Mówi się, że słodziki szkodzą zdrowiu, powodują raka pęcherza, czy to prawda ?
Słodziki
Rozpoczęty przez
dorota
, czwartek, 23 maja 2013 - 18:58
...
...
#2
Napisano pią, 24 maj 2013 - 10:03
Odpowiedź na twoje pytanie jest bardzo trudna, ponieważ różne źródła podają różne odpowiedzi.
W niektórych książkach posądza się większość sztucznych substancji słodzących jako substancje kancerogenne ale tylko dwie z nich pojawiają się wszędzie a mianowicie aspartam i sacharyna.
Aspartam został przebadany przez Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności gdzie zatwierdzono, że w ilościach optymalnych nie jest szkodliwy dla zdrowia oraz że nie należy go dodawać do produktów których temperatura przygotowania przekracza 100 stopni Celsjusza, gdyż wtedy rozkłada się na substancje szkodliwe.
Naukowo udowodniono, że sacharyna ma działanie rakotwórcze u szczurów lecz badania te nie potwierdziły tej samej zależności u ludzi. Co nie wyklucza tego, że skutki spożywania tej substancji pojawią się za kilka lat, kiedy nasz organizm nie będzie w stanie zwalczać tak wielu zmutowanych komórek, które mogą przekształcić się w nowotwory. Trzeba pamiętać, że nasze środowisko jest coraz bardziej zanieczyszczone oraz wszędzie otaczają nas urządzenia emitujące promieniowanie co powoduje większe narażenie organizmu na mutację sekwencji w kodzie DNA.
Należy jednak pamiętać że nadmierne spożywanie sztucznych słodzików takich jak: aspartam, sacharyna, cyklaminiany, acesulfam K, sorbit, ksylitol, mannitol może prowadzić do niepożądanych skutków ubocznych jakimi może być biegunka i wymioty, bóle brzucha, alergie oraz bóle i zawroty głowy.
W niektórych książkach posądza się większość sztucznych substancji słodzących jako substancje kancerogenne ale tylko dwie z nich pojawiają się wszędzie a mianowicie aspartam i sacharyna.
Aspartam został przebadany przez Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności gdzie zatwierdzono, że w ilościach optymalnych nie jest szkodliwy dla zdrowia oraz że nie należy go dodawać do produktów których temperatura przygotowania przekracza 100 stopni Celsjusza, gdyż wtedy rozkłada się na substancje szkodliwe.
Naukowo udowodniono, że sacharyna ma działanie rakotwórcze u szczurów lecz badania te nie potwierdziły tej samej zależności u ludzi. Co nie wyklucza tego, że skutki spożywania tej substancji pojawią się za kilka lat, kiedy nasz organizm nie będzie w stanie zwalczać tak wielu zmutowanych komórek, które mogą przekształcić się w nowotwory. Trzeba pamiętać, że nasze środowisko jest coraz bardziej zanieczyszczone oraz wszędzie otaczają nas urządzenia emitujące promieniowanie co powoduje większe narażenie organizmu na mutację sekwencji w kodzie DNA.
Należy jednak pamiętać że nadmierne spożywanie sztucznych słodzików takich jak: aspartam, sacharyna, cyklaminiany, acesulfam K, sorbit, ksylitol, mannitol może prowadzić do niepożądanych skutków ubocznych jakimi może być biegunka i wymioty, bóle brzucha, alergie oraz bóle i zawroty głowy.
#3
Napisano śro, 29 maj 2013 - 16:27
Moim zdanie słodziki są niezdrowe i mogą powodować również raka. Ludzie dlaczego w ogóle nie zrezygnujecie z cukru i jego substytutów. Można żyć bez niego. Cukier powoduje wielkie spustoszenie w naszych organizmach.
Jeśli już lubicie słodkie rzeczy to stosujcie miód, owoce, albo ksylitol (nie jestem pewien czy nie przekręciłem nazwy) czyli skrystalizowany sok z brzozy.
Jeśli już lubicie słodkie rzeczy to stosujcie miód, owoce, albo ksylitol (nie jestem pewien czy nie przekręciłem nazwy) czyli skrystalizowany sok z brzozy.
#4
Napisano czw, 30 maj 2013 - 18:51
Należy zacząć od tego, że jest kilka rodzajów słodzików.. ten najbardziej kontrowersyjny to aspartam - jest on blisko 200 razy słodszy od cukru !!
i produkowany jest z amino kwasu L-asparaginowego i L-fenyloalaniny.
Dla ludzi chcących ograniczyć spożycie cukru z powodów zdrowotnych - w
przeciwieństwie do innych środków słodzących nie pozostawia w ustach
posmaku.
Niektóre informacje głoszą, że aspartam zwiększa poczucie głodu przez
wysyłanie do mózgu sprzecznych sygnałów, chociaż inne bardziej poważne
badania zaprzeczają temu.
W rzeczywistości pewna ich liczba udowodniła, że osoby używające aspartam tracą więcej na wadze od osób używających innych słodzików.
Spadek wagi powodowany jest zmniejszeniem ilości spożywanego cukru.
Skoro cukier (szczególnie fruktoza) jest łatwo metabolizowany w tłuszcz, polecam unikanie cukru i gotowych przetworów, które go zawierają. Spożywanie aspartamu jest szczególnie niebezpieczne dla ludzi cierpiących na fenyloketonurię, czyli niezdolność do
metabolizowania fenyloalaniny (jednego z dwóch aminokwasów wchodzących
w skład aspartamu). Produkty zawierające aspartam powinny mieć
specjalne oznakowanie na etykietach.
Uważa się, że aspartam powoduje bóle głowy, spadki nastroju i guzy mózgu. Czy jest to prawda? Okaże się wkrótce!
i produkowany jest z amino kwasu L-asparaginowego i L-fenyloalaniny.
Dla ludzi chcących ograniczyć spożycie cukru z powodów zdrowotnych - w
przeciwieństwie do innych środków słodzących nie pozostawia w ustach
posmaku.
Niektóre informacje głoszą, że aspartam zwiększa poczucie głodu przez
wysyłanie do mózgu sprzecznych sygnałów, chociaż inne bardziej poważne
badania zaprzeczają temu.
W rzeczywistości pewna ich liczba udowodniła, że osoby używające aspartam tracą więcej na wadze od osób używających innych słodzików.
Spadek wagi powodowany jest zmniejszeniem ilości spożywanego cukru.
Skoro cukier (szczególnie fruktoza) jest łatwo metabolizowany w tłuszcz, polecam unikanie cukru i gotowych przetworów, które go zawierają. Spożywanie aspartamu jest szczególnie niebezpieczne dla ludzi cierpiących na fenyloketonurię, czyli niezdolność do
metabolizowania fenyloalaniny (jednego z dwóch aminokwasów wchodzących
w skład aspartamu). Produkty zawierające aspartam powinny mieć
specjalne oznakowanie na etykietach.
Uważa się, że aspartam powoduje bóle głowy, spadki nastroju i guzy mózgu. Czy jest to prawda? Okaże się wkrótce!
#5
Napisano czw, 30 maj 2013 - 20:03
Uważa się, że aspartam powoduje bóle głowy, spadki nastroju i guzy mózgu. Czy jest to prawda? Okaże się wkrótce!
Dokładnie, ciężko jednoznacznie stwierdzić jak działają na ludzki organizm po testowaniu tych substancji na szczurach lub innych gryzoniach.
Czytałam kiedyś że karaluchy są w stanie przeżyć wybuch bomby nuklearnej i zadaliśmy sobie wtedy pytanie z kolegami co musi być w środkach na zwalczanie karaczanów i czy to nie ma negatywnego wpływu na nasze zdrowie
Podobnie jest z azbestem, kiedyś nikt nie wiedział, że jest rakotwórczy i był wszędzie stosowany, wszystko okaże się z upływem czasu
#8
Napisano śro, 05 sie 2015 - 23:31
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych