Witam,
Poszukuje produktów które nie zawierają glutenu i posiadają niski indeks
Jem już ryż brązowy, kasze gryczaną, groch, mam zamiar włączyć w to fasole jaś a dziś wyeliminowałem ryż preparowany po tym jak dowiedziałem się że ma wysoki IG.
Dieta bezglutenowa + niski indeks glikeniczny
Rozpoczęty przez
doggy
, piątek, 07 czerwca 2013 - 19:36
...
...
#2
Napisano pią, 07 cze 2013 - 21:26
Do produktów bezglutenowych i z niskim indeksem glikenicznym zaliczyć można: cukinię, czarną porzeczkę, fasolkę szparagową, grzyby, kiszoną kapustę, ogórki, oliwki, orzechy i migdały, paprykę, por, seler naciowy, soję, szparagi, warzywa zielono listne, bakłażan, czereśnie, czekoladę gorzką, czerwoną porzeczkę, owoce jagodowe, wiśnie, zieloną soczewicę, czosnek, gruszki, mleko sojowe, morele świeże, owoce cytrusowe, pomidory świeże i suszone,
brzoskwinie, nektarynki, jabłka świeże oraz suszone, Seler surowy, śliwki
brzoskwinie, nektarynki, jabłka świeże oraz suszone, Seler surowy, śliwki
#5
Napisano sob, 08 cze 2013 - 11:17
no z tego co się orientuje to gluten zawierają nasiona zbóż więc odpada większość wypieków poza tym wypieki głównie są dość kaloryczne; o mięsie nic nie słyszałam żeby było zabronione ale akurat w indeksie glikemicznym z którego korzystałam nie było nic o produktach mięsnych. Jak chcesz to zobacz sobie jeszcze ten indeks glikemiczny: http://dietamm.com/indeks-glikemiczny tutaj jest wymieniona wołowina, owoce morza i skorupiaki; najlepiej sam sobie wybierz co z tego ci smakuje i dopisz do jadłospisu a jeśli się jest na diecie to aż tak się nie odczuwa braku wypieków bo zazwyczaj są ograniczone
powodzenia
powodzenia
#6
Napisano sob, 08 cze 2013 - 18:20
Na diecie z produktami o niskim ig jestem już jakieś pół roku ze względu na sport, wiec znam na pamięć poszczególne wskaźniki :->
PS.
Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy.
Tak wiec zostaje tego trochę tylko trzeba gdzie patrzeć
Pozdrawiam
PS.
Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy.
Tak wiec zostaje tego trochę tylko trzeba gdzie patrzeć
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych