Znalazłam takie coś w sieci:
12 najzdrowszych produktów... na pewno warto to wiedzieć dla własnego zdrowia...
Jagody zawierają naturalny przeciwutleniacz, który nie pozwala na powstanie w organizmie komórek rakowych i podwyższa poziom dobrego cholesterolu, obniżając ten zły.
Fasola zawiera bardzo dużo błonnika, który pomaga kontrolować wagę, zapobiega cukrzycy, rakowi okrężnicy i chroni przed chorobami serca.
Orzechy - Naukowcy stwierdzili, że ich jedzenie kilka razy w tygodniu obniża o połowę ryzyko zawału serca i chorób układu krążenia.
Ryby - Prawie wszystkie gatunki ryb zawierają tłuszcze omega-3, które chronią mózg i serce, poprawiają nastrój i obniżają ciśnienie krwi.
Mleko, ale takie prosto od krowy karmionej trawą, zawiera wysoki poziom kwasów linolowych, które zwalczają komórki rakowe. Mleko zawiera również bogaty zestaw witamin, minerałów i pożytecznych dla przewodu pokarmowego bakterii.
Mięso, ale także pochodzące od zwierząt karmionych w naturalny sposób. Takie mięso ma zupełnie inne składniki od tego z supermarketów: antyrakowe tłuszcze omega-3, białko i witaminę B12 zamiast sterydów i hormonów obecnych w mięsiwach zwierząt z chowu przemysłowego.
Jajka są bogate w białko i nie dostarczą zbyt wielu kalorii. Żółtka zawierają najbardziej odżywcze substancje dla mózgu i oczu.
Kapusta, brukselka i brokuły zawierają związki pozwalające zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Oprócz witamin i minerałów posiadają składniki, które pomagają organizmowi wydalić szkodliwe związki.
Jabłka chronią przed rakiem płuc, cukrzycą i astmą. Jedno jabłko zawiera 5 gramów błonnika i liczne składniki odżywcze - w tym ważną dla kości witaminę K. Nie ma też lepszego sposobu na kontrolę apetytu niż jabłko zjedzone pół godziny przed właściwym posiłkiem.
Cebula i czosnek - Badania wykazały, że chronią przed chorobami przewodu pokarmowego i prostatą. Zmniejszają też ryzyko zawału o 20 procent.
Sok z granatów jest nazywany „naturalną Viagrą" bo poprawia potencję. Bogaty także w przeciwutleniacze spowalnia rozwój nowotworów, obniża również ciśnienie krwi.
Zielona herbata jest najzdrowsza ze wszystkich herbat bo posiada unikalny zestaw substancji, które przeciwdziałają rozwojowi raka: pęcherza moczowego, jelita grubego, przełyku, trzustki, żołądka i odbytnicy.
Jestem nowa i nie mogę niestety wkleić linku do artykułu :/
Lista 12 najzdrowszych produktów !
Rozpoczęty przez
Margosia
, niedziela, 26 maja 2013 - 12:08
...
...
#2
Napisano śro, 29 maj 2013 - 16:15
Takich zdrowych produktów jest wiele więcej.
Z tych wymienionych w powyższym poście dla mnie kontrowersyjne jest mleko. Ja odstawiłem ze swojej diety mleko i produkty mleczne i nie odczuwam żadnych braków..
Ryby są bardzo dobre jednak zawierają one wiele metali ciężkich, które dostają się do ich organizmów z zanieczyszczonych wód morskich.
Z tych wymienionych w powyższym poście dla mnie kontrowersyjne jest mleko. Ja odstawiłem ze swojej diety mleko i produkty mleczne i nie odczuwam żadnych braków..
Ryby są bardzo dobre jednak zawierają one wiele metali ciężkich, które dostają się do ich organizmów z zanieczyszczonych wód morskich.
#3
Napisano śro, 29 maj 2013 - 16:51
Jakbyśmy chcieli rozpatrzyć wszystkie produkty w taki sposób jak kolega wyżej to już możemy iść na głodówkę. W obecnych czasach nawet "ekologiczna" żywność nie jest zdrowa na tyle ile sobie wyobrażamy, bo w jaki sposób niby ludzie ją uprawiający chronią te przykładowe roślinki przed kwaśnym deszczem czy skażoną ziemią, która była taka już o wiele wcześniej zanim oni zaczęli tam uprawiać warzywa i owoce w naturalny sposób?
Obecnie możemy wybierać jedzenie w skali pomiędzy kiepską a tragiczną bo nasza planeta jest już na tyle skażona, że przywrócenie jej do poprzedniego stanu jest już prawie niemożliwe a na pewno nie w taki sposób jak robimy to teraz (czyt. z dnia na dzień pogarszamy sytuacje)
Obecnie możemy wybierać jedzenie w skali pomiędzy kiepską a tragiczną bo nasza planeta jest już na tyle skażona, że przywrócenie jej do poprzedniego stanu jest już prawie niemożliwe a na pewno nie w taki sposób jak robimy to teraz (czyt. z dnia na dzień pogarszamy sytuacje)
#4
Napisano śro, 29 maj 2013 - 17:36
Obecnie możemy wybierać jedzenie w skali pomiędzy kiepską a tragiczną bo nasza planeta jest już na tyle skażona, że przywrócenie jej do poprzedniego stanu jest już prawie niemożliwe a na pewno nie w taki sposób jak robimy to teraz (czyt. z dnia na dzień pogarszamy sytuacje)
Popieram Sabie, nie ma chyba 100% zdrowej żywności w dzisiejszych czasach, pozostaje nam zatem wybrać lepsze zło... czyż nie ?
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych