no wiesz co??????bekon to ma byc dietkowe zarcieMożna jeszcze owinąć roladkę plastrem bekonu czy coś....
Piersi z kurczaka na różne sposoby
Rozpoczęty przez
Statira
, wtorek, 18 marca 2008 - 21:03
...
...
#28
Napisano śro, 11 lut 2009 - 21:34
To ja zaproponuję kilka przepisów - sprawdzone i smaczne
Zielono-Złota Zapiekanka z Kurczaka
- ugotowane piersi lub nóżki kurczaka - w małych i większych kawałkach - jak wam się podzieli
- lekko podgotowane różyczki brokułów - tak z 4-5minut w lekko osolonej wodzie
- groszek - mrożony ale rozmrożony (z puszki nie działa)
- kukurydza - może być z puszki - ale dobrej jakości - inaczej może się rozpaść
- bulion drobiowy - został z gotowania
- 3-4 łyżki mąki (lub 2-3białka - żółtka mają kcal - więc dać psu/kotu lub zrobić komuś kogielmogiel, 1 zółtko ewentualnie zachować)
- przyprawy - sól, pieprz, pietruszka zielona
- pomidor pokrojony w plasterki (jak ktoś chce - położyć na wierzchu po wstępnym podpieczeniu)
- 2 łyżki bulki tartej
Jak zrobić - bierzemy naczynko - najlepiej teflonowe by nie przywierało i nadawało się do piekarnika
Układamy kurczaka, brokuły, posypujemy kukurydzą, groszkiem. Do półlitrowego naczynka wlewamy owy rosół i dodajemy mąkę i przyprawy (wersja alternatywna ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy mąkę i przyprawy i ewentualnie 1 białko) Wylewamy to na naszego kurczaczka z warzywami i posypujemy lekko bułką tartą. Zapiekamy w piekarniku przez jakieś 25-35minut w temperaturze 180
Zapiekanki kurczakowe inne - przygotowanie analogiczne zmienione składniki
1. Grzybowa
dodajemy przesmażone grzyby i cebulkę (mozna zrobić nawet bez kurczaka jak się ma kilka gatunków grzybów. Grzyby proponuję smażyć na teflonie - nie potrzeba tłuszczyku
2. Warzywna
różne warzywa podgotowane(g)/podsmażone(s) przez 8-10minut (marchewka (g), groszek (g), cebulka (s) grzyby drobno posiekane (s), pietruszka (g) brokuły (g) kalafior (g)
surowe - zielona pietruszka
Warzywa jeśli drobno pokrojone polecam wymieszać z białkami i wylać takie na kurczaka a jak macie duzo warzyw to i z kurczaka można zrezygnować i zalać warzywa - w puchatej na 4cm masie z białek - mniam
Aga
Zielono-Złota Zapiekanka z Kurczaka
- ugotowane piersi lub nóżki kurczaka - w małych i większych kawałkach - jak wam się podzieli
- lekko podgotowane różyczki brokułów - tak z 4-5minut w lekko osolonej wodzie
- groszek - mrożony ale rozmrożony (z puszki nie działa)
- kukurydza - może być z puszki - ale dobrej jakości - inaczej może się rozpaść
- bulion drobiowy - został z gotowania
- 3-4 łyżki mąki (lub 2-3białka - żółtka mają kcal - więc dać psu/kotu lub zrobić komuś kogielmogiel, 1 zółtko ewentualnie zachować)
- przyprawy - sól, pieprz, pietruszka zielona
- pomidor pokrojony w plasterki (jak ktoś chce - położyć na wierzchu po wstępnym podpieczeniu)
- 2 łyżki bulki tartej
Jak zrobić - bierzemy naczynko - najlepiej teflonowe by nie przywierało i nadawało się do piekarnika
Układamy kurczaka, brokuły, posypujemy kukurydzą, groszkiem. Do półlitrowego naczynka wlewamy owy rosół i dodajemy mąkę i przyprawy (wersja alternatywna ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy mąkę i przyprawy i ewentualnie 1 białko) Wylewamy to na naszego kurczaczka z warzywami i posypujemy lekko bułką tartą. Zapiekamy w piekarniku przez jakieś 25-35minut w temperaturze 180
Zapiekanki kurczakowe inne - przygotowanie analogiczne zmienione składniki
1. Grzybowa
dodajemy przesmażone grzyby i cebulkę (mozna zrobić nawet bez kurczaka jak się ma kilka gatunków grzybów. Grzyby proponuję smażyć na teflonie - nie potrzeba tłuszczyku
2. Warzywna
różne warzywa podgotowane(g)/podsmażone(s) przez 8-10minut (marchewka (g), groszek (g), cebulka (s) grzyby drobno posiekane (s), pietruszka (g) brokuły (g) kalafior (g)
surowe - zielona pietruszka
Warzywa jeśli drobno pokrojone polecam wymieszać z białkami i wylać takie na kurczaka a jak macie duzo warzyw to i z kurczaka można zrezygnować i zalać warzywa - w puchatej na 4cm masie z białek - mniam
Aga
#30
Napisano śro, 11 lut 2009 - 22:49
Ale serek ma dużo kcal - z bułka tarta (odrobina) jak się podpiecze to ładnie chrupie
#32
Napisano śro, 11 lut 2009 - 23:09
Jak dla mnie może - bo jest pewnie smaczniejsze (tzn jest - ja jedną część 2/3-3/4 formy robię nie dla siebie więc jest z serem- i smakuje jak nie wiem co)
#35
Napisano śro, 06 maj 2009 - 23:16
Gotowana pierś indyka w sosie czosnkowo-pietruszkowym
W nawiasie podaję zamienniki jakich użyłam
Pierś indyka - kawałek bo to duże - tyle ile zjecie - jak się robi półtorej porcji zauważyłam, że się to półtorej zjada
Gotujemy z przyprawami - jarzynka, pieprz +zielona pietruszka
Po ugotowaniu to suche coś kroimy na kawałki i odkładamy na bok.
Rondelek i do niego
Szklanka mleka, łyżka majonezu (jogurtu) i 2 łyżki białego serka typu ostrowia zwykła - podgrzewamy mieszając by jednolite było, dodajemy łyżeczkę mąki i sól czosnkową lub dwa zmiażdżone ząbki czosnku i dużo zielonej pietruszki. Wrzucamy w to indyka gotowanego i dusimy jakieś 10minut - mniam - zestaw sosu podałam dla jednej osoby - mój wyjechał późnym popołudniem i sobie eksperymentowałam - ale jutro wraca więc będą bezpieczne eksperymenty
W nawiasie podaję zamienniki jakich użyłam
Pierś indyka - kawałek bo to duże - tyle ile zjecie - jak się robi półtorej porcji zauważyłam, że się to półtorej zjada
Gotujemy z przyprawami - jarzynka, pieprz +zielona pietruszka
Po ugotowaniu to suche coś kroimy na kawałki i odkładamy na bok.
Rondelek i do niego
Szklanka mleka, łyżka majonezu (jogurtu) i 2 łyżki białego serka typu ostrowia zwykła - podgrzewamy mieszając by jednolite było, dodajemy łyżeczkę mąki i sól czosnkową lub dwa zmiażdżone ząbki czosnku i dużo zielonej pietruszki. Wrzucamy w to indyka gotowanego i dusimy jakieś 10minut - mniam - zestaw sosu podałam dla jednej osoby - mój wyjechał późnym popołudniem i sobie eksperymentowałam - ale jutro wraca więc będą bezpieczne eksperymenty
#36
Napisano pią, 08 maj 2009 - 20:22
no to brzmi ciekawie bede musiala wyprobowac przepisikGotowana pierś indyka w sosie czosnkowo-pietruszkowym
#37
Napisano pon, 29 cze 2009 - 16:41
Kurczak z warzywami na czerwono
2-3piersi kurczaka - trzeba pokroić na płaskie cieniutkie plasterki - jak ktoś umie to po skosie - są wtedy wieksze a o to chodzi
Pomidory - najlepiej słodkie i smaczne i soczyste (nie szklarniowe) - dobre są "bycze serca" lub polne
Cebulka młoda - biała część
Zioła - pietruszka, bazylia, czosnek
Przesmażyć cebulkę - pokrojona nie za drobno - najlepiej w półplasterki bo sie rozwali na nitki. Odłozyć na bok. Pierś pokrojoną doprawić solą i pieprzem - przesmażyć szybko na oliwce z oliwek. Dodać posiekane w kostkę 2x2cm mniej-więcej obrane pomidory ( i tak się rozpadną więc nie przemęczać się - posiekać jak leci). Dodać cebulkę, zioła i dusić przez czas jeszcze jakiś - aż pomidory się rozpadną. Jeśli ktoś woli łagodny smak dodać jogurt naturalny (lub śmietanę)
Podawać z ryżem lub (opcja mniej dietetyczna) z bagietką
Przed podaniem posypać sos świeżą pietruszką
Zajadać ze smakiem
2-3piersi kurczaka - trzeba pokroić na płaskie cieniutkie plasterki - jak ktoś umie to po skosie - są wtedy wieksze a o to chodzi
Pomidory - najlepiej słodkie i smaczne i soczyste (nie szklarniowe) - dobre są "bycze serca" lub polne
Cebulka młoda - biała część
Zioła - pietruszka, bazylia, czosnek
Przesmażyć cebulkę - pokrojona nie za drobno - najlepiej w półplasterki bo sie rozwali na nitki. Odłozyć na bok. Pierś pokrojoną doprawić solą i pieprzem - przesmażyć szybko na oliwce z oliwek. Dodać posiekane w kostkę 2x2cm mniej-więcej obrane pomidory ( i tak się rozpadną więc nie przemęczać się - posiekać jak leci). Dodać cebulkę, zioła i dusić przez czas jeszcze jakiś - aż pomidory się rozpadną. Jeśli ktoś woli łagodny smak dodać jogurt naturalny (lub śmietanę)
Podawać z ryżem lub (opcja mniej dietetyczna) z bagietką
Przed podaniem posypać sos świeżą pietruszką
Zajadać ze smakiem
#39
Napisano pon, 06 lip 2009 - 22:50
#40
Napisano pią, 14 sie 2009 - 16:36
nie bardzo wiedziałam,gdzie wrzucic ten porzepis bo tematu PASZTETY nie znalazłam
przepis jest z jakiejś gazety, nie robiłam ale wydaje mi sie mądry i za pewne smaczny
pasztet miesno warzywny
35dag.piersi z kurczaka
35dag.brokuł
35dag.kalafiora
1/2 l. wywaru z drobiu
2 jajka
2 łyzki maki
200ml.smietany
marchewka
sól, pieprz,masło do formy
rózyczki kalafiora i brokuł, zalewamy gorącym wywarem z drobiu,gotujemy7 min.
oddzielknie gorujemy obrana i pokrojona marchewkę.
Filety miksujemy z marchewką ,wbijamy jajka,dodajemy make ,skórkę startą z cytryny i śmietanę.
Doprawiamy sola ,pieprzem,wyrabiamy na jednolita mase .
Forme smarujemy masłem,dno wykładamy częścią masy, następnie na przemian brokuła , kalafiora kwiatami do dołu,i przykrywamy masa i wyrównujemy.
przykrywamy natłuszczona folią alminiową i wkładamy do kąpieli wodnej.
Pieczemy w piekarniku 1,5 godz.
studzimuy i wkładamy do lodówki.
przepis mi sie podoba, ale nie rozumiem o co chodzi z ta kapielą wodną , czy 6w ten sposób ma się piec chyba za głupia na to jestem
przepis jest z jakiejś gazety, nie robiłam ale wydaje mi sie mądry i za pewne smaczny
pasztet miesno warzywny
35dag.piersi z kurczaka
35dag.brokuł
35dag.kalafiora
1/2 l. wywaru z drobiu
2 jajka
2 łyzki maki
200ml.smietany
marchewka
sól, pieprz,masło do formy
rózyczki kalafiora i brokuł, zalewamy gorącym wywarem z drobiu,gotujemy7 min.
oddzielknie gorujemy obrana i pokrojona marchewkę.
Filety miksujemy z marchewką ,wbijamy jajka,dodajemy make ,skórkę startą z cytryny i śmietanę.
Doprawiamy sola ,pieprzem,wyrabiamy na jednolita mase .
Forme smarujemy masłem,dno wykładamy częścią masy, następnie na przemian brokuła , kalafiora kwiatami do dołu,i przykrywamy masa i wyrównujemy.
przykrywamy natłuszczona folią alminiową i wkładamy do kąpieli wodnej.
Pieczemy w piekarniku 1,5 godz.
studzimuy i wkładamy do lodówki.
przepis mi sie podoba, ale nie rozumiem o co chodzi z ta kapielą wodną , czy 6w ten sposób ma się piec chyba za głupia na to jestem
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych