Mam kilka przepisow na golabki bez miesai potrawy z kapuchy i salatki
Wariacje na temat kapusty
Rozpoczęty przez
Agnieszka71
, czwartek, 12 czerwca 2008 - 16:46
...
...
#2
Napisano czw, 12 cze 2008 - 16:48
GOLABKI KASZA GRYCZANA I SEREM
Mala glowka bialej kapusty
15dag kaszy gryczanej
20dag bialego sera
jajo
2 lyzki masla
kostka grzybowa
pol lyzki maki
majeranek,sol
Kapuche obgotowac(wyjac glab)Kasze ugotowac na sypkoz polowa masla,dodac zmielony ser,wbic jajo,wymieszac ,doprawic sola i majerankiem.Na liscie klasc 2 lyzki nadzienia,uformowac golabki.Na dnie garnka ulozyc kilka lisci,potem golabki,na wierzch znowu kilka lisci.Zalac wrzatkiem z rozpuszczona kostka grzybowa.Dusic ok.25 min.
Mozna sos zagescic zasmazka z maki i resztki masla.
SMACZNEGO
Mala glowka bialej kapusty
15dag kaszy gryczanej
20dag bialego sera
jajo
2 lyzki masla
kostka grzybowa
pol lyzki maki
majeranek,sol
Kapuche obgotowac(wyjac glab)Kasze ugotowac na sypkoz polowa masla,dodac zmielony ser,wbic jajo,wymieszac ,doprawic sola i majerankiem.Na liscie klasc 2 lyzki nadzienia,uformowac golabki.Na dnie garnka ulozyc kilka lisci,potem golabki,na wierzch znowu kilka lisci.Zalac wrzatkiem z rozpuszczona kostka grzybowa.Dusic ok.25 min.
Mozna sos zagescic zasmazka z maki i resztki masla.
SMACZNEGO
#3
Napisano czw, 12 cze 2008 - 16:56
GOLABKI Z PECZAKIEM I GROCHEM
Mala glowka kapusty
20dag grochu
pol szklanki peczaku
20 dag kielbasy
cebula
2 lyzki koncentratu pomidorowego
pol szklanki smietany
2lyzki posiekanego koperku,czaber
cukier,pieprz,sol
Groch namoczyc na noc w letniej przegotowanej wodzie,a nastepnego dnia w tej wodzie zagotowac.Peczak umyc i ugotowac na sypko,biorac dwa razy wiecej wody co kaszy.Kielbase pokroic w kostke,przesmazyc,dodac cebulei polaczyc z grochem i peczakiem.Doprawic.Uformowac golabki.Reszte lisci ulozyc na dnie garnka zaroodpornego i na wierzchu.Wstawic do rozgrzanego piekarnika.Jak zmiekna polac smietana z koncentratem pomidorowym i koperkiem.Dusic jeszcze 15min.
Mala glowka kapusty
20dag grochu
pol szklanki peczaku
20 dag kielbasy
cebula
2 lyzki koncentratu pomidorowego
pol szklanki smietany
2lyzki posiekanego koperku,czaber
cukier,pieprz,sol
Groch namoczyc na noc w letniej przegotowanej wodzie,a nastepnego dnia w tej wodzie zagotowac.Peczak umyc i ugotowac na sypko,biorac dwa razy wiecej wody co kaszy.Kielbase pokroic w kostke,przesmazyc,dodac cebulei polaczyc z grochem i peczakiem.Doprawic.Uformowac golabki.Reszte lisci ulozyc na dnie garnka zaroodpornego i na wierzchu.Wstawic do rozgrzanego piekarnika.Jak zmiekna polac smietana z koncentratem pomidorowym i koperkiem.Dusic jeszcze 15min.
#4
Napisano czw, 12 cze 2008 - 17:03
#5
Napisano czw, 12 cze 2008 - 17:14
CHINSKIE "WEZELKI"
8-10 obgotowanych lisci kapusty bialej lub wloskiej
25dag piersi drobiu
4 szalotki,banan
3 lyzki sosu sojowego
5 lyzek oleju
kawalek korzenia imbiru
2 zabki czosnku
szczypiorek,pieprz,sol
Mieso pokroic na waskie paseczki,pokropic sosem sojowymi odstawic na godzine.Co pewien czas mieszac.Szalotki obrac i pokroic na paseczki.Banan obrac i pokroic na cwiercplasterki.W garnku obsmazyc kolejno mieso3min,nastepnieszalotki 2min,banana 1min.Zmieszac wszystkoi przyprawic zmiazdzonym imbirem,pieprzem,czosnkiem.Liscie kapusty lekko zbic lub sciac zgrubiale warstwy,polozyc nadzienie,uformowac i zwiazac szczypiorkiem.Poddusic az zmiekna(w pikarniku) i podawac z ryzem na sypko.
8-10 obgotowanych lisci kapusty bialej lub wloskiej
25dag piersi drobiu
4 szalotki,banan
3 lyzki sosu sojowego
5 lyzek oleju
kawalek korzenia imbiru
2 zabki czosnku
szczypiorek,pieprz,sol
Mieso pokroic na waskie paseczki,pokropic sosem sojowymi odstawic na godzine.Co pewien czas mieszac.Szalotki obrac i pokroic na paseczki.Banan obrac i pokroic na cwiercplasterki.W garnku obsmazyc kolejno mieso3min,nastepnieszalotki 2min,banana 1min.Zmieszac wszystkoi przyprawic zmiazdzonym imbirem,pieprzem,czosnkiem.Liscie kapusty lekko zbic lub sciac zgrubiale warstwy,polozyc nadzienie,uformowac i zwiazac szczypiorkiem.Poddusic az zmiekna(w pikarniku) i podawac z ryzem na sypko.
#6
Napisano czw, 12 cze 2008 - 17:16
Siedze na zwolnieniu w domu to mam troche czasu.Jak siedze z Wami i pisze to nie chce mi sie jesc i nie podjadam jak to wczesniej robilam przed telewizoremAgnieszka71 faktycznie Cię wzięło na forumek
Twoja kapuch tez dobra.Jak u mamy.Tyleze z zasmazka jeszcze na gesto .Z koperkiem i czerwona cebula-jest zdrowsza
c.d.n.
#9
Napisano śro, 23 lip 2008 - 21:47
CHLODNIK Z SOKU Z KAPUSTY BIALEJ I CZERWONEJ
! kg kapusty bialej
! kg kapusty czerwonej
10 dag rzodkiewek
ogórek kwaszony
szklanka soku buraczanego z kartonika
sok z cytryny,sól,pieprz,cukier
Z obu kapust wycisnąć sok w sokowirówce.Zmiksować z sokiem buraczanym,rzodkiewki umyć i posiekać, ogórek obraćze skóry i też posiekać.Przyprawić solą,pieprzem i cukrem
Dodać ogórka i rzodkiewki.
Można podawac y paluszkami słonymi.
CHŁODNIK z soku z kapusty kwaszonej 1
2 szklanki soku z kapusty kwaszonej
2 szklanki soku pomidorowego lub wielowarzywnego z kartonika
3 łyżki posikanej natki pietruszki
2 jaja
sos sojowy
2 łyżki oleju
Jaja ugotować na twardo,ostudyić,obrać i pokroić w ósemki.Oba soki zmiksować y olejem i doprawić sosem sojowym.do każdej porcji zupy dodać jaja i natkę pietruszki .Podawać z grzankami.
CHŁODNIK z soku z kapusty kwaszonej 2
2 szklanki z soku z kapusty kwaszonej
2 szklanki maslanki
2 jaja gotowane
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
oregano
Jaja pokroić w ósemki.Maślanke zmiksować z sokiem z kapusty.przyprawić zmiażdżonym czosnkiem i oregano.Do każdej porcji dodaćjaja i szczypiorek. podawać z ziemniakami gotowanymi.
! kg kapusty bialej
! kg kapusty czerwonej
10 dag rzodkiewek
ogórek kwaszony
szklanka soku buraczanego z kartonika
sok z cytryny,sól,pieprz,cukier
Z obu kapust wycisnąć sok w sokowirówce.Zmiksować z sokiem buraczanym,rzodkiewki umyć i posiekać, ogórek obraćze skóry i też posiekać.Przyprawić solą,pieprzem i cukrem
Dodać ogórka i rzodkiewki.
Można podawac y paluszkami słonymi.
CHŁODNIK z soku z kapusty kwaszonej 1
2 szklanki soku z kapusty kwaszonej
2 szklanki soku pomidorowego lub wielowarzywnego z kartonika
3 łyżki posikanej natki pietruszki
2 jaja
sos sojowy
2 łyżki oleju
Jaja ugotować na twardo,ostudyić,obrać i pokroić w ósemki.Oba soki zmiksować y olejem i doprawić sosem sojowym.do każdej porcji zupy dodać jaja i natkę pietruszki .Podawać z grzankami.
CHŁODNIK z soku z kapusty kwaszonej 2
2 szklanki z soku z kapusty kwaszonej
2 szklanki maslanki
2 jaja gotowane
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
oregano
Jaja pokroić w ósemki.Maślanke zmiksować z sokiem z kapusty.przyprawić zmiażdżonym czosnkiem i oregano.Do każdej porcji dodaćjaja i szczypiorek. podawać z ziemniakami gotowanymi.
#10
Napisano sob, 16 sie 2008 - 20:38
KAPUSNIAK JARSKI Z POMIDORAMI
50 dag kapusty bialej lub wloskiej
seler
marchew
30 dag pomidorow
3 lyzki oleju
kilka lisci laurowych
2 zabki czosnku
pieprz,sol
Kapuste pokroic w mala kostke,seler i marchew zetrzec na tarceo poddusic w polowie oleju.Dodac kapuste,zalac wrzatkiem,wrzucic liscie laurowe,osolic.Gotowacokolo 25min.
Pomidory umyc,pokroic na kawalki i udusic z reszta oleju,a nastepnie przetrzec do zupy.Gotowac jeszcze 5 min.Przyprawic pieprzem i zmiazdzonym czosnkiem.Podawac z ziemniakami ugotowanymi osobno lub ciemnym chlebem.
50 dag kapusty bialej lub wloskiej
seler
marchew
30 dag pomidorow
3 lyzki oleju
kilka lisci laurowych
2 zabki czosnku
pieprz,sol
Kapuste pokroic w mala kostke,seler i marchew zetrzec na tarceo poddusic w polowie oleju.Dodac kapuste,zalac wrzatkiem,wrzucic liscie laurowe,osolic.Gotowacokolo 25min.
Pomidory umyc,pokroic na kawalki i udusic z reszta oleju,a nastepnie przetrzec do zupy.Gotowac jeszcze 5 min.Przyprawic pieprzem i zmiazdzonym czosnkiem.Podawac z ziemniakami ugotowanymi osobno lub ciemnym chlebem.
#12
Napisano nie, 17 sie 2008 - 19:51
Kwaśnica
Składniki
90 dag wieprzowiny z kością, np. żeberek
30 dag kapusty kwaszonej
1 1/2 litra wody
1 dag grzybów suszonych
1 kg ziemniaków
7 dag cebuli
ziele angielskie
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania
Mięso ugotować, oddzielić od kości, wyporcjować do wywaru z mięsa. Dodać kapustę kwaszoną, pokrajaną cebulę i przyprawy, ugotować.
Grzyby ugotować oddzielnie i pokrajać w cienkie paski.
Do ugotowanej kapusty dodać grzyby wraz z wywarem, połączyć z uprzednio ugotowanymi ziemniakami, pokrajanymi w kostkę oraz mięsem.
Składniki
90 dag wieprzowiny z kością, np. żeberek
30 dag kapusty kwaszonej
1 1/2 litra wody
1 dag grzybów suszonych
1 kg ziemniaków
7 dag cebuli
ziele angielskie
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania
Mięso ugotować, oddzielić od kości, wyporcjować do wywaru z mięsa. Dodać kapustę kwaszoną, pokrajaną cebulę i przyprawy, ugotować.
Grzyby ugotować oddzielnie i pokrajać w cienkie paski.
Do ugotowanej kapusty dodać grzyby wraz z wywarem, połączyć z uprzednio ugotowanymi ziemniakami, pokrajanymi w kostkę oraz mięsem.
#15
Napisano wto, 19 sie 2008 - 17:02
SUROWKI
Z kapusty bialej i jablek
40dag kapusty
2 jablka
3 lyzki oleju
sol,cukier
2 lyzki posiekanego koperku
Kapuste cienko poszatkowac,glab zetrzec na tarce,jablko umyc i zetrzec na tarce(bez obierania jezeli skorka zdrowa),skropic sokiem z cytryny.Olej przyprawic do smaku sola i cukrem.Polaczyc skladniki,polac sosem,wymieszac,posypac koprem.Podawac do mies i ryb pieczonych lub smazonych.
Z kapusty bialej i marchewki
40dag kapusty
20 dag marchewki
mala cebula
pol szklanki jogurtu naturalnego
musztarda
3 lyzki posiekanego szczypiorku
cukier,pieprz,sol
Pokroc kapuste w paseczki,marchew zetrzec na tarce,cebule obrac posiekac.Jogurt przyprawic do smaku sola ,pieprzem i musztarda.Polaczyc skladniki,polac sosem,dodac szczypior.Podawac do bialych mies pieczonych i gotowanych.
Z kapusty bialej i pomidorow
30dag kapusty,
20dag pomidorow
cebula
4 lyzki oleju
2 zabki czosnku
ocet winny lub sok z cytryny
cukier,pieprz,sol
Kapuste poszatkowac,posolic i odstawic na 20min.Z pomidorow zdjac skorke,pokroic w kostke,cebule pokroic w piorka.Czosnek obrac i zmiazdzyc z sola,dodac olej.Wymieszac,doprawic cukrem,pieprzem i octem.Podawac do mies,ryb i wedlin.
Z kapusty bialej i porow
40 dag kapusty
20dag porow
sok z cytryny
5 lyzek jogurtu naturalnego
musztarda
3 lyzki posiekanego szczypiorku
pieprz,sol
Kapuste pokroic w grube paski,Pory przekroic na pol(biale czesci),pokroic,posolic i skropic sokiem z cytryny.Zrobic sos z jogurtu , musztardy i soku z cytryny.Polaczyc skladniki,polac sosem.Podawac do wszystkich mies i ryb na goraco.
Z kapusty bialej i jablek
40dag kapusty
2 jablka
3 lyzki oleju
sol,cukier
2 lyzki posiekanego koperku
Kapuste cienko poszatkowac,glab zetrzec na tarce,jablko umyc i zetrzec na tarce(bez obierania jezeli skorka zdrowa),skropic sokiem z cytryny.Olej przyprawic do smaku sola i cukrem.Polaczyc skladniki,polac sosem,wymieszac,posypac koprem.Podawac do mies i ryb pieczonych lub smazonych.
Z kapusty bialej i marchewki
40dag kapusty
20 dag marchewki
mala cebula
pol szklanki jogurtu naturalnego
musztarda
3 lyzki posiekanego szczypiorku
cukier,pieprz,sol
Pokroc kapuste w paseczki,marchew zetrzec na tarce,cebule obrac posiekac.Jogurt przyprawic do smaku sola ,pieprzem i musztarda.Polaczyc skladniki,polac sosem,dodac szczypior.Podawac do bialych mies pieczonych i gotowanych.
Z kapusty bialej i pomidorow
30dag kapusty,
20dag pomidorow
cebula
4 lyzki oleju
2 zabki czosnku
ocet winny lub sok z cytryny
cukier,pieprz,sol
Kapuste poszatkowac,posolic i odstawic na 20min.Z pomidorow zdjac skorke,pokroic w kostke,cebule pokroic w piorka.Czosnek obrac i zmiazdzyc z sola,dodac olej.Wymieszac,doprawic cukrem,pieprzem i octem.Podawac do mies,ryb i wedlin.
Z kapusty bialej i porow
40 dag kapusty
20dag porow
sok z cytryny
5 lyzek jogurtu naturalnego
musztarda
3 lyzki posiekanego szczypiorku
pieprz,sol
Kapuste pokroic w grube paski,Pory przekroic na pol(biale czesci),pokroic,posolic i skropic sokiem z cytryny.Zrobic sos z jogurtu , musztardy i soku z cytryny.Polaczyc skladniki,polac sosem.Podawac do wszystkich mies i ryb na goraco.
#16
Napisano wto, 19 sie 2008 - 17:49
Agnieszka71, ale się cieszę z tych kapuścianych surówek bo mi sie pomysły wyczerpują
#18
Napisano śro, 20 sie 2008 - 18:22
Surowki
Z kapusty bialej i rzepy
30 dag kapusty
20dag rzepy
2 cebule
trzy czwarte szklanki jogurtu naturalnego
3 lyzki posiekanej natki pietruszki
cukier,pieprz,sol
Kapuste cienko poszatkowac,rzepezetrzec na tarce,cebule pokroic w piorka.Jogurt przyprawic do smaku sola,cukrem i pieprzem.Polaczyc skladniki i polac sosem.
Podawac do mies smazonych i potraw jarskich
Z kapusty bialej i selera
40dag kapusty
20dag selera
5 orzechow wloskich
5 lyzek majonezu
2 jablka
sok z cytryny
cukier pieprz sol
seler zetrzec na tarce,jablkapokroic w drobna kostke.Seler i jablka skropic sokiem z cytryny.Kapuse cienko poszatkowac,posolic i odstawic na 20 minut.Orzechy grubo posiekac..Majonez doprawic sola,pieprzem i cukrem.Polaczyc skladniki i polac sosemPodawac do mies,makaronow i kasz.
Z kapusty czerwonej i chrzanu
40dag kapusty czerwonej
pol korzenia chrzanu
pol szklanki smietany lub jogurtu naturalnego
sok z cytryny
cukier,pieprz ,sol
Kapuste pokroicw waskie pasemka,chrzan zetrzec na tarce i sparzyc na sicie,odcedzic,ostudzic.Jogurt lub smietaneprzyprawic sokiem z cytryny,sola,pieprzem,cukrem.Polaczyc skladniki.
Podawac od razu zeby kapusta nie rozmieklapod wplywem sosu.Podawac do pieczonej wieprzowiny i innych raczej tlustych mies.Nadaje sie do potraw z grilla.
Z kapusty bialej i rzepy
30 dag kapusty
20dag rzepy
2 cebule
trzy czwarte szklanki jogurtu naturalnego
3 lyzki posiekanej natki pietruszki
cukier,pieprz,sol
Kapuste cienko poszatkowac,rzepezetrzec na tarce,cebule pokroic w piorka.Jogurt przyprawic do smaku sola,cukrem i pieprzem.Polaczyc skladniki i polac sosem.
Podawac do mies smazonych i potraw jarskich
Z kapusty bialej i selera
40dag kapusty
20dag selera
5 orzechow wloskich
5 lyzek majonezu
2 jablka
sok z cytryny
cukier pieprz sol
seler zetrzec na tarce,jablkapokroic w drobna kostke.Seler i jablka skropic sokiem z cytryny.Kapuse cienko poszatkowac,posolic i odstawic na 20 minut.Orzechy grubo posiekac..Majonez doprawic sola,pieprzem i cukrem.Polaczyc skladniki i polac sosemPodawac do mies,makaronow i kasz.
Z kapusty czerwonej i chrzanu
40dag kapusty czerwonej
pol korzenia chrzanu
pol szklanki smietany lub jogurtu naturalnego
sok z cytryny
cukier,pieprz ,sol
Kapuste pokroicw waskie pasemka,chrzan zetrzec na tarce i sparzyc na sicie,odcedzic,ostudzic.Jogurt lub smietaneprzyprawic sokiem z cytryny,sola,pieprzem,cukrem.Polaczyc skladniki.
Podawac od razu zeby kapusta nie rozmieklapod wplywem sosu.Podawac do pieczonej wieprzowiny i innych raczej tlustych mies.Nadaje sie do potraw z grilla.
#19
Napisano śro, 20 sie 2008 - 23:23
Surowka Z kapusty czerwonej i kielkow pszenicy
50dag kapusty
5dag kielkow
2 marchewki
2 jaja
4 lyzki oleju
2 lyzki posiekanych ziol:bazyliarzezucha,natka pietruszki
2 lyzki soku z cytryny
sol,pieprz
Liscie kapusty pokroic na kwadraty okolo 2cm,marchew zetrzec na tarce.Jaja ugotowac na twardo i drobno posiekac,wymieszac z ziolami.Do jaj stopniowo dolewac olej i sok z cytryny,stale mieszajac.
Kapuste lekko wygniesc,wlozyc do salaterki,posypac marchewka i kielkami,polac sosem.
Podawac do zimnych mies i wedlin.Moze to byc samodzielna przekaska
50dag kapusty
5dag kielkow
2 marchewki
2 jaja
4 lyzki oleju
2 lyzki posiekanych ziol:bazyliarzezucha,natka pietruszki
2 lyzki soku z cytryny
sol,pieprz
Liscie kapusty pokroic na kwadraty okolo 2cm,marchew zetrzec na tarce.Jaja ugotowac na twardo i drobno posiekac,wymieszac z ziolami.Do jaj stopniowo dolewac olej i sok z cytryny,stale mieszajac.
Kapuste lekko wygniesc,wlozyc do salaterki,posypac marchewka i kielkami,polac sosem.
Podawac do zimnych mies i wedlin.Moze to byc samodzielna przekaska
#20
Napisano śro, 20 sie 2008 - 23:29
Surowka z kapusty kwaszonej,cebuli,marchwi
40dag kapusty kiszonej
2 marchewki
2jablka
cebula
3 lyzki oleju
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
cukier,pieprz
Kapuste jesli bardzo kwasna-odcisnac i grubo posiekac,jablka pokroic w kostke i natychmiast polaczyc z kapusta,by nie sciemnialy,cebule posiekac,marchew zetrzec na tarce.Polaczyc skladniki,doprawic ,polac olejem,posypac natka.
Podawac do wszystkich rodzajow mies,zwlaszcza do pieczonej lub smazonej wieprzowiny oraz ryb.
40dag kapusty kiszonej
2 marchewki
2jablka
cebula
3 lyzki oleju
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
cukier,pieprz
Kapuste jesli bardzo kwasna-odcisnac i grubo posiekac,jablka pokroic w kostke i natychmiast polaczyc z kapusta,by nie sciemnialy,cebule posiekac,marchew zetrzec na tarce.Polaczyc skladniki,doprawic ,polac olejem,posypac natka.
Podawac do wszystkich rodzajow mies,zwlaszcza do pieczonej lub smazonej wieprzowiny oraz ryb.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych