Dieta makaronowa
1,5-2 kg w ciągu tygodnia
Makaron nie tylko odchudza, ale i uszczęśliwia. Zawiera bowiem węglowodany złożone (w odróżnieniu od słodyczy - źródła węglowodanów prostych), które są źródłem energii oraz pod noszą poziom serotoniny w mózgu (działają jak leki antydepresyjne).
W makaronie jest także dużo błonnika, skrobi, białka, żelaza i magnezu - wszystkie one mają zbawienny wpływ na przyspieszenie przemiany materii. Dieta makaronowa ma także inne, ważne zalety: jest łatwa, tania, a na przygotowanie potraw nie traci się zbyt wiele czasu. Przestrzegając jej zaleceń, w ciągu tygodnia zrzucisz 1,5-2 kg.
Zasady diety makaronowej
Ułóż menu dzienne nieprzekraczające 1200 kalorii.
Na obiad i kolację jedz po 4 dag makaronu (waga suchego produktu) z jednym z naszych sosów.
Pij dużo wody mineralnej i ziołowych herbatek (jeśli musisz pić kawę lub herbatę, to bez cukru i tylko z chudym mlekiem).
Ważne: To samo co ty mogą jeść domownicy (którzy nie są na diecie) - dla nich do sosów dodaj jakieś mięso, parówki, do smażenia użyj więcej oliwy, potrawę posyp na końcu większą ilością żółtego sera.
Nie przekraczaj dziennego bilansu, czyli 1200 kalorii. Jeśli masz jakieś "wolne moce", to pozwól sobie na coś szalonego, np.: kawałek drożdżowego ciasta (50 g - 180 kcal), sorbet (60 g - 70 kcal), 6 migdałów (60 kcal), kawałek czekolady (2 cząstki - 50 kcal).
6 sosów do makaronu:
Pomidorowy z cukinią
Curry
Słodko-kwaśny
Szpinakowy z pieczarkami
Ziołowy
Z zielonego groszku
Plan diety:
Każdego dnia
Śniadanie (do wyboru):
2 kromki pełnoziarnistego pieczywa posmarowane cienko masłem jogurtowym, z serem żółtym light i pomidorem, posypane szczypiorem, jogurt (260 kcal),
szklanka chudego mleka z 2 łyżkami muesli i świeżymi owocami, 2 kromki pieczywa chrupkiego z niskocukrowym dżemem, jogurt (220 kcal),
bułka grahamka cienko posmarowana masłem jogurtowym, z serkiem wiejskim, miodem oraz plastrami pomarańczy, jogurt (300 kcal)
Drugie śniadanie, podwieczorek (do wyboru):
sok z marchwi lub pomidorów (80 kcal),
galaretka z dodatkiem świeżych owoców (120 kcal),
jogurt (120 kcal) + owoce (100 g banana - 100 kcal, gruszki - 40 kcal, malin - 31 kcal, grejpfruta - 30 kcal, winogron - 60 kcal),
świeży ogórek faszerowany chudym twarożkiem i natką (90 kcal),
pudding ryżowy z rodzynkami (100 kcal),
mus owocowy (80 kcal),
surówka z dowolnych warzyw (z sosem winegret lub jogurtem) - (100 g - ok. 140 kcal)
Przepisy:
Sos curry
2 cebule
pół mango
pół szklanki wywaru warzywnego
łyżka oliwy
pół łyżeczki curry
łyżka śmietany jogurtowej (chudej)
sól, pieprz
Posiekaj obrane cebule, podsmaż je na łyżce oliwy, dodaj curry, a następnie duś około 5 minut. Pokrój w kostkę mango i włóż do sosu. Zalej wywarem warzywnym, zagotuj. Przypraw do smaku śmietaną oraz solą i pieprzem.
Sos pomidorowy z cukinią
2 pomidory
1 cebula
ząbek czosnku
1 cukinia
oliwa
2 łyżki czarnych oliwek
łyżkę bazylii
sól, pieprz
Pomidory obierz ze skóry, pokrój. Drobno pokrój cebulę i ząbek czosnku, a cukinię - w plastry. Podsmaż warzywa na łyżce oliwy. Dopraw solą i pieprzem, duś chwilę pod przykryciem. Na końcu wrzuć pokrojone czarne oliwki i posiekaną bazylię.
Sos słodko-kwaśny
2 cebule
2 pomidory
plaster ananasa
2 łyżeczki chińskiego sosu słodko-kwaśnego
łyżka kiełków soi
sól, pieprz
Podsmaż na łyżce oliwy posiekane cebule, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, plaster ananasa. Duś chwilę pod przykryciem. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj chiński sos. Wierzch posyp kiełkami soi.
Sos szpinakowy z pieczarkami
10 dag pieczarek
pół opakowania mrożonego szpinaku
gałka muszkatołowa
łyżka masła
łyżka nasion słonecznika
szczypior
sól, pieprz
Na łyżce masła usmaż obrane i pokrojone pieczarki, dodaj podgrzany szpinak. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wsyp nasiona słonecznika oraz szczypior.
Sos ziołowy
1 ogórek kwaszony
2 cebule
pół szklanki wywaru warzywnego
łyżka śmietany jogurtowej
pieprz
świeże zioła
Ogórek kwaszony obierz, usuń pestki, drobno pokrój. Podsmaż na łyżce masła z posiekaną cebulą. Zalej wywarem warzywnym i duś 5 minut pod przykryciem. Przypraw łyżką śmietany jogurtowej i pieprzem. Posyp świeżymi ziołami.
Sos z zielonego groszku
puszka groszku (lub tyle samo mrożonego)
pół szklanki wywaru warzywnego
2 łyżki śmietany jogurtowej
sól, pieprz
natka, skórka pomarańczowa
2/3 puszki groszku zalej wywarem warzywnym i duś chwilę. Zmiksuj, dodaj śmietanę jogurtową, przypraw solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką, resztką groszku i skórką pomarańczową.
Tosty ziemniaczane
2 średnie ziemniaki
grzanki
kilka plastrów chudej szynki i żółtego sera
duży kefir
Ziemniaki ugotuj w łupinach, pokrój na dość grube plastry, ułóż je na 2 grzankach. Każdą przykryj plastrem chudej szynki i plastrem żółtego sera. Całość zalej niewielką ilością kefiru i zapiecz w 180 °C. Jedz z zieloną sałatą polaną sosem jogurtowo-cytrynowym.
Omlet z pomidorami
2 ziemniaki
1 cebula
2 jajka
pomidor
mleko
olej, oliwa
pieprz i sól
Ugotuj w mundurkach ziemniaki, pokrój na grube plastry, ułóż na folii posmarowanej olejem i upiecz na złoto w piekarniku. 2 żółtka i 1 białko roztrzep z 4 łyżkami mleka, posól i popieprz. Na patelni na łyżce oliwy zeszklij 1 cebulę, dodaj upieczone ziemniaki, zalej rozmąconymi jajkami. Trzymaj na małym ogniu, aż jajka się zetną. Omlet udekoruj cząstkami 2 pomidorów, posyp szczypiorkiem.
Zapiekanka z jabłkami
3 ziemniaki
duża cebula
100 ml rosołu z kostki
2 jabłka
oliwa
pieprz i sól
Ziemniaki ugotuj z mundurkach, ostudź, obierz, pokrój na plastry o grubości 1 cm. Na łyżce oliwy zeszklij cebulę, zalej rosołem, przypraw tymiankiem. Obierz jabłka i pokrój na plastry. W posmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu układaj na przemian ziemniaki i jabłka, zalej sosem, popieprz. Zapiekaj 20 minut w 200°C. Jedz z surówką ze startej marchwi i chrzanu.
Faszerowane ziemniaki
2 duże ziemniaki
plaster wędzonego łososia
papryka, gałka muszkatołowa
pieprz i sól
dodatki: żółty ser, masło, kapary
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ostudź, przekrój na pół, wydrąż środki. Miąższ rozgnieć widelcem, dodaj pokrojony w paski plaster wędzonego łososia, sól, pieprz, paprykę i gałkę muszkatołową. Wymieszaj, nałóż farsz do połówek ziemniaków, posyp wierzch startym żółtym serem. Na każdym ziemniaku połóż orzeszek masła i po kilka kaparów. Zapiecz w 180°C. Jedz z zieloną sałatą z sosem winegret.
Sałatka ziemniaczana
2 średnie ziemniaki
2 marchewki
kwaszony ogórek
1/2 jabłka
1 jajko
cebula
majonez lub jogurt naturalny
sól i pieprz
Ziemniaki i marchewki ugotuj w łupinach. Po ostudzeniu obierz i pokrój w kostkę. Dodaj pokrojony kwaszony ogórek, jabłko, posiekaną cebulę i jajko na twardo. Posól, popieprz, wymieszaj z łyżką majonezu light lub jogurtem naturalnym.
Sałatka ziemniaczana
3 ziemniaki
4 jajka
5 dag cukru
4 dag mielonych migdałów
skórka z cytryny i pomarańczy
cynamon, goździki
tłuszcz do formy
Ziemniaki umyj i upiecz w łupinach, ostudź, obierz i rozgnieć widelcem. 4 żółtka utrzyj z cukrem, dodaj migdały, po łyżce skórki otartej z cytryny i pomarańczy, odrobinę cynamonu i tłuczonych goździków oraz pianę z białek. Połącz z ziemniakami. Ciasto piecz w natłuszczonej blasze, w temp. 200°C, aż się zrumieni.
źródło: zdrowie.onet.pl
Opis diety makaronowej
Rozpoczęty przez
Guest_Silva_*
, niedziela, 04 lutego 2007 - 13:44
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych