Na parze można ugotować prawie wszystko, a dania są smaczne , zdrowe i co najważniejsze mają mało tłuszczu.
jedyne co trzeba mieć to tylko garnek do takiego gotowania i można wtedy pichcić i pichcić
przepisy na dania gotowane na parze
Rozpoczęty przez
promyczek
, wtorek, 17 czerwca 2008 - 17:27
...
...
#2
Napisano wto, 17 cze 2008 - 17:32
na początek proponuje udko z kurczaka bez skóry:
porcja dla jednej osoby :
1 szt udko z kurczaka, może też być z indyka
oczywiście pozbywamy się skóry, przyprawiamy do smaczku ziołami, warzywkiem
do tego można wrzucić troszkę kalafiorku mrożonego bądź świeżego i jednego młodego ziemniaka.
można do wody dodać przypraw wtedy potrawy mają intensywniejszy smak i aromat.
smacznego
Jeśli ktoś ma pomysły do gotowania na parze zapraszam do wrzucania przepisów. im więcej tym smaczniej.
porcja dla jednej osoby :
1 szt udko z kurczaka, może też być z indyka
oczywiście pozbywamy się skóry, przyprawiamy do smaczku ziołami, warzywkiem
do tego można wrzucić troszkę kalafiorku mrożonego bądź świeżego i jednego młodego ziemniaka.
można do wody dodać przypraw wtedy potrawy mają intensywniejszy smak i aromat.
smacznego
Jeśli ktoś ma pomysły do gotowania na parze zapraszam do wrzucania przepisów. im więcej tym smaczniej.
#3
Napisano wto, 17 cze 2008 - 21:40
kotleciki mielone z twarożkiem wiejskim !!!
mięsko mielone przygotować tak jak na zwykłe kotlety dodać twarożku wiejskiego do mięsa i połączyć , wykulać małe kotleciki bez bułki tartej
gotować na parze,
do tego ugotować pieczarki pokrojone na niezbyt grube paski (pieczarki dłużej się gotują na parze trzeba je wcześniej wstawić)
do tego sałatka z pomidora, świeżego ogórka, sałaty przyprawiona ziołami i oliwą z oliwek.
smacznego
mięsko mielone przygotować tak jak na zwykłe kotlety dodać twarożku wiejskiego do mięsa i połączyć , wykulać małe kotleciki bez bułki tartej
gotować na parze,
do tego ugotować pieczarki pokrojone na niezbyt grube paski (pieczarki dłużej się gotują na parze trzeba je wcześniej wstawić)
do tego sałatka z pomidora, świeżego ogórka, sałaty przyprawiona ziołami i oliwą z oliwek.
smacznego
#5
Napisano śro, 18 cze 2008 - 00:17
Agnieszka71 tak mam taki garnek, nic nie namieszałaś
można go kupić w większości sklepów AGD
a wygląda to tak
mam jeden garnek z dziurkami w dnie wygląda trochę jak sitko i do tego zwykły garnek.
można też kupić sitka do gotowania na parze które pasują przeważnie do każdego innego garnka ale lepiej sobie kupić zestaw tych dwóch które są w kompletach czyli sitko dopasowane które się nakłada na garnek do którego jak gotujesz wlewasz i masz pyszne dania bez tłuszczyku.
już mowie z góry że są ceny takich zestawów bardzo różne. ja mam jeden z tych tańszych i powiem szczerze nie narzekam.
w takim garnku można wszystko prawie wszystko ugotować na parze:
parówki są przepyszne , jajka, wszystkie warzywa, mięsko nawet pieczeń faszerowaną da sie upichcić.
i wtedy jesz co chcesz o wiele zdrowiej i chudziej
można go kupić w większości sklepów AGD
a wygląda to tak
mam jeden garnek z dziurkami w dnie wygląda trochę jak sitko i do tego zwykły garnek.
można też kupić sitka do gotowania na parze które pasują przeważnie do każdego innego garnka ale lepiej sobie kupić zestaw tych dwóch które są w kompletach czyli sitko dopasowane które się nakłada na garnek do którego jak gotujesz wlewasz i masz pyszne dania bez tłuszczyku.
już mowie z góry że są ceny takich zestawów bardzo różne. ja mam jeden z tych tańszych i powiem szczerze nie narzekam.
w takim garnku można wszystko prawie wszystko ugotować na parze:
parówki są przepyszne , jajka, wszystkie warzywa, mięsko nawet pieczeń faszerowaną da sie upichcić.
i wtedy jesz co chcesz o wiele zdrowiej i chudziej
#6
Napisano śro, 18 cze 2008 - 00:37
Roladka schabowa z serem
mięsko z karkówki wieprzowej bądź wołowej, najlepiej wybrać chudziutką bez kości!!!!
kotleta rozbijamy tłuczkiem na na tradycyjny kotlet schabowy, nacieramy solą zmiękczająca mięso, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, słodką papryką, może być też delikat do mięs, świeżą cebula
(najlepiej zrobić to dzień przed gotowaniem wtedy mięso przejdzie aromatem przypraw i zorbi się kruche).
na przyprawionego kotleta kladziemy bardzo cieniutki plasterek szyneczki, na to kawałek żółtego chudego sera i zwijamy w roladkę.
w garnku układamy miejscem zwinięcia i gotowe.
do tego przepyszna sałatka z pomidora, świeżego ogórka, rzodkiewki, szczypiorku i niedużej ilości twarożku wiejskiego.
uczta dla podniebienia , pychotka
mięsko z karkówki wieprzowej bądź wołowej, najlepiej wybrać chudziutką bez kości!!!!
kotleta rozbijamy tłuczkiem na na tradycyjny kotlet schabowy, nacieramy solą zmiękczająca mięso, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, słodką papryką, może być też delikat do mięs, świeżą cebula
(najlepiej zrobić to dzień przed gotowaniem wtedy mięso przejdzie aromatem przypraw i zorbi się kruche).
na przyprawionego kotleta kladziemy bardzo cieniutki plasterek szyneczki, na to kawałek żółtego chudego sera i zwijamy w roladkę.
w garnku układamy miejscem zwinięcia i gotowe.
do tego przepyszna sałatka z pomidora, świeżego ogórka, rzodkiewki, szczypiorku i niedużej ilości twarożku wiejskiego.
uczta dla podniebienia , pychotka
#7
Napisano śro, 18 cze 2008 - 00:58
kotlet mielony z ryby :
filet rybny obojętnie jaki dobry jest dorsz, makrela, najważniejsze żeby był bez ości, mielimy przez maszynkę do mięsa, dodajemy żółtko bądź całe jajko w zależności od tego ile mamy rybki, dodajmy kawałek bułki zmiękczonej w wodzie przyprawiamy według własnego smaku i kotlet gotowy.
filet rybny obojętnie jaki dobry jest dorsz, makrela, najważniejsze żeby był bez ości, mielimy przez maszynkę do mięsa, dodajemy żółtko bądź całe jajko w zależności od tego ile mamy rybki, dodajmy kawałek bułki zmiękczonej w wodzie przyprawiamy według własnego smaku i kotlet gotowy.
#8
Napisano śro, 18 cze 2008 - 11:44
promyczek, jesli w krótkim czasie piszesz to proszę nie pisz posta pod postem tylko w prawym rogu jest funkcja edytuj i zawsze można cos dopisać,to taka formalnośc żeby był porządek na forum, jesteś nowa i pewnie w regulaminie nie doczytałas, przyjmij to proszę jako dobra radę
#11
Napisano śro, 18 cze 2008 - 17:02
Anja jak masz jakiś przepisik na pare to wrzuć go tutaj im wiecej tym lepszy wybór.
pozdrawiam
szaszłyczki drobiowe na parze:
pierś z kurczaka kroimy w nieduże kostki, do tego pieczarka świeża cienko pokrojona w plasterki i świeża czerwona papryczka też w paski. wszystko przyprawić do smaku ziołami ponabijać na drewniane wykałaczki do szaszłyków i utować na parze.
trzeba jednak pamiętać że kurczak zybciej się ugotuje niż warzywka i dlatego nie będą bardzo miękkie, ale za to chrupiące.
pozdrawiam
szaszłyczki drobiowe na parze:
pierś z kurczaka kroimy w nieduże kostki, do tego pieczarka świeża cienko pokrojona w plasterki i świeża czerwona papryczka też w paski. wszystko przyprawić do smaku ziołami ponabijać na drewniane wykałaczki do szaszłyków i utować na parze.
trzeba jednak pamiętać że kurczak zybciej się ugotuje niż warzywka i dlatego nie będą bardzo miękkie, ale za to chrupiące.
#13
Napisano śro, 18 cze 2008 - 20:44
kotleciki mielone z twarożkiem wiejskim !!!
Ale czaderski patent
Ja właśnie po kalafiorku na parze jestem. Fajne jest to że witaminki zostają w środku a nie wylewamy z wodą do zlewu np. No i ja mniej solę jak gotuję na parze!!! Mam taki garnek z dwoma sitkami. Kiedyś zrobiłam w tym na spodzie zupę, wyżej mięso i na górze warzywka fajnie wyglądało
#14
Napisano śro, 18 cze 2008 - 22:18
Coś dla smakoszy łososia:
Łosoś gotowany na parze
Składniki:
. filety z łososia
. kapusta pekińska
. sól
. pieprz
sos:
. 4 łyżki oleju
. 1 łyżka sosu Tabasco
. garść posiekanej natki kolendry
. sok z 1 i 1/2 limonki (lub ostatecznie cytryny)
. sól
Wykonanie:
W naczyniu do gotowania na parze umieścić posiekane dość grubo liście kapusty pekińskiej (5 x 5 cm) i na niej filety z łososia. przyprawić solą i pieprzem.
Gotować na parzę aż do momentu, kiedy łosoś będzie ugotowany, ale kapusta pozostanie lekko "chrupka".
W tym czasie przygotowujemy sos mieszając dokładnie wszystkie składniki.
Układamy na talerzu kapustę i na niej łososia, wszystko polewamy dwoma łyżkami przygotowanego sosu.
Ostry sos doskonale pasuje do lekko mdłego łososia i kapusty.
jutro na śniadanko wypróbuje jajko sadzone na parze ciekawe jak wyjdzie ? napewno dam znać
Łosoś gotowany na parze
Składniki:
. filety z łososia
. kapusta pekińska
. sól
. pieprz
sos:
. 4 łyżki oleju
. 1 łyżka sosu Tabasco
. garść posiekanej natki kolendry
. sok z 1 i 1/2 limonki (lub ostatecznie cytryny)
. sól
Wykonanie:
W naczyniu do gotowania na parze umieścić posiekane dość grubo liście kapusty pekińskiej (5 x 5 cm) i na niej filety z łososia. przyprawić solą i pieprzem.
Gotować na parzę aż do momentu, kiedy łosoś będzie ugotowany, ale kapusta pozostanie lekko "chrupka".
W tym czasie przygotowujemy sos mieszając dokładnie wszystkie składniki.
Układamy na talerzu kapustę i na niej łososia, wszystko polewamy dwoma łyżkami przygotowanego sosu.
Ostry sos doskonale pasuje do lekko mdłego łososia i kapusty.
jutro na śniadanko wypróbuje jajko sadzone na parze ciekawe jak wyjdzie ? napewno dam znać
#16
Napisano czw, 19 cze 2008 - 07:39
tylko garnka mi tzreba
a mi łososia, jest drogi alew uwielbiam go
#17
Napisano czw, 19 cze 2008 - 12:30
dziewczyny robiłam dziś jajko sadzone na parze,
co prawda garnek musi być dobrze rozgrzany , białko trochę przeciekło przez sitko ale żółtko zostało na swoim miejscu i elegancko się ugotowało
następnym razem sitko wyłożę sałatą albo kapustą pekińską to pewnie sie białko nie przeleje!!!!
Kukurydza z warzywami i mięsem
SKŁADNIKI: ok. 200 kcal * 50 g chudego mięsa, * 50 g kukurydzy konserwowej, * 50 g papryki zielonej, * natka, przyprawy (moim przypadku bazylia dużo bazylii)
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Mięso umyć i drobno posiekać. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać i gotować razem do miękkości
Pamiętajcie, że zioła są bardzo zdrowe i smaczne.
A bazylia poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu - działa przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Powszechnie uważa się, że działa przeciwdepresyjne, poprawia nastrój i dodaje energii (działanie podobne do melisy). Stosuje się ją w łagodnych zaburzeniach trawiennych, a także przy niedoborze soku żołądkowego.
Smacznego paluszki lizać
co prawda garnek musi być dobrze rozgrzany , białko trochę przeciekło przez sitko ale żółtko zostało na swoim miejscu i elegancko się ugotowało
następnym razem sitko wyłożę sałatą albo kapustą pekińską to pewnie sie białko nie przeleje!!!!
Kukurydza z warzywami i mięsem
SKŁADNIKI: ok. 200 kcal * 50 g chudego mięsa, * 50 g kukurydzy konserwowej, * 50 g papryki zielonej, * natka, przyprawy (moim przypadku bazylia dużo bazylii)
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Mięso umyć i drobno posiekać. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać i gotować razem do miękkości
Pamiętajcie, że zioła są bardzo zdrowe i smaczne.
A bazylia poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu - działa przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Powszechnie uważa się, że działa przeciwdepresyjne, poprawia nastrój i dodaje energii (działanie podobne do melisy). Stosuje się ją w łagodnych zaburzeniach trawiennych, a także przy niedoborze soku żołądkowego.
Smacznego paluszki lizać
#18
Napisano czw, 19 cze 2008 - 15:02
dziewczyny robiłam dziś jajko sadzone na parze,
jak mój synek był malutki to robiłam yteż jajko na parze, na garnuszek z wodą kładłam
talezyk ten żaroodporny, duraleź czy arkorok i tak sadziłam mu jajo , troche to trwało ale wyszło
#20
Napisano czw, 19 cze 2008 - 19:41
Żeberka wieprzowe na parze w sosie z czarnej fasoli
Czas przygotowania: 1 godz
Czas marynowania: 1godz
Proporcje: dla 2-3 osób
Składniki:
1/2 kilo żeberek wieprzowych
1 ząbek czosnku wyciśnięty
2 łyżki sosu z czarnej fasoli
Przygotowanie:
1. Potnij mięso na pojedyncze żeberka, usuń nadmiar tłuszczu.
2. Połącz czosnek z sosem z czarnej fasoli, wymieszaj z żeberkami, odstaw na min 30 min.
3. Przełóż, żeberka do garnka. Gotuj na parze ok 45 min. Danie gotowe.
Czas przygotowania: 1 godz
Czas marynowania: 1godz
Proporcje: dla 2-3 osób
Składniki:
1/2 kilo żeberek wieprzowych
1 ząbek czosnku wyciśnięty
2 łyżki sosu z czarnej fasoli
Przygotowanie:
1. Potnij mięso na pojedyncze żeberka, usuń nadmiar tłuszczu.
2. Połącz czosnek z sosem z czarnej fasoli, wymieszaj z żeberkami, odstaw na min 30 min.
3. Przełóż, żeberka do garnka. Gotuj na parze ok 45 min. Danie gotowe.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych