Jestme leniwa jednak chce wam pomoc i zając jakąs ciekawa lektura, wiec znów wkleje coś z tego ebooka co go mam
Sycące i nietuczące, czy to możliwe?
Problem chyba znany... zjadasz pączka i popijasz kawą –
przekąska w pracy, niby dużo kalorii ale po godzinie znów
jesteś głodny.
Zastanawiasz się, dlaczego tak się dzieje?
Amerykańscy naukowcy opracowali indeks sytości, zależny od
tego jak długo Twój żołądek trawi poszczególne produkty.
Produkty sycące, po których co najmniej 2 godziny nie
odczuwasz głodu charakteryzują się indeksem na poziomie
około 150% i więcej. Jeśli zjadasz mniej sycące produkty
o indeksie poniżej 100 %, szybciej sięgasz po przekąskę.
Co jeść, aby na dłużej zaspokoić głód?
Na pewno będą to produkty wysokobiałkowe oraz z dużą
ilością błonnika. Białko, zarówno roślinne jak i zwierzęce, jest
dłużej trawione i przyswajane w przewodzie pokarmowym.
Błonnik nie jest trawiony przez nasz układ pokarmowy, lecz
pęczniejąc w żołądku powoduje uczucie sytości.
Najlepsze źródło białka zwierzęcego:
·ser twarogowy chudy
·jajko
·chude mięso (drób, ryby)
Najlepsze źródło białka roślinnego:
·fasola
·groch
·soczewica
Gdzie znajdziesz błonnik?
- płatki zbożowe i pieczywo pełnoziarniste (mają wysoki indeks
sytości);
- kapusta i warzywa korzeniowe, np. marchew
- jabłka, gruszki, pomarańcze, owoce suszone.
Poznaj listę zbadanych produktów
Nazwa produktu Indeks sytości
Banany 118 %
Baton Mars 70%
Biały ryż 138%
Brązowy ryż 132%
Ciasto 65%
Chleb z ziarnami 65%
Chleb razowy 157%
Jabłka 197%
Jogurt 88%
Krakersy 127%
Lody 96%
Makaron 119%
Makaron razowy 188%
Musli 100%
Płatki kukurydziane 118 %
Płatki owsiane 209%
Pączki 68%
Pomarańcze 202%
Ziemniaki gotowane 323%
Jakie z tego wnioski?
·Ziemniaki zaspokoją Twój głód lepiej niż słodkie rogaliki.
· Chleb razowy syci dwa razy lepiej niż białe pieczywo.
·Ciasta, pączki i cukierki są najmniej sycące.
·Jabłka i pomarańcze mają przewagę nad bananami.
· Ryby są bardziej sycące niż wołowina, jajka czy sery.
Lista zakupów, czyli jakie produkty
powinny na stałe zagościć w Twojej
kuchni.
Zacznijmy od węglowodanów.
Są niezbędne w Twojej diecie, jednak nie każde ich źródło jest
dobre.
Dobre źródło węglowodanów prostych takich jak glukoza
i fruktoza to owoce:
Jabłka (100 g = 54 kcal)
Dostarczają aż 300 cennych dla zdrowia substancji. Dla
odchudzających się szczególnie ważne są pektyny. Oczyszczają
one jelita, wiążą i usuwają z organizmu trujące substancje.
Poza tym regulują pracę układu trawiennego i pobudzają
wydalanie.
Ananas (100 g = 55 kcal)
Jest źródłem bromeliny, czyli enzymu przyspieszającego
trawienie białek. Należy pamiętać, że enzym ten występuje
tylko w świeżych owocach - ananasy z puszki nie mają takich
właściwości odchudzających i w dodatku są znacznie bardziej
kaloryczne.
Grejpfrut (100 g = 45 kcal)
Sprawia, że komórki znacznie wolniej przyswajają produkty
odżywcze, a tym samym wolniej wzrasta poziom cukru we krwi
i dłużej utrzymuje się uczucie sytości. Duża ilość pektyn ułatwia
trawienie pokarmów.
Arbuz (100 g = 37 kcal)
Świetnie gasi pragnienie, jednocześnie przyspiesza pracę
nerek i usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Dzięki dużej
ilości błonnika skutecznie tłumi uczucie głodu i ułatwia
trawienie. Zawiera mangan, który pobudza wytwarzanie
enzymów przyspieszających spalanie tłuszczów.
Porzeczki (100 g = 33 kcal)
Mają znaczne ilości potasu, który usuwa z organizmu
nadmiar wody, a wraz z nią uboczne produkty przemiany
materii. Owoce te są także bardzo bogate w pektyny,
regulujące trawienie i pobudzające perystatykę jelit.
Truskawki (100 g = 32 kcal)
Są wprost idealne dla odchudzających się. Mają mnóstwo
błonnika, który zapewnia uczucie sytości, reguluje trawienie
i wypróżnienia. Dzięki potasowi i witaminom z grupy B
przyspieszają usuwanie nadmiaru wody z tkanek oraz
usprawniają przemianę materii. Zawierają również wyjątkowo
dużo witaminy C, która właśnie w większych dawkach - ok. 3 g
dziennie - skutecznie wspomaga walkę z nadwagą.
Winogrona (100 g = 68 kcal)
Swe właściwości moczopędne i oczyszczające organizm
z toksyn zawdzięczają solom działającym dobroczynnie na
wątrobę i nerki. Mają też dużo fruktozy, dostarczającej łatwego
"paliwa" mięśniom, a także błonnika regulującego trawienie.
Awokado (100 g = 221 kcal)
Zawiera lipazę - enzym, który jest wytwarzany przez
wątrobę i konieczny do spalania tłuszczu. U osób mających
nadwagę niedobór tego enzymu w organizmie jest dość
powszechny. Nie należy jednak przesadzać z ilością zjadanych
awokado, bo jest to owoc bardzo kaloryczny.
Wskaźniki sytości
Rozpoczęty przez
Myrthi
, piątek, 06 marca 2009 - 19:46
...
...
#2
Napisano pią, 06 mar 2009 - 22:31
Wielbić Cię będę za te wycinki w ebooka...
Dzięki wielkie!
(nie zgadza się tylko jedna rzecz w moim przypadku - płatki kukurydziane - nie sycą mnie nawet podczas jedzenia... reszta jak się zastanowię to działa jak napisałaś!
Dzięki wielkie
Zdeterminowany Kurczak Uświadomiony
Dzięki wielkie!
(nie zgadza się tylko jedna rzecz w moim przypadku - płatki kukurydziane - nie sycą mnie nawet podczas jedzenia... reszta jak się zastanowię to działa jak napisałaś!
Dzięki wielkie
Zdeterminowany Kurczak Uświadomiony
#6
Napisano sob, 03 lip 2010 - 18:45
#9
Napisano czw, 26 lip 2012 - 02:04
Banany posiadają największą ilość białka z wszystkich owoców i tak są tuczące ; )
Darmowy MiniKurs. POZNAJ 10 BŁĘDÓW PRZEZ KTÓRE CHORUJESZ.http://humanhealth.com.pl/
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych