Proszę o wasze rady w jaki sposób radzicie sobie z zaparciami?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Sposoby na zaparcia?
Rozpoczęty przez
szynszylek
, czwartek, 23 maja 2013 - 18:31
...
...
#2
Napisano pią, 24 maj 2013 - 12:01
Poniżej przedstawię sześć podstawowych zasad, które powinnaś przestrzegać by nie mieć problemu z zaparciami i poprawną z perystaltyką jelit
1. Zaczynaj dzień od wypicia szklanki ciepłej wody z dodatkiem miodu i soku z cytryny; dzięki temu już od rana usprawnisz swoją perystaltykę. Pij około 2 litry płynów na dzień, chociaż jak nie czujesz takiej potrzeby to nie zmuszaj się na siłę albo odwrotnie pij więcej jeśli 2 litry dla ciebie to za mało. Powinnaś pić głównie wodę mineralną, odpowiednia ilość płynów w przewodzie pokarmowym sprawi, że organizm będzie odpowiednio uwodniony i masy kałowe nie będą zbite i suche, co również przyspiesza defekację. Przed snem wypij łyżeczkę oliwy która, nawilży i usprawni pracę przewodu pokarmowego.
2. Dużo ruchu codziennie wspomaga pracę jelit. Zalecam ćwiczenie mięśni brzucha. Regularne ćwiczenia sprawią, że jelita dzięki mechanicznemu podrażnianiu zaczną sprawniej pracować.
3. Nie jedz w pośpiechu, dokładnie przeżuwaj, znajdź czas na spokojne zjedzenie posiłku. Jadaj regularnie w jednakowych odstępach czasu.
4. Ogranicz spożywanie cukru oraz produktów bardzo przetworzonych przemysłowo oraz takich, które wystarczy wysypać z torebki, zalać wrzątkiem i po kilku minutach są już gotowe do spożycia, gdyż działają bardzo zapierająco i spowalniają pracę jelit.
5. Włókno roślinne będące najlepszym sposobem walki z zaparciami, spożywaj produkty zawierające błonnik pokarmowy, przyśpiesza on przesuwanie się treści pokarmowej w jelitach. Najwięcej błonnika znajduje się w pełnoziarnistych produktach zbożowych, gruboziarnistych kaszach, a także w niektórych owocach i warzywach.
6. Stosuj olej lniany, który jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają na poziomie komórkowym, ograniczając i zapobiegając stanom zapalnym np. jelita grubego, uwzględnij w swoim menu fermentowane przetwory mleczne lub kapsułki zawierające bakterie L.acidophilus i L.bifidus, które pobudzają perystaltykę i chronią jelito przed inwazją szkodliwych bakterii. Zrezygnuj ze smażonych potraw, gdyż zawierają one dużo tłuszczu przez co są ciężkostrawne i zalegają w przewodzie pokarmowym. Zastąp je gotowanymi, duszonymi i gotowanymi na parze.
1. Zaczynaj dzień od wypicia szklanki ciepłej wody z dodatkiem miodu i soku z cytryny; dzięki temu już od rana usprawnisz swoją perystaltykę. Pij około 2 litry płynów na dzień, chociaż jak nie czujesz takiej potrzeby to nie zmuszaj się na siłę albo odwrotnie pij więcej jeśli 2 litry dla ciebie to za mało. Powinnaś pić głównie wodę mineralną, odpowiednia ilość płynów w przewodzie pokarmowym sprawi, że organizm będzie odpowiednio uwodniony i masy kałowe nie będą zbite i suche, co również przyspiesza defekację. Przed snem wypij łyżeczkę oliwy która, nawilży i usprawni pracę przewodu pokarmowego.
2. Dużo ruchu codziennie wspomaga pracę jelit. Zalecam ćwiczenie mięśni brzucha. Regularne ćwiczenia sprawią, że jelita dzięki mechanicznemu podrażnianiu zaczną sprawniej pracować.
3. Nie jedz w pośpiechu, dokładnie przeżuwaj, znajdź czas na spokojne zjedzenie posiłku. Jadaj regularnie w jednakowych odstępach czasu.
4. Ogranicz spożywanie cukru oraz produktów bardzo przetworzonych przemysłowo oraz takich, które wystarczy wysypać z torebki, zalać wrzątkiem i po kilku minutach są już gotowe do spożycia, gdyż działają bardzo zapierająco i spowalniają pracę jelit.
5. Włókno roślinne będące najlepszym sposobem walki z zaparciami, spożywaj produkty zawierające błonnik pokarmowy, przyśpiesza on przesuwanie się treści pokarmowej w jelitach. Najwięcej błonnika znajduje się w pełnoziarnistych produktach zbożowych, gruboziarnistych kaszach, a także w niektórych owocach i warzywach.
6. Stosuj olej lniany, który jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają na poziomie komórkowym, ograniczając i zapobiegając stanom zapalnym np. jelita grubego, uwzględnij w swoim menu fermentowane przetwory mleczne lub kapsułki zawierające bakterie L.acidophilus i L.bifidus, które pobudzają perystaltykę i chronią jelito przed inwazją szkodliwych bakterii. Zrezygnuj ze smażonych potraw, gdyż zawierają one dużo tłuszczu przez co są ciężkostrawne i zalegają w przewodzie pokarmowym. Zastąp je gotowanymi, duszonymi i gotowanymi na parze.
#3
Napisano pią, 24 maj 2013 - 15:23
To chyba najlepsza metoda:
2. Dużo ruchu codziennie wspomaga pracę jelit. Zalecam ćwiczenie mięśni brzucha. Regularne ćwiczenia sprawią, że jelita dzięki mechanicznemu podrażnianiu zaczną sprawniej pracować.
2. Dużo ruchu codziennie wspomaga pracę jelit. Zalecam ćwiczenie mięśni brzucha. Regularne ćwiczenia sprawią, że jelita dzięki mechanicznemu podrażnianiu zaczną sprawniej pracować.
#8
Napisano czw, 30 maj 2013 - 21:16
Czekolada powoduje zaparcia
Zacznij jeść na śniadania owsiankę i w ciągu dnia dużo warzyw to ci pomoże z zaparciami.
Czekolada powoduje zaparcia ponieważ jest w rzeczywistości skondensowaną porcją tłuszczu i cukru pozbawioną błonnika.
Generalnie wszystkie tego typu produkty (także ciasta z kremem czy wysokoprzetworzone potrawy mączno-tłuszczowe) działają zaparciowo, głównie wiąże się to ograniczoną podażą błonnika :/
Na zaparcia radzę spróbować sok z kiszonej kapusty, na niektorych dziala super.
Mozna kupic w niektorych sklepach w butelkach.
Inny sposob: zjeść rano na czczo pomarancza a potem wypij kawe. Po takim zestawie tez powinno się pójść do łazienki...
#10
Napisano czw, 30 maj 2013 - 21:31
Mam już wypróbowany sposób, wg. mnie najlepsze są nasiona babki jajowatej. Można to dostać zmielone po 10 zł. w aptece pod nazwą Ispagul.
Zalewasz to wodą, robi się taki kisielek, pić to trzeba raz dziennie lub częściej jeśli zaparcia są bardzo uporczywe. Trzeba to koniecznie popijać dużą ilością wody...
Zalewasz to wodą, robi się taki kisielek, pić to trzeba raz dziennie lub częściej jeśli zaparcia są bardzo uporczywe. Trzeba to koniecznie popijać dużą ilością wody...
Moc Diety !
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych