Pierwsze wzmianki na temat imbiru pojawiają się w chińskiej księdze medycznej z około 2700 r p.n.e. W tamtych czasach doceniano lecznicze właściwości lecznicze tej rośliny.
Właściwie nie tylko w kulturze chińskiej, ale również w indyjskiej oraz tybetańskiej.
Imbir szeroko jest stosowany w kuchni. Wystarczy wspomnieć tu pierniki świąteczne z których dolatuje czasami zapach imbiru. Z imbiru można zrobić też wino. Poza tym roślina ta stosowana była jako afrodyzjak. W czasach starożytnych imbir był opisywany przez wielu lekarzy.
Zastosowanie
Imbir ma działanie przeciwwymiotne. Dla ludzi z chorobą lokomocyjną, wybierających się w podróż, leki na bazie imbiru powinny znaleźć się wśród zapakowanych rzeczy. Poza tym imbir sprawdza się w walce z infekcjami gardła (zaleca się żucie świeżych kłączy imbiru, by złagodzić ból gardła) oraz zaburzeniami trawiennymi.
Składniki
Imbir zawiera szereg takich składników jak żelazo, magnez, wapno, błonnik oraz proteiny.
W skład imbiru wchodzą klącza wykorzystywane w medycynie. Olejek eteryczny, który uzyskuje się z kłącz działa kojąco na układ nerwowy.
Działanie imbiru
Imbir koi objawy problemów żołądkowych, ponieważ reguluje pracę woreczka żółciowego i wspomaga pracę jelit. W przypadku infekcji gardła imbir powoduje wydzielanie śliny, co łagodzi objawy takie jak np. kaszel. Imbir używany jest też w celu obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
Szczypta imbiru przed podróżą
Odrobina imbiru pomoże znieść trudy podróży. Możesz posypać nim kanapkę (lub ssać cukierki imbirowe). Przyprawa ta jest doskonałym naturalnym środkiem, który skutecznie chroni przed chorobą lokomocyjną.
IMBIR :)
Rozpoczęty przez
dorota
, czwartek, 23 maja 2013 - 19:04
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych