka swojska, szklanka kawy bez cukru.
II Śniadanie 70 kcal
Surówka z arbuza, szklanka wody mineralnej nie gazowanej.
Obiad 350 kcal
Sałatka piracka, szklanka herbaty zielonej bez cukru, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
Podwieczorek 137 kcal
Sałatka owocowa z sosem winnym, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Kolacja 162 kcal
Sałatka rosyjska, szklanka herbaty z róży bez cukru.
Przepisy:
Grzanki z pomidorami
150 g pomidora,
1/4 bagietki,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka oliwy,
4 oliwki bez pestek,
1 łyżeczka świeżej bazylii,
sól, pieprz
Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i posiekać. Dodać bazylię, sól, pieprz i wymieszać. Czosnek obrać, posiekać z oliwą. Bagietkę pokroić w ukośne kromki, posmarować oliwą z czosnkiem i opiec w piekarniku. Oliwki zmiksować z oliwą i posmarować nimi grzanki. Nałożyć na nie masę pomidorową i podawać.
Sałatka z melonem
150 g melona miodowego,
85 g arbuza,
4 rzodkiewki,
1/3 sałaty lodowej,
1/3 łyżeczki ostrej musztardy,
1 łyżeczka rzeżuchy
Sos:
1 łyżeczka oliwy z oliwek,
1 łyżeczka soku z cytryny,
ziarna pieprzu, sól
Melona i arbuza obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić umyć, odciąć ogonki i przekroić na pół. Sałatę umyć i porwać na drobne kawałki. Owoce wymieszać z rzodkiewkami, sałatą i musztardą, odstawić na 30 minut do lodówki.
Sos: oliwę wymieszać ze świeżo zmielonym pieprzem, dodać sok z cytryny z łyżeczką wody, doprawić solą. Sałatkę przed podaniem polać sosem i posypać rzeżuchą.
Sałatka ryżowa
70 g suchego ryżu pełnoziarnistego,
250 g pieczarek,
3 ogórki konserwowe,
1 średnia cebula,
sól, pieprz,
natka,
1 łyżeczka majonezu light
Ryż ugotować na sypko, Pieczarki umyć, pokroić i poddusić na wodzie. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i dodać majonez z przyprawami.
Jabłko faszerowane
1 duża antonówka
Farsz:
50 g piersi kurczaka bez skóry,
10 g szynki wieprzowej gotowanej,
1 plasterek obranego selera korzeniowego,
1 suszona morela,
1/4 łyżeczki miodu,
1/4 łyżeczki sosu sojowego,
imbir,
biały pieprz,
gałka muszkatołowa,
sól,
1 goździk
Farsz: przyprawy wymieszać. Lekko zamrożoną pierś kurczaka pokroić w paski, posypać przyprawami i odstawić na 2 godziny do lodówki. Morelę, szynkę, selera pokroić w paski. Sos sojowy połączyć z miodem i 1/4 łyżeczki wody. Dodać resztę składników i wymieszać.
Jabłko umyć, ściąć wierzch, wydrążyć i zanurzyć na sekundę we wrzątku, następnie osączyć. Wypełnić farszem, przykryć ściętym wierzchołkiem, wstawić do piekarnika (180 st. C) na 1 godzinę.
Sałatka jabłkowa
1 duże jabłko,
2 łyżki rodzynek,
2 brzoskwinie konserwowe bez soku,
1 łyżka soku pomarańczowego,
1/2 łyżeczki miodu
Jabłko zetrzeć na grubej tarce, resztę składników, oprócz rodzynek, zmiksować i połączyć z jabłkami i rodzynkami.
Sałatka z białą rzodkwią
1 mała marchew,
1/4 dużej, białej rzodkwi,
1 plasterek szynki gotowanej (25 g),
1 łyżeczka płatków kukurydzianych,
1 łyżka jogurtu naturalnego bez cukru,
1/6 szklanki soku z pomarańczy,
sok z cytryny,
1/4 łyżeczki miodu,
sól
Marchew i rzodkiew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Szynkę pokroić w kostkę. Składniki wymieszać i posypać płatkami. Jogurt wymieszać z sokiem pomarańczowym, cytrynowym, miodem i solą. Sosem polać sałatę.
Sałatka meksykańska
100 ml jogurtu naturalnego bez cukru,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
2-3 krople tabasco,
1 łyżka soku z cytryny,
2 jajka,
50 g ugotowanej fasoli czerwonej,
30 g kukurydzy konserwowej,
2 liście sałaty
Utrzeć sos z jogurtu, koncentratu, tabasco i cytryny. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki, wymieszać z pozostałymi składnikami i położyć na liściach sałaty, polać sosem.
Surówka z selera i malin
1 mały seler korzeniowy,
sok z cytryny,
sól, pieprz, chilli,
150 ml jogurtu naturalnego bez cukru,
200 g malin,
1 łyżeczka cukru pudru,
3 liście sałaty
Selera po umyciu i obraniu pokroić na plasterki, a następnie w drobne paseczki. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z solą, chilli, pieprzem i jogurtem. Dodać maliny i cukier puder. Położyć na liściach sałaty i udekorować malinami.
Sałatka swojska
1 średnia reneta,
1 mały banan,
1 średnia pomarańcza,
1 średnia gruszka,
100 g śliwek węgierek
Wszystkie owoce po umyciu, obraniu i wydrążeniu pestek drobno pokroić i wymieszać.
Surówka z arbuza
75 g arbuza bez skóry i pestek,
1/4 średniego jabłka,
1/2 pomidora,
1/4 główki sałaty lodowej,
sok z cytryny,
1 łyżka jogurtu naturalnego bez cukru,
1/4 łyżeczki miodu,
sól,
natka
Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w grube plastry. Arbuz i jabłko pokroić w grube plastry. Sałatę umyć i porwać na małe cząstki. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, solą. Sosem polać sałatę i udekorować natką.
Sałatka piracka
100 g wędzonej makreli,
1 jajko ugotowane na twardo,
20 g marynowanych cebulek,
5 czarnych oliwek bez pestek,
1/2 pomidora,
3 liście sałaty radicchio,
1 łyżeczka oliwy z oliwek,
1 łyżeczka octu winnego,
1 łyżeczka marynaty z cebulek,
pieprz cayenne, sól
Makrelę obrać ze skóry i usunąć ości, rozdrobnić. Cebulki, jajko, pomidora i oliwki pokroić w drobną kostkę. Z oliwy, octu, marynaty i przypraw sporządzić sos. Polać nim sałatkę ułożoną na liściach sałaty.
Sałatka owocowa z sosem winnym
100 g arbuza,
po 30 g: moreli, brzoskwiń, gruszek, wiśni
Sos:
40 ml wina czerwonego wytrawnego,
1/2 łyżeczki miodu,
goździki,
cynamon
Arbuza obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Pozostałe owoce umyć i obrać. Wiśnie wydrylować, resztę owoców pokroić w kostkę.
Sos: do wina dodać miód i przyprawy, podgrzać, wymieszać i ostudzić.
Owoce zalać sosem i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Sałatka rosyjska
1 średni pomidor,
50 g ogórka kwaszonego,
50 g groszku konserwowego,
50 g ogórka zielonego,
ocet,
sól, pieprz,
50 g ugotowanego kurczaka,
1 łyżeczka majonezu light,
sałata,
natka
Pomidora umyć. Ogórka zielonego obrać i razem z kwaszonym pokroić w kostkę. Kurczaka drobno pokroić. Z pomidora odkroić wierzch i wydrążyć miąższ. Odstawić. Wymieszać w misce wszystkie pozostałe składniki, prócz pomidora, sałaty i natki. Włożyć do pomidora, udekorować natką i położyć na sałacie.
źródło: zdrowie.onet.pl
Opis diety sałatkowej
Rozpoczęty przez
Guest_Silva_*
, niedziela, 04 lutego 2007 - 16:09
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych