Skocz do zawartości

Zdjęcie

DIETY PRODUKTOWE / opis 10 diet / wskazówki, wady, zalety


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1
doradca

doradca

    Administrator

  • Moderators
  • 226 postów
Opracowanie własne, poniżej zamieszczę wspomniane 10 diet produktowych, na pewno znajdziecie coś dla siebie. Zapraszam do lektury:

Spis:
Dieta owsiana,
Dieta rodzinna,
Dieta kefirowa,
Dieta owocowa-warzywna,
Dieta ziemniaczana,
Dieta tropikalna,
Dieta Andersona,
Dieta jogurtowa,
Dieta owocowa,
Dieta ryżowa.



DIETA OWSIANA

Dieta owsiana posiada kilka odmian, które cieszą się wielkim zainteresowaniem w naszym kraju. Jedną z tych odmian jest dieta zwana ”owsianką”. Jest to jednodniowa dieta, która zyskuje coraz więcej zwolenników.

Przepis na owsiankę
Smakowitą owsiankę, którą będziemy spożywać kilka razy w dniu, w prosty sposób przygotuje każdy z nas, niezależnie od umiejętności kulinarnych. Do jej przygotowania potrzebujemy jedynie 7 łyżek płatków owsianych oraz 2 litrów mleka. Najlepiej, jeśli będzie to mleko odtłuszczone.
Płatki owsiane gotujemy na mleku. Po zagotowaniu po prostu zdejmujemy z ognia. Podane powyżej proporcje powinny nam wystarczyć na cały dzień. Podzielmy sobie to danie na 5 części.
Dobrze jest przed spożyciem owsianki, podgrzać ją oraz dosypać do niej kilka łyżek otrąb owsianych.

Stosowanie diety owsianej
Wyżej opisaną dietę owsianą możemy stosować kilka dni, co pozwoli nam na zrzucenie około 2-3 kg. W ciągu dnia musimy wypijać sporo wody niegazowanej. Najlepiej około 2 litrów. Warto również pić zdrowe herbaty ziołowe, najlepiej zieloną.
Inna wersja diety owsianej
Drugą wersję diety owsianej stanowi dieta miesięczna. Polega ona na spożywaniu potraw ze swojej regularnej diety opartej na owsiance. Musimy jednak pamiętać, by dostarczać organizmowi jedynie 1200 kcal.

Poza płatkami owsianymi gotowanymi na chudym mleku, możemy spożywać również:
• owoce,
• warzywa,
• drób,
• ryby.

Zarówno owoce jak i warzywa należy spożywać w ilości 100 gram dziennie. Warzywa najlepiej spożywać duszone, gotowane bez soli lub w naturalnej postaci – surowe.
W kwestii owoców unikajmy słodkich dżemów, kompotów i soków owocowych. Mięso z kurczaka i ryb zjadajmy w postaci gotowanej lub duszonej. Ilość spożywanego mięsa nie może przekraczać 100 gram dziennie.

W diecie owsianej nie wolno pozwalać sobie na tłuszcz, cukier i sól.

Dobroczynny owies
Aby przekonać się do diety owsianej, warto poznać dobrodziejstwa jakie nam daje owies. Posiada on sporo przeciwutleniaczy, białka oraz aminokwasów, a także witamin z grupy B.
Spożywanie owsa wspomaga komórki mózgowe i nerwowe, zmniejsza napięcie nerwowe oraz zmęczenie. Dieta owsiana jest doskonałą dietą dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Owies bowiem pomoże nam w oczyszczeniu organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii, co jest podstawą w odchudzaniu.




DIETA RODZINNA

Dieta rodzinna jest bogata we wszystkie składniki pokarmowe, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Warto stosować tego rodzaju dietę regularnie, a więc np. przez dwa tygodnie, robiąc dwa tygodnie przerwy. Nie ulega żadnej wątpliwości, że do podstawowych produktów w codziennym pożywieniu należą:
• produkty zbożowe,
• mleko,
• sery,
• ziemniaki i tłuszcze w ograniczonej ilości,
• warzywa
• owoce,
• nasiona roślin strączkowych.

Produkty te, spożyte w ilościach zgodnych z normami żywieniowymi, pokrywają w większości zapotrzebowanie na białko, składniki mineralne i witaminy.
Warto tutaj wspomnieć o mięsie zwierząt rzeźnych, ryb i drobiu oraz ich przetworach oraz jajach, które powinny być spożywane w mniejszych ilościach, gdyż uzupełniają pokrycie zapotrzebowania głównie na białko.

Dlaczego o tym wspominamy? Dlatego, że dieta rodzinna jest dietą skierowaną dla całej rodziny, zarówno dla dorosłych, dzieci jak również dorastającej młodzieży. Powinna to być dieta oparta na ustaleniu prawidłowej racji pokarmowej i ułożeniu odpowiedniej struktury produktów żywnościowych oraz odpowiednich proporcji niezbędnych składników pokarmowych takich jak białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, składniki mineralne.

Zasady stosowane w diecie rodzinnej
Jedną z głównych zasad, o której nie powinni zapominać dorośli członkowie rodziny, jest ta która głosi, że bardziej kaloryczne pokarmy powinny być spożywane przez dzieci. Mowa tutaj o produktach bogatych w białko i węglowodany. W diecie dorosłych powinny dominować witaminy oraz błonnik.

Co powinniśmy spożywać w diecie rodzinnej?
W diecie rodzinnej powinny dominować przede wszystkim bogate w błonnik pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, ryby oraz owoce i warzywa. Należy spożywać spore ilości warzyw w postaci marchwi, ogórka zielonego oraz papryki. Warzywa powinno się zjadać w postaci duszonej, gotowanej na parze oraz naturalnej.

Przykładowy jadłospisy (jednodniowy) diety rodzinnej:
śniadanie:
• kromka chleba pełnoziarnistego z pastą jajeczną i zielonym ogórkiem.
drugie śniadanie:
• szklanka soku ze świeżo wyciśniętych owoców.
obiad:
• talerz zupy warzywnej z dodatkiem łyżeczki oliwy oraz żółtka,
• ziemniaki upieczone we folii lub ugotowane w mundurkach,
• surówka ze świeżych warzyw.
kolacja:
• omlet z groszkiem i szczypiorkiem.

W kwestii napojów warto popijać wodą niegazowaną, zieloną lub ziołową herbatką.




DIETA KEFIROWA

Dieta kefirowa zyskuje coraz więcej zwolenników. Są wśród nich osoby, którym zależy na zrzuceniu kilku kilogramów. Dieta ta polega na piciu sporych ilości kefiru. Na samym początku stosowania diety kefirowej należy stopniowo zmniejszać dawki jedzenia.

Pierwszy dzień diety kefirowej powinien przebiegać w taki sposób, że spożywamy chudy twarożek, zaś w dzień drugi oraz trzeci, wypijamy wyłącznie kefir. W kolejnych trzech dniach poza piciem kefiru, możemy pozwolić sobie na małe ilości warzyw gotowanych lub surowych, zaś w siódmym dniu diety kefirowej możemy wprowadzić do jadłospisu chude mięso. To, co istotne w diecie kefirowej, to fakt, że wprowadzane posiłki w postaci warzyw i mięsa nie powinny być smażona i solone.

Dieta kefirowa nie pozwala na głodzenie się. Już sam kefir jest bardzo pożywny, a urozmaicenie diety dodatkowym pokarmem sprawia, że nie czujemy się głodni. Najważniejsze jest, by wprowadzone pokarmy w postaci warzyw i mięsa były niskokaloryczne. Wielu dietetyków, którzy polecają dietę kefirową jest zdania, że aby uniknąć monotonii w postaci wypijania kefiru, warto ją urozmaicić produktami przygotowanymi na bazie kefiru. Najważniejsze, by przygotowywać produkty niskokaloryczne i lekkostrawne.

Stosowanie diety kefirowej
Jak długo stosować dietę kefirową? Zdaniem dietetyków diety kefirowej nie powinno się stosować dłużej niż tydzień. Między kolejną dietą kefirową musi upłynąć co najmniej dwa miesiące, w przeciwnym razie możemy doprowadzić do niekorzystnego wpływu tej diety na nasz organizm. Zanim podejmiemy decyzję o cyklicznym wprowadzaniu diety kefirowej, warto poradzić się w tej kwestii lekarza. Każda dieta, nie tylko kefirowa powinna być poprzedzona rozmową z lekarzem.

Najzdrowsza odmiana kefiru
Na naszym rynku możemy kupić różnego rodzaju kefiry, które różnią się zawartością tłuszczu oraz smakiem. Najkorzystniej jest wybierać kefir pozbawiony tłuszczu oraz konserwantów. Warto więc przyrządzić sobie kefir domowym sposobem, który pozbawiony będzie sztucznych składników orz konserwantów.

Zalety kefiru
Zanim zdecydujemy się dietę kefirową, warto poznać dobrodziejstwa tego napoju. Nie ulega wątpliwości, że kefir jest bardzo zdrowy. Poprawia stan higieniczny przewodu pokarmowego oraz działa pozytywnie na perystaltykę jelit. Kefir jest naturalnym oczyszczaczem organizmu. Dieta kefirowa wpływa pozytywnie na cały organizm. To, o czym powinniśmy wiedzieć, to fakt, że napój ten wpływa na wydzielania żółci i soków trawiennych oraz hamuje rozwój niekorzystnej flory bakteryjnej. Kefir możemy podawać osobom cierpiącym na nietolerancję laktozy.
Wypróbujmy więc dietę kefirową, jeśli chcemy oczyścić nasz organizm z toksyn i innych zbędnych produktów przemiany materii. Stracimy nie tylko na wadze, ale zyskamy siłę i witalność.




DIETA OWOCOWO-WARZYWNA

W okresie wiosennym często zastanawiamy się nad tym, jak zrzucić zbędne kilogramy, które nagromadziliśmy przez zimę. Nie jest to to takie proste, jednakże jeśli zdecydujemy się na dietę owocowo-warzywną, możemy osiągnąć zamierzany cel.

Dieta owocowo-warzywna od dawna cieszy się wielkim zainteresowaniem. Zainteresowanie to widać, właśnie wiosną, kiedy to świeżych warzyw nie brakuje. Zachęcamy do wypróbowania diety owocowo-warzywnej, która jest smaczna i zdrowa. Dieta ta wspaniale oczyszcza nasz organizm z toksyn, powoduje, że czujemy się lżej i zdrowiej.

Podstawowe zasady związane z dietą owocowo- warzywną

Decydując się na dietę owocowo-warzywną, musimy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, których trzeba przestrzegać. Oto one:
• Dietę owocowo-warzywną można stosować 10 – 90 dni – w zależności od samopoczucia,
• Dłuższe stosowanie diety owocowo-warzywnej powinno być kontrolowane przez lekarza,
• Dieta ta może być stosowana przez dzieci, młodzież oraz osoby starsze, jednakże nie dłużej niż 10 dni,
• Osoby przewlekle chore powinny się skonsultować z lekarzem zanim zaczną stosować dietę owocowo-warzywną.

Korzyści z diety owocowo-warzywnej
Dieta owocowo- warzywna doskonale wpływa na nasz organizm oraz cerę. Pomaga schudnąć około 3 kg w ciągu dwóch tygodni. Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców powoduje przede wszystkim:
• oczyszczenie z toksyn,
• poprawę cery, która staje się promienna i świeża,
• odporność na stres,
• wzmocnienie odporności,
• lepsze samopoczucie.

Najbardziej wskazane warzywa i owoce w diecie
Dieta owocowo-warzywna powinna obfitować przede wszystkim w warzywa korzeniowe, kapustne, liściaste, cebulowe i dyniowate. Warto postarać się, by w naszej diecie nie zabrakło ogórków koszonych, pomidorów, papryki, kabaczków. Wśród owoców powinny dominować przede wszystkim jabłka, cytryny, arbuzy, grejpfruty.

Warzywa należy spożywać w postaci:
• surówek z odrobiną oliwy z oliwek,
• duszonej,
• zup gotowanych na wodzie, bez tłuszczu.

To, co istotne w diecie owocowo-warzywnej to podstawowa zasada, jaką jest całkowite wyeliminowanie soli kuchennej. Dlaczego? Sól zatrzymuje wodę w ustroju, wpływa niekorzystnie na oczyszczanie.

Skutki stosowania diety owocowo-warzywnej
Zdaniem lekarzy, wprowadzenie dużej ilości warzyw i owoców oraz unikanie soli i tłuszczów, przyczyni się do poprawy zdrowia u osób, które na co dzień borykają się z takimi dolegliwościami jak:
• zachwianie równowagi wodno-elektrolitowej,
• nadciśnienie tętnicze krwi oraz jego skoki,
• cukrzyca,
• bóle wieńcowe,
• bóle stawów.

U wielu chorych na nadciśnienie, którzy zdecydowali się na wprowadzenie większej ilości warzyw i owoców, zamiast tłustych przekąsek, zmniejszono dawki leków.
Warzywa i owoce

Każdy, kto sceptycznie patrzy na dietę owocowo-warzywną, powinien zapoznać się z dobrodziejstwami, jakie niosą za sobą owoce i warzywa.
Rola warzyw polega przede wszystkim na zawartości witamin, składników mineralnych oraz łatwo przyswajalnych cukrów.

Owoce i warzywa są najważniejszym źródłem witaminy C, której niedobór manifestuje się między innymi:
• ogólnym osłabieniem,
• zmniejszeniem odporności na zakażenia,
• pękaniem naczyń włosowatych,
• bólami głowy,
• bólami stawów.
Warzywa i owoce zawierają bogactwo potasu, wapnia, magnezu, kobaltu, fosforu, żelaza, cynku, jodu, manganu i miedzi.
Owoce i warzywa zawierają mnóstwo błonnika, w skład którego wchodzą duże ilości pektyn. Substancje te ułatwiają nasze trawienie oraz pobudzają perystaltykę jelit. A to już bardzo wiele, by móc schudnąć w zdrowy sposób.





DIETA ZIEMNIACZANA

Dieta ziemniaczana jest dietą, która zyskuje coraz więcej zwolenników. Jest przeznaczona dla osób chcących zrzucić kilka kilogramów. Te najbardziej popularne diety ziemniaczane powinny być spożywane przez dwa tygodnie. Kartofle znajdują zastosowanie w niskokalorycznych posiłkach. Aby przekonać się do diety ziemniaczanej, powinniśmy poznać podstawowe zalety i dobrodziejstwa ziemniaka. Wbrew stereotypowi, że kartofle tuczą, warto wiedzieć, że posiadają pięć razy mniej kalorii niż makarony i kasze. Jedzone bez tłustych sosów, naprawdę są niskokaloryczne. Ich wartość kaloryczna wynosi zaledwie 70 kcal. Warto tutaj wspomnieć, że 1 kcal = 4,19 kJ.

Dobrodziej – ziemniak
Podstawowym składnikiem ziemniaków jest skrobia ( 18%). Jest to produkt odkwaszający, który zawiera bogactwo witaminy C. To, o czym należy wiedzieć to fakt, że wszystkie najbardziej korzystne składniki kartofla są zgrupowane tuż pod jego skórką i dlatego należy je bardzo cienko obierać. Najlepiej jest gotować je w mundurkach. Z racji tego, że ziemniaki są jedną z najczęściej jadalnych roślin na świecie, warto zastanowić się nad zastosowaniem wspaniałej diety ziemniaczanej.

Wpływ diety ziemniaczanej na organizm
Jak już sama nazwa sugeruje, głównym składnikiem diety jest ziemniak. Z diety ziemniaczanej powinny skorzystać osoby borykające się na co dzień z dolegliwościami układu pokarmowego.

Dieta ziemniaczana łagodzi następujące dolegliwości:
• zaparcia,
• wrzody żołądka,
• wrzody dwunastnicy,
• niestrawność.

Osoby, które zdecydowały się na dietę ziemniaczaną, zauważyły u siebie poprawę samopoczucia. Ich organizm oczyścił się z toksyn. Dieta ta doskonale wpływa na włosy i paznokcie. Kolejnym powodem przejścia na dietę ziemniaczaną jest fakt, że warzywo to posiada cenne dla organizmu białko, potas, magnez oraz węglowodany.

Potrawy dozwolone w diecie ziemniaczanej
Dieta ziemniaczana powinna trwać dwa tygodnie. W ciągu tego czasu powinniśmy zrzucić od 3 do 4 kilogramów. Jak powinien wyglądać jadłospis diety ziemniaczanej? Wiadomą sprawą jest, że nie będziemy spożywać samych kartofli. Kuracja ziemniaczana powinna składać się z trzech posiłków głównych.

W diecie ziemniaczanej wolno spożywać przekąski, wśród których mogą się znaleźć:
• herbatniki,
• krakersy,
• sucharki,
• wafle ryżowe,
• jogurty naturalne.

Dieta ziemniaczana pozwala także na spożywanie surowych warzyw w postaci ogórka, pomidora, marchwi, oraz owoców w postaci jabłka, grejpfruta, kiwi oraz melona.
Ziemniaki w różnej postaci
W diecie ziemniaczanej powinno zjadać się ziemniaki w różnej postaci. Najlepiej jeśli będą to ziemniaki gotowane w mało solonej wodzie, lub też pieczone na grillu. Dieta ta pozwala na spożywanie kartofli smażonych na oliwie z oliwek. Do kartofli warto podawać sporo cebuli, szczypiorku oraz papryki.

Zdaniem wielu dietetyków, w diecie ziemniaczanej nie powinno zabraknąć również batatów. Są to tzw. słodkie ziemniaki, które są źródłem błonnika rozpuszczalnego, pektyny, który utrudnia wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym, oraz nierozpuszczalnego, który chroni nasz organizm przed zaparciami oraz zmniejsza ryzyko raka okrężnicy. Bataty posiadają wysoką zawartość beta-karotenu, który z kolei zapobiega chorobom serca i nowotworom.
Dieta ziemniaczana bogata w bataty pozwoli nam wzmocnić nasz organizm i dostarczyć tego, co najważniejsze dla naszego zdrowia.
Bataty należy dusić na małym ogniu w odrobinie wywaru i rozgniatać bez odlewania.





DIETA TROPIKALNA

Dieta tropikalna związana jest z oczyszczaniem organizmu. Jest to dieta bardzo kolorowa, z racji tego, że polega na spożywaniu dużej ilości różnorodnych owoców egzotycznych.
Dieta tropikalna składa się niemal z samych owoców i warzyw orientalnych. Jest to stosunkowo nowa dieta, która zaczyna cieszyć się coraz większym zainteresowaniem.

W diecie tej należy spożywać owoce i warzywa tropikalne, do których zaliczamy przede wszystkim:
• pomarańcze,
• grejpfruty,
• awokado
• kiwi.

Z tych bardziej wyszukanych owoców możemy wymienić tutaj:
• mango,
• granat czerwony,
• passiflora (męczennica jadalna),
• kiwano czyli ogórek rogaty,
• pitaja,
• śliwka chińska,
• granadilla,
• opuncja figowa.

Są to niewątpliwie owoce, których nie kupimy w każdym sklepie, ale zdobycie ich jest jednak możliwe. Ich kaloryczność waha się w granicach 50 – 94 kcal/100 g.
Spożywanie owoców tropikalnych dostarcza naszemu organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. Warzywa te są bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak: potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, mangan, kobalt, fluor.

Dieta tropikalna a odchudzanie
Dieta tropikalna pozwala na zrzucenie kilku kilogramów tygodniowo. Dzieje się tak za sprawą tego, że spożywane owoce i warzywa mają małą kaloryczność i w niezwykły sposób oczyszczają nasz organizm. Dzięki takiej diecie nasza skóra, paznokcie i włosy będą mocne i wzmocnione. Pamiętajmy jednak o tym, by wartość kaloryczna spożywanych posiłków nie przekroczyła 1000 kalorii dziennie. Jeśli już zdecydujemy się na dietę tropikalną, pamiętajmy, by stosować ją najdłużej przez 3 tygodnie, po czym robić dwumiesięczną przerwę.

Awokado a dieta tropikalna
Zdaniem wielu dietetyków, w diecie tropikalnej powinno znaleźć się awokado, które zawiera bogate ilości beta sitosterolu, który z kolei obniża zły cholesterol. Awokado zawiera aż 20-30% – głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tzw „dobrego tłuszczu”.
Owoc zawiera bogate ilości witamin B9, B6, K, E i C a także: karoteny, białko oraz sporo magnezu, wapnia i fosforu.

Produkty pomocnicze w diecie tropikalnej
Wiadomą sprawą jest, że nasz jadłospis nie będzie się składał jedynie z owoców i warzyw w naturalnej ich postaci, dlatego warto tutaj zaproponować między innymi:
• pastę z ananasa,
• zupę z awokado,
• marakuję z mlekiem kokosowym,
• chłodnik z owoców egzotycznych,
• niskosłodzony dżem figowy,
• zupę kokosową.

W diecie tropikalnej można pić kawę, zieloną i czerwoną herbatę, natomiast spożywać ryż i pieczywo chrupkie. Stosując dietę tropikalną, nie musimy rezygnować z naszych krajowych owoców i warzyw. Pamiętajmy jednak, by liczyć kalorie, które nie powinny przekroczyć liczby 1000.
Dieta tropikalna nie dla każdego

Dieta tropikalna może być stosowana przez zdrowe i dorosłe osoby. Nie zaleca się jednak tej diety dla osób cierpiących na alergię cytrusową, kobiet w ciąży i karmiących oraz dzieci. Dietę tę odradza się również nastolatkom, które w okresie dojrzewania potrzebują wszystkich ważnych składników niezbędnych do ich prawidłowego rozwoju.






DIETA ANDERSONA

Dieta ta nazywa jest przekornie dietą łączenia, chociaż jej zasady bazują na czymś zupełnie innym. Doktor Anderson wysunął bowiem wniosek, że nasza waga oraz tempo, w jakim nabywamy zbędne kilogramy, uzależnione są od tego, w jaki sposób będziemy zestawiać ze sobą poszczególne produkty żywieniowe. A raczej czego z czym nie będziemy łączyć, aby uniknąć tym samym istnej bomby kalorycznej i tłuszczowej.

Zasady diety
Dieta Andersona bazuje (co za niespodzianka) na warzywach i owocach, ale także orzechach i niektórych produktach białkowych. W bardzo małych ilościach można spożywać również ryby i chude mięsa, trzeba jednak pamiętać, aby absolutnie nie łączyć ich z węglowodanami. Możemy więc całkowicie zapomnieć o obiedzie złożonym z ryby, surówki z kiszonej kapusty i ziemniaków polanych tłuszczykiem. Taka bomba żywieniowa będzie bowiem zwykłą rezygnacją ze wszystkich założeń diety, która polega na optymalnym łączeniu ze sobą pokarmów.

Założeniem kuracji żywieniowej opracowanej przez doktora Andersona jest spożywanie takich pokarmów, których składniki nie wchodzą ze sobą w niepożądane reakcje. Najlepiej jest więc jadać osobno poszczególne produkty, rozdzielając je dłuższymi przerwami (najlepiej trwającymi nie krócej niż godzinę) i absolutnie ich ze sobą nie łączyć, zwłaszcza gdy mamy do czynienia z białkami i węglowodanami. Optymalny jadłospis osoby będącej na takiej diecie opiera się zwykle na trzech posiłkach – owocach na śniadanie, małym kawałku mięsa na obiad i warzywach na kolację.

Dlaczego i ile chudniemy?
Niestety dla wielu osób dieta Andersona będzie mało wydajna – dzięki jej stosowaniu chudnie się zwykle zaledwie kilogram w ciągu tygodnia. Ma jednak silne właściwości oczyszczające organizm z tłuszczu i zbędnych substancji, które nie zostają zwykle wydalone po tradycyjnych posiłkach, w których miesza się ze sobą węglowodany, białka, cukry i tłuszcze.
Można zastosować nieco bardziej restrykcyjną wersję diety i całkowicie zrezygnować z jedzenia mięsa, wtedy jednak należy odpowiednio uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na biało zwierzęce. W takich sytuacjach można stracić do półtora kilograma tygodniowo, jednak dieta nie może być stosowana dłużej niż dwa tygodnie – po tym okresie należy poczekać przynajmniej miesiąc, aby znów ją rozpocząć.

A co na to dietetyk?
Dieta Andersona jest o tyle specyficzna, że jej stosowania nie trzeba konsultować z dietetykiem, o ile będzie się dokładnie przestrzegać jej reguł. Trzeba pamiętać, że zbyt duże ilości owoców i warzyw, a zbyt małe węglowodanów i białek mogą prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych, jak osłabienie kości i całego organizmu (hiperwitaminoza). Jeśli więc chcemy wprowadzić jakieś zmiany do ogólnego jadłospisu diety Andersona – warto mimo wszystko zapytać o radę doświadczonego dietetyka.





DIETA JOGURTOWA

Dieta niekoniecznie musi wiązać się z ciężkimi wyrzeczeniami, co potwierdza tytułowa dieta. Jogurt, jako źródło cennych kultur bakterii, wielu witamin oraz środków odżywczych może być wykorzystany w celu utraty kilku kilogramów (średnio 6 kilogramów przez dwa tygodnie).
Informacje ogólne

Dieta jogurtowa trwa dwa tygodnie, a sama nazwa może być nieco myląca, gdyż niektórzy mogą pomyśleć, że będziemy odżywiać się tylko jogurtem. Nic bardziej mylnego – nasz jadłospis będzie bardziej urozmaicony, ale o tym w dalszej części artykułu. Sama dieta jest stosunkowo łatwa do „przejścia”, gdyż składniki kuracji odchudzającej powodują, że nie odczuwa się głodu.

Czym będziemy się odżywiać?
Nic nie przeszkadza w jedzeniu owoców, takich jak np. banany, cytrusy, jabłka, winogrona. Pamiętaj o tym, że są to jednak dodatki a nie podstawa żywieniowa (jeśli chcesz odżywiać się dużą ilością owoców, zapewne zainteresuję Cię dieta owocowa). Możesz także uprzyjemnić swoją dietę stosując płatki owsiane i kukurydziane, które polane jogurtem (naturalnym lub owocowym) smakują wybornie. Ogólniej mówiąc, dozwolone jest jedzenie pieczywa, owoców oraz warzyw i białego mięsa (nie wybierajmy potraw tuczących).

Zalety diety jogurtowej
• Dieta oczyszcza organizm z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii,
• Dzięki obecności niacyny, witaminy B1, B2, A i wielu innych podwyższa odporność organizmu, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, reguluje poziom krwi, pomaga w utrzymywaniu odpowiedniego stanu skóry,
• Jest mało rygorystyczna i w porównaniu do głodówek jest bardzo łatwa do „przejścia”,
• Bezpieczeństwo to jeden z największych atutów diety jogurtowej, gdyż zazwyczaj nie jest ona szkodliwa dla organizmu,
• Trwałość efektów diety jest wysoka ze względu na rzadko spotykany efekt jo-jo.

Przykładowy jadłospis
Śniadanie: jabłko, pół banana, 200 mln jogurtu naturalnego.
Obiad: kawałek piersi z kurczaka (smażonej na oliwie), kilka gotowanych ziemniaków, szklanka jogurtu naturalnego .
Kolacja: pomarańcza, kiwi, kromka chleba typu graham.
Podsumowanie
Dieta jogurtowa najczęściej wybierana jest przez kobiety, jednakże wszystkich panów także zachęcam. Jeżeli zależy ci na kontrolowanym spadku na wadze, przedstawiona dieta jest wyborem godnym rozważenia.






DIETA OWOCOWA

Często diety postrzegane są za niemiłe dlatego, że zmuszają nas do spożywania potraw, których smak pozostawia wiele do życzenia. Inaczej jest z tytułową dietą owocową, która należy do jednych z najbardziej przyjemnych oczyszczających sposobów odżywiania. Podstępując zgodnie z wytycznymi dietymożliwe jest zrzucenie do jednego kilograma dziennie. Uwaga – dieta nie może być stosowana przez dłuższy okres czasu (maksymalnie cztery – pięć dni), gdyż skutkiem tego jest wyczerpanie organizmu spowodowane brakiem niezbędnych substancji odżywczych, których nie znajdziemy w owocach!

Ogólne zasady diety
W ciągu kilku dni nieprzerwanie odżywiamy się tylko owocami, które możemy wybierać samodzielnie. Dużą popularnością cieszą się truskawki, banany (z nimi należy być ostrożnym, gdyż w dużych ilościach tuczą), kiwi, gruszki i jabłka. Wskazane jest także częste picie wody – ponad 1,5 litra dziennie.

Zalety diety owocowej
Dieta owocowa jest pewnego rodzaju odmianą głodówki. Zasadniczą różnicą jest mniejsza rygorystyczność nowego sposobu odżywiania. Owocowe przysmaki są bogate w błonnik, który w naszym układnie trawiennym pęcznieje, zapewniając nam uczucie sytości, dzięki czemu przestrzeganie zasad diety będzie znacznie ułatwione.

Duże ilości owoców są niecodziennym zjawiskiem, które zapewni naszemu organizmowi spore ilości witamin, których zawsze jest za mało (popularyzacja fast-foodów i innego rodzaju niezdrowego, typowo zachodniego stylu żywienia powoduje spore niedobory). Takie owoce jak na przykład goji dostarczają nam witaminy C, B1, B2, B6 i E oraz są źródłem karotenoidów.
Wady diety owocowej

Każda dieta, nawet na najlepsza posiada pewne wady. W przypadku diety owocowej jest to lekkie osłabienie organizmu (ile można jeść te owoce) i efekt jo-jo. Niestety tytułowa dieta nie może zapewnić 100 – procentowo trwałych rezultatów, gdyż trwa ona po prostu za krótko a nagłe przejście do codziennego, zwykłego sposobu odżywiania może spowodować natychmiastowe nadrobienie zgubionych wcześniej kilogramów.

Przykładowy jadłospis
Jeśli nie masz pomysłu na zorganizowanie sobie kilkudniowego spisu potraw, którymi będziesz się żywił, to możesz skorzystać z naszego planu.
• Śniadanie – mandarynka, kiwi oraz połowa jabłka,
• Obiad – sałatka owocowa wraz z połówką banana,
• Kolacja – spora garść owoców goji.
W międzyczasie zachęcamy do podjadania drobnych porcji, np. kiści winogron.





DIETA RYŻOWA

Dieta ryżowa została wymyślona przez naukowców z Duke University, gdzie została także sprawdzona pod względem bezpieczeństwa. Nie jest to zatem jedna z diet, której autorem jest jedna osoba, tylko zespół odpowiednio wykształconych osób, które zbadały działanie tej diety i naukowo potwierdziły nie tylko jej skuteczność, ale także bezpieczeństwo.
Informacje wstępne

Restrykcyjna dieta ryżowa dostarcza dziennie zaledwie 1000 kalorii, jednak, co jest dosyć zaskakujące, dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Co więcej, może być ona stosowana bez konsultacji z lekarzem przez 2-3 tygodnie.
Warto jednak zaznaczyć, że jeśli cierpimy na jakieś schorzenie, konsultacja z lekarzem może okazać się niezbędna. Jeśli natomiast chcielibyśmy stosować ją dłużej, konsultacja z lekarzem okazuje się konieczna, ponieważ ilość 1000 kalorii dziennie może osłabić na dłuższą metę niejeden organizm.

Sekret diety tkwi przede wszystkim we znacznym ograniczeniu spożywania soli, która zatrzymuje wodę w organizmie, przez co efekty odchudzania nie są zbyt zadowalające. Warto także dodać, że sól pobudza apetyt, co z wiadomych względów również stanowi przeszkodę w efektywnym pozbywaniu się zbędnych kilogramów.

Co poza ryżem?
Do innych składników diety ryżowej możemy zaliczyć między innymi: chleb pełnoziarnisty, masło, margaryna, ser topiony, kawę, herbatę, twarożek, melona, fasolę, kiwi, ananas, wędlinę, groszek, żółty ser, jogurt, biały ser, banany, brzoskwinie, kurczaka oraz warzywa. Możemy także pozwalać sobie na przekąski typu pół banana, pomarańcza, jabłko, chrupkie pieczywo oraz kefir czy też jogurt.
Jednak w pierwszym etapie stosowania tej diety staramy się unikać mięsa, bowiem jest to etap oczyszczający. Następnie stopniowo zwiększamy ilość przyjmowanych kalorii – jest to kolejny etap, o wiele bardziej bogatszy pod względem dostarczania organizmowi składników odżywczych.
Wysiłek fizyczny

Polecanymi ćwiczeniami dla osób stosujących dietę ryżową są przede wszystkim spokojne ćwiczenia jogi oraz spacery. Niewielka ilość przyjmowanych kalorii nie pozwala bowiem na stosowanie bardziej forsownych ćwiczeń, ponieważ mogłoby się to źle skończyć dla kuracjusza.

Efekty stosowania diety ryżowej
Dieta ryżowa jest przede wszystkim dietą oczyszczającą oraz odchudzającą, która pozwala na zrzucenie nawet 10 kilogramów podczas trzech tygodni! Podobnie jak w przypadku stosowania innych diet jesteśmy zagrożeni efektem jo-jo, czyli powrotem do stanu wagi sprzed zastosowania kuracji odchudzającej.

Aby temu zapobiec, warto przejść do etapu stosowania zbilansowanej diety, czyli takiej, która dostarcza nam 2000 kalorii dziennie oraz pozwala na stosowanie ćwiczeń fizycznych, niezbędnych jeśli chcemy utrzymać dany poziom wagi. Oczywiście należy to robić stopniowo, aby zbytnio nie przeciążać żołądka przyzwyczajonego do niewielkich ilości jedzenia przyjmowanych podczas stosowania diety ryżowej.

Pozdrawiam.
Zespół http://www.Diety.pl



...



...



#2
meinecoon

meinecoon

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 69 postów
Tak czytam te diety i zaczynam wątpić w sens prawidłowego racjonalnego odchudzania. Wiem, ze jest to miejsce dla osób które chcą się odchudzać, ale uważam że należałoby raczej propagować odchudzanie polegające na nie eliminowaniu i zwiększaniu ilości jakiś produktów ( dzięki temu ja mam awersję od 15 lat do serków wiejskich). Uważam że lepiej pisać, powtarzać, napisać temat główny - jak jeść aby redukować wagę.
Bo stosując dietę ryżową, kefirową, ziemniaczaną możemy bardziej sobie zaszkodzić niż pomóc - spowolnienie metabolizmu, zmęczenie, brak białka czy witamin...
To tylko potwierdza nadal regułę - lecz się sam - najlepiej na tym wyjdziesz!




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych