No wiec wpadłam na pomysl zeby zbierac tu przepisy na dania do 350 kcal, bo jak wiadommo w wielu dietkach pojawia sie nam takie ograniczenie i czesto jest problem co by tu upichcic )
Jako, ze kazda z nas liczy kalorie sama, mysle ze ulatwi nam to zycie, jezeli zapiszemy tutaj konkretnie ile dane danie ma kcal i ile dokladnie gram danych skladnikow na nie sie sklada:))
Czesto dania, ktore robimy sie powtarzaja wiec moze to zaoszczedzi nam troche czasu, na ciagle zliczanie kalorii )Tutaj podaje przepis na swietne, kazdemu znane, malo kaloyczne danko :
Ryżowa zapiekanka (mniam, mniam)
Czas przygotowania 30 min
Porcja 130 kcal
Na 4 porcje:
-po 2 szklanki ryżu, mleka i wody
-3/4 kg jabłek
-cukier waniliowy
-mielony cynamon
-bita śmietana(oczywiscie jak kto woli, bez smakuje rownie dobrze:))
-2 łyżki cukru
-łyżka masła
Wymieszaj mleko z wodą, zagotuj, wrzuć ryż, dodaj masło, gotuj 2 minuty. Wstaw do większego garnka z wrzątkiem, gotuj, aż ryż będzie sypki. Jabłka obierz, odrzuć gniazda nasienne, pokrój na plasterki, wymieszaj z cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Do natłuszczonej żaroodpornej formy włóż 2/3 ryżu, przykryj jabłkami. Na wierzch wyłóż resztę ryżu. Zapiekaj w temp. 200°C, aż ryż się zrumieni.
smacznego )
Zapiekanka z kurczakiem (cos bardziej pozywnego)
Czas przygotowania 35 min
Porcja 280 kcal
Na 6 porcji:
-15 dag makaronu
-jajko
-1/2 pieczonego kurczaka
-szklanka śmietany
-5 plastrów ananasa
-1/2 szklanki mleka
-4 łyżki rodzynek
-2 mandarynki
-po łyżce masła i sosu sojowego
-sól
-pieprz
-curry
Makaron ugotuj al dente. Rodzynki namocz i odcedź. Mandarynki podziel na cząstki. Ananas i kurczaka pokrój w kostkę. Mleko roztrzep ze śmietaną i jajkiem, przypraw. Makaron wymieszaj z owocami i kurczakiem, włóż do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, polej sosem. Zapiekaj 20 min w temp. 180°C.
Nalesniki z farszem (naprawde dobre)
Czas przygotowania 35 min
Porcja 150 kcal
Na 6 porcji:
CIASTO:
-1/2 l mleka
-1/2 l piwa
-2 jajka
-ok. 35 dag mąki
-szczypta soli
FARSZ:
-mrożona mieszanka warzywna
-10 dag sera żółtego
-łyżka masła
-łyżka oleju
-sól
-pieprz
-2 cebule
Składniki na ciasto naleśnikowe ubij trzepaczką i odstaw, by "odpoczęło". Na gorącej natłuszczonej patelni usmaż cienkie naleśniki. Cebulę pokrój na talarki, zeszklij na maśle wymieszanym z olejem. Dodaj mrożonkę, wymieszaj i duś na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Przypraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, wymieszaj ze startym żółtym serem. Farsz układaj na naleśnikach i zwijaj je w rulony. Podawaj od razu lub - jeśli lubisz chrupiące - podsmaż na maśle.
Dania do 350 kcal
Rozpoczęty przez
ariana
, czwartek, 05 czerwca 2008 - 21:19
...
...
#2
Napisano sob, 07 cze 2008 - 18:40
Arianka za założenie nowego temaciku i już nawet powklejałaś przepisiki.
Moja mama nie raz robiła ten ryż z jabłkami i prawdziwa pychotka.
Moja mama nie raz robiła ten ryż z jabłkami i prawdziwa pychotka.
http://straznik.diet...1707b92f0b0.png
Odrobina motywacji..wyrzeczeń i ambicji a efekt będzie widoczny!!Pozytywne myślenie i uśmiech przyda sie.
Odrobina motywacji..wyrzeczeń i ambicji a efekt będzie widoczny!!Pozytywne myślenie i uśmiech przyda sie.
#6
Napisano pią, 13 cze 2008 - 18:49
Kolejne przepisiki )
Gniazdka makaronowe
Czas przygotowania 30 min
Porcja 200 kcal
Na 6 porcji:
-30 dag makaronu wstążki
-20 dag pieczarek
-cebula
-szklanka śmietany
-szklanka groszku
-2 ząbki czosnku
-łyżka oleju
-sól
-pieprz
-tymianek
Makaron ugotuj na półtwardo, odcedź. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Cebulę posiekaj, boczek pokrój w kostkę. Na oleju usmaż boczek, dodaj cebulę, zeszklij. Włóż pieczarki i smaż, aż puszczą sok. Dodaj posiekany ząbek czosnku, groszek i przyprawy. Duś 5 minut. Wymieszaj ze śmietaną. Drugim przekrojonym ząbkiem czosnku natrzyj formę, natłuść olejem. Makaron uformuj w gniazdka, ułóż w formie, w środek każdego nałóż porcję sosu i startego sera. Zapiecz.
Cannelloni z farszem
Czas przygotowania 40 min
Porcja 220 kcal
Na 6 porcji:
* 16 rurek cannelloni
* 35 dg mielonego mięsa
* cebula
* ząbek czosnku
* pomidory z puszki
* 25 dag sera
* 4 łyżki startego parmezanu
* 1,5 szklanki mleka
* oregano
* sól
* pieprz
Mięso podsmaż na oleju, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, usmaż razem. Włóż połowę pokrojonych pomidorów, przypraw, duś kilka minut, mieszając. Rurki cannelloni napełnij farszem (małą łyżeczką, ostrożnie). Ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Ser wymieszaj z mlekiem, przypraw solą i pieprzem, wylej na cannelloni. Wokół ułóż resztę pomidorów, posyp parmezanem. Piecz 30 min w temp. 200°C.
Jajecznica z kurczakiem i kukurydzą
Przygotowanie: 10 minut
Porcja: 280 kcal
Składniki na 2 porcje
● 3 jajka
● 15 dag wędzonego kurczaka (lub resztka pieczonego)
● 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
● łyżka masła
● słodka papryka w proszku, sól
Kurczaka pokroić na kawałki. Masło rozgrzać na patelni, włożyć kurczaka, podsmażyć 1-2 minuty.
Wbić jajka, dodać kukurydzę, oprószyć solą i papryką. Smażyć mieszając, aż jajecznica się zetnie.
smacznego
Gniazdka makaronowe
Czas przygotowania 30 min
Porcja 200 kcal
Na 6 porcji:
-30 dag makaronu wstążki
-20 dag pieczarek
-cebula
-szklanka śmietany
-szklanka groszku
-2 ząbki czosnku
-łyżka oleju
-sól
-pieprz
-tymianek
Makaron ugotuj na półtwardo, odcedź. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Cebulę posiekaj, boczek pokrój w kostkę. Na oleju usmaż boczek, dodaj cebulę, zeszklij. Włóż pieczarki i smaż, aż puszczą sok. Dodaj posiekany ząbek czosnku, groszek i przyprawy. Duś 5 minut. Wymieszaj ze śmietaną. Drugim przekrojonym ząbkiem czosnku natrzyj formę, natłuść olejem. Makaron uformuj w gniazdka, ułóż w formie, w środek każdego nałóż porcję sosu i startego sera. Zapiecz.
Cannelloni z farszem
Czas przygotowania 40 min
Porcja 220 kcal
Na 6 porcji:
* 16 rurek cannelloni
* 35 dg mielonego mięsa
* cebula
* ząbek czosnku
* pomidory z puszki
* 25 dag sera
* 4 łyżki startego parmezanu
* 1,5 szklanki mleka
* oregano
* sól
* pieprz
Mięso podsmaż na oleju, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, usmaż razem. Włóż połowę pokrojonych pomidorów, przypraw, duś kilka minut, mieszając. Rurki cannelloni napełnij farszem (małą łyżeczką, ostrożnie). Ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Ser wymieszaj z mlekiem, przypraw solą i pieprzem, wylej na cannelloni. Wokół ułóż resztę pomidorów, posyp parmezanem. Piecz 30 min w temp. 200°C.
Jajecznica z kurczakiem i kukurydzą
Przygotowanie: 10 minut
Porcja: 280 kcal
Składniki na 2 porcje
● 3 jajka
● 15 dag wędzonego kurczaka (lub resztka pieczonego)
● 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
● łyżka masła
● słodka papryka w proszku, sól
Kurczaka pokroić na kawałki. Masło rozgrzać na patelni, włożyć kurczaka, podsmażyć 1-2 minuty.
Wbić jajka, dodać kukurydzę, oprószyć solą i papryką. Smażyć mieszając, aż jajecznica się zetnie.
smacznego
#8
Napisano czw, 10 lip 2008 - 10:29
Pizza z Warzywami chyba niema 35 kalorii na porcję więc dam tutaj.
Składniki:
4 małe gotowe spody od pizzy (można zrobić samemu jak komuś się chce)
czerwona i zółta papryka pocięta w paski
2 szklanki brokułów podzielonych na różyczki
2 szklanki pokrojonych pieczarek
szklanka keczupu
przyprawa do pizzy
sól
świeże liście bazylii
łyżka margaryny do natłuszczenia blachy
Wykonanie
1. Spody ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i posmarować keczupem
2. Na wierzchu ułożyć warzywa warstwami oprószyć solą i przyprawą do pizzy
3. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Zapiekać 15 - 20 minut aż warzywa będą miękkie ale wciąż chrupiące.
4. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać bazylią.
Smacznego
Jak znajdę przepis to wrzucę na razowe ciasto do pizzy, też jest super dobre.
Składniki:
4 małe gotowe spody od pizzy (można zrobić samemu jak komuś się chce)
czerwona i zółta papryka pocięta w paski
2 szklanki brokułów podzielonych na różyczki
2 szklanki pokrojonych pieczarek
szklanka keczupu
przyprawa do pizzy
sól
świeże liście bazylii
łyżka margaryny do natłuszczenia blachy
Wykonanie
1. Spody ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i posmarować keczupem
2. Na wierzchu ułożyć warzywa warstwami oprószyć solą i przyprawą do pizzy
3. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Zapiekać 15 - 20 minut aż warzywa będą miękkie ale wciąż chrupiące.
4. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać bazylią.
Smacznego
Jak znajdę przepis to wrzucę na razowe ciasto do pizzy, też jest super dobre.
#10
Napisano sob, 01 lis 2008 - 13:35
Nie wiedziałam długo gdzie ten przepis wstawić. Mi bardzo smakuje.
Pizza z łososiem
[350 kalorii]
Składniki:
1 i 1/2 tortilli (po 45 g) lub naleśnika
50 g jogurtu bałkańskiego 3% tł.
duży pomidor
50 g wędzonego łososia (choć ja niewędzonego tylko beztłuszczowo gotuję )
2 łyżeczki kaparów
sproszkowana papryka
2 łyżki świeżego koperku
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i podpiecz połówki tortilli (ok. 4 minut), aż będą chrupkie. Posmaruj je jogurtem, przykryj kawałkami pomidora, łososia i kaparami, posyp solą, pieprzem, papryką i koperkiem. Podgrzej krótko w piekarniku, by jogurt się nie zważył. Pokrój.
Mam nadzieję, że nic nie pomyliłam.
Smacznego.
Pizza z łososiem
[350 kalorii]
Składniki:
1 i 1/2 tortilli (po 45 g) lub naleśnika
50 g jogurtu bałkańskiego 3% tł.
duży pomidor
50 g wędzonego łososia (choć ja niewędzonego tylko beztłuszczowo gotuję )
2 łyżeczki kaparów
sproszkowana papryka
2 łyżki świeżego koperku
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i podpiecz połówki tortilli (ok. 4 minut), aż będą chrupkie. Posmaruj je jogurtem, przykryj kawałkami pomidora, łososia i kaparami, posyp solą, pieprzem, papryką i koperkiem. Podgrzej krótko w piekarniku, by jogurt się nie zważył. Pokrój.
Mam nadzieję, że nic nie pomyliłam.
Smacznego.
Bo w życiu chodzi o to by być trochę niemożliwym...
#11
Napisano czw, 20 lis 2008 - 17:48
Specjalnie dla Mili.
Tortilla z kurczakiem
[267 kcal]
Składniki:
pół fileta z piersi kurczaka (60g)
liść sałaty (10g)
3 plasterki pomidora (21g)
średni ogórek (100g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (30g)
ząbek czosnku (7g)
łyżeczka oleju słonecznikowego (5ml)
pół łyżeczki masła (3g)
2 łyżki mąki kukurydzianej (20g)
1,5 łyżeczki mąki pszennej (10g)
szczypta soli, woda.
Do wykonania przepisu potrzebne będą też przyprawy i zioła, np. papryka w proszku, bazylia, tymianek lub mieszanka przypraw do gyrosa.
Przygotowanie
Ciasto: Obie mąki przesiać przez sitko. Dodać masło i wymieszać. Powoli dodawać wodę w takiej ilości by ciasto nie było zbyt luźne. Sporządzone ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka chwil. Następnie ciasto rozwałkować formując okrągły placek. Placek przekładamy na cieniutko posmarowaną olejem blachę i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C piekarnika. Można też delikatnie posmarować go tłuszczem z wierzchu.
Mięso: Filety dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić tłuste części. Pokroić w poprzek na paski. Pół łyżeczki oleju wymieszać z mieszanką ziół i przypraw. Przełożyć do niej mięso. Całość odstawić na kilka chwil aby mięso przeszło aromatem ziół. Rozgrzać patelnię i przerzucić na nią mięso. Nie dodawać już tłuszczu. Delikatnie obsmażyć kawałki mięsa po czy przykryć patelnię pokrywką i dusić mięso aż do uzyskania pożądanej miękkości.
Sos: 2/3 ogórka zetrzeć na tarce i odsączyć z soku. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ogórka i czosnek połączyć z jogurtem naturalnym.
Tortillę posmarować z jednej strony łyżką sosu czosnkowego. Po środku ułożyć porwany listek sałaty, na nim mięso, pomidora i ogórka. Całość polać resztą sosu. Placek zawinąć i smarując lekko brzegi wodą skleić.
Smacznego!
[przepis znaleziony już dość dawno w otchłani internetu. 8-)]
Tortilla z kurczakiem
[267 kcal]
Składniki:
pół fileta z piersi kurczaka (60g)
liść sałaty (10g)
3 plasterki pomidora (21g)
średni ogórek (100g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (30g)
ząbek czosnku (7g)
łyżeczka oleju słonecznikowego (5ml)
pół łyżeczki masła (3g)
2 łyżki mąki kukurydzianej (20g)
1,5 łyżeczki mąki pszennej (10g)
szczypta soli, woda.
Do wykonania przepisu potrzebne będą też przyprawy i zioła, np. papryka w proszku, bazylia, tymianek lub mieszanka przypraw do gyrosa.
Przygotowanie
Ciasto: Obie mąki przesiać przez sitko. Dodać masło i wymieszać. Powoli dodawać wodę w takiej ilości by ciasto nie było zbyt luźne. Sporządzone ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka chwil. Następnie ciasto rozwałkować formując okrągły placek. Placek przekładamy na cieniutko posmarowaną olejem blachę i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C piekarnika. Można też delikatnie posmarować go tłuszczem z wierzchu.
Mięso: Filety dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić tłuste części. Pokroić w poprzek na paski. Pół łyżeczki oleju wymieszać z mieszanką ziół i przypraw. Przełożyć do niej mięso. Całość odstawić na kilka chwil aby mięso przeszło aromatem ziół. Rozgrzać patelnię i przerzucić na nią mięso. Nie dodawać już tłuszczu. Delikatnie obsmażyć kawałki mięsa po czy przykryć patelnię pokrywką i dusić mięso aż do uzyskania pożądanej miękkości.
Sos: 2/3 ogórka zetrzeć na tarce i odsączyć z soku. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ogórka i czosnek połączyć z jogurtem naturalnym.
Tortillę posmarować z jednej strony łyżką sosu czosnkowego. Po środku ułożyć porwany listek sałaty, na nim mięso, pomidora i ogórka. Całość polać resztą sosu. Placek zawinąć i smarując lekko brzegi wodą skleić.
Smacznego!
[przepis znaleziony już dość dawno w otchłani internetu. 8-)]
Bo w życiu chodzi o to by być trochę niemożliwym...
#13
Napisano pon, 05 sty 2009 - 21:09
FRITATA Z WARZYWAMI
superdanie z "resztek" po sałatkach i innych potrawach. Warzywa, wędliny, ziemniaki, zalewamy rozbełtanymi jajkami, doprawiamy i pieczemy w piekarniku. Kroi się w kwadraciki i można jeść na ciepło lub zimno (fajne danie na imprezy). Ja dziś zrobiłam fritatę warzywną, niskokaloryczną:
Przepis na 4 porcje:
-opakowanie warzyw na patelnię z ziemniakami
-1 cebula
- garść zielonego groszku
- 2 łyżki startego sera żółtego
- 6 jaj
- łyżka masła
Warzywa i groszek podsmażamy przez chwilę na maśle, na dużym ogniu. Rozkładamy je na prostokątnej blasze lub w naczyniu żaroodpornym, dodajemy przyprawy. Posypujemy cebulą. Jajka roztrzepujemy w oddzielnej misce i zalewamy nimi warzywa. Posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika o temp. 200 st. C na ok. 20 min. Po wyjęciu kroimy na kwadraty i podajemy.
Smacznego
superdanie z "resztek" po sałatkach i innych potrawach. Warzywa, wędliny, ziemniaki, zalewamy rozbełtanymi jajkami, doprawiamy i pieczemy w piekarniku. Kroi się w kwadraciki i można jeść na ciepło lub zimno (fajne danie na imprezy). Ja dziś zrobiłam fritatę warzywną, niskokaloryczną:
Przepis na 4 porcje:
-opakowanie warzyw na patelnię z ziemniakami
-1 cebula
- garść zielonego groszku
- 2 łyżki startego sera żółtego
- 6 jaj
- łyżka masła
Warzywa i groszek podsmażamy przez chwilę na maśle, na dużym ogniu. Rozkładamy je na prostokątnej blasze lub w naczyniu żaroodpornym, dodajemy przyprawy. Posypujemy cebulą. Jajka roztrzepujemy w oddzielnej misce i zalewamy nimi warzywa. Posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika o temp. 200 st. C na ok. 20 min. Po wyjęciu kroimy na kwadraty i podajemy.
Smacznego
#18
Napisano pon, 08 cze 2009 - 11:17
Ale pyszności juz sobie kilka spisałam i mam zamiar niedługo przygotować
#19
Napisano czw, 12 maj 2011 - 22:58
ciemne pieczywo ze słonecznikiem plus twarożek do którego dodaję poszatkowane warzywa np. rzodkiewka lub kiszony ogórek (teraz już można kupić w sklepie taki gotowy twarozek z warzywami) i sporo popieprzyć. To już szczegół ale dodaje naturalny, wspaniłąy pieprz przywieziony z Lasu. Jest wspaniały. Mogę jeść z samym chlebem...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych