Skocz do zawartości

Zdjęcie

przepisy na dania gotowane na parze


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
46 odpowiedzi w tym temacie

#1
promyczek

promyczek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 38 postów
Na parze można ugotować prawie wszystko, a dania są smaczne , zdrowe i co najważniejsze mają mało tłuszczu.

jedyne co trzeba mieć to tylko garnek do takiego gotowania i można wtedy pichcić i pichcić
Dołączona grafika



...



...



#2
promyczek

promyczek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 38 postów
na początek proponuje udko z kurczaka bez skóry:
porcja dla jednej osoby :
1 szt udko z kurczaka, może też być z indyka
oczywiście pozbywamy się skóry, przyprawiamy do smaczku ziołami, warzywkiem
do tego można wrzucić troszkę kalafiorku mrożonego bądź świeżego i jednego młodego ziemniaka.
można do wody dodać przypraw wtedy potrawy mają intensywniejszy smak i aromat.

smacznego ;-)

Jeśli ktoś ma pomysły do gotowania na parze zapraszam do wrzucania przepisów. im więcej tym smaczniej.
Dołączona grafika

#3
promyczek

promyczek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 38 postów
kotleciki mielone z twarożkiem wiejskim !!!

mięsko mielone przygotować tak jak na zwykłe kotlety dodać twarożku wiejskiego do mięsa i połączyć , wykulać małe kotleciki bez bułki tartej
gotować na parze,
do tego ugotować pieczarki pokrojone na niezbyt grube paski (pieczarki dłużej się gotują na parze trzeba je wcześniej wstawić)
do tego sałatka z pomidora, świeżego ogórka, sałaty przyprawiona ziołami i oliwą z oliwek.
smacznego
Dołączona grafika

#4
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
Te kotleciki mielone juz mi smakuja.Musze tylko jakis garnek kupic :hmmm: Masz do tego gotowania cos specjalnego -czy taki garnek z dziurkami ,ktory nakladasz na normalny.OJEJ nie wiem czy nie namieszalam.Ale chyba wiesz o co mi chodzi?

#5
promyczek

promyczek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 38 postów
Agnieszka71 tak mam taki garnek, nic nie namieszałaś :-D
można go kupić w większości sklepów AGD
a wygląda to tak
mam jeden garnek z dziurkami w dnie wygląda trochę jak sitko i do tego zwykły garnek.
można też kupić sitka do gotowania na parze które pasują przeważnie do każdego innego garnka ale lepiej sobie kupić zestaw tych dwóch które są w kompletach czyli sitko dopasowane które się nakłada na garnek do którego jak gotujesz wlewasz i masz pyszne dania bez tłuszczyku.
już mowie z góry że są ceny takich zestawów bardzo różne. ja mam jeden z tych tańszych i powiem szczerze nie narzekam.

w takim garnku można wszystko prawie wszystko ugotować na parze:
parówki są przepyszne , jajka, wszystkie warzywa, mięsko nawet pieczeń faszerowaną da sie upichcić.
i wtedy jesz co chcesz o wiele zdrowiej i chudziej :) :chef:
Dołączona grafika

#6
promyczek

promyczek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 38 postów
Roladka schabowa z serem :chef:
mięsko z karkówki wieprzowej bądź wołowej, najlepiej wybrać chudziutką bez kości!!!!

kotleta rozbijamy tłuczkiem na na tradycyjny kotlet schabowy, nacieramy solą zmiękczająca mięso, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, słodką papryką, może być też delikat do mięs, świeżą cebula
(najlepiej zrobić to dzień przed gotowaniem wtedy mięso przejdzie aromatem przypraw i zorbi się kruche).
na przyprawionego kotleta kladziemy bardzo cieniutki plasterek szyneczki, na to kawałek żółtego chudego sera i zwijamy w roladkę.
w garnku układamy miejscem zwinięcia i gotowe.
do tego przepyszna sałatka z pomidora, świeżego ogórka, rzodkiewki, szczypiorku i niedużej ilości twarożku wiejskiego.

uczta dla podniebienia , pychotka
Dołączona grafika

#7
promyczek

promyczek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 38 postów
kotlet mielony z ryby :

filet rybny obojętnie jaki dobry jest dorsz, makrela, najważniejsze żeby był bez ości, mielimy przez maszynkę do mięsa, dodajemy żółtko bądź całe jajko w zależności od tego ile mamy rybki, dodajmy kawałek bułki zmiękczonej w wodzie przyprawiamy według własnego smaku i kotlet gotowy.
Dołączona grafika

#8
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów
promyczek, jesli w krótkim czasie piszesz to proszę nie pisz posta pod postem tylko w prawym rogu jest funkcja edytuj i zawsze można cos dopisać,to taka formalnośc żeby był porządek na forum, jesteś nowa i pewnie w regulaminie nie doczytałas, przyjmij to proszę jako dobra radę :-D

#9
promyczek

promyczek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 38 postów
becia podziękować za rade będę korzystać :lol:
Dołączona grafika

#10
Anja

Anja

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 15 318 postów
No fajny temacik-lubię gotowanie na parze więc pewnie często tu będę szpykać :mrgreen:

#11
promyczek

promyczek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 38 postów
Anja jak masz jakiś przepisik na pare to wrzuć go tutaj im wiecej tym lepszy wybór.
pozdrawiam

szaszłyczki drobiowe na parze:
pierś z kurczaka kroimy w nieduże kostki, do tego pieczarka świeża cienko pokrojona w plasterki i świeża czerwona papryczka też w paski. wszystko przyprawić do smaku ziołami ponabijać na drewniane wykałaczki do szaszłyków i utować na parze.

trzeba jednak pamiętać że kurczak zybciej się ugotuje niż warzywka i dlatego nie będą bardzo miękkie, ale za to chrupiące.
Dołączona grafika

#12
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
Dzieki musze popatrzec po sklepach.Na pewno sie przyda

#13
gufinka

gufinka

    Dietowa szycha

  • Members
  • 2 734 postów

kotleciki mielone z twarożkiem wiejskim !!!


Ale czaderski patent :hmmm:
Ja właśnie po kalafiorku na parze jestem. Fajne jest to że witaminki zostają w środku a nie wylewamy z wodą do zlewu np. No i ja mniej solę jak gotuję na parze!!! Mam taki garnek z dwoma sitkami. Kiedyś zrobiłam w tym na spodzie zupę, wyżej mięso i na górze warzywka :grin: :grin: :grin: fajnie wyglądało :blink:
Dołączona grafika

Viva Italia!!!

#14
promyczek

promyczek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 38 postów
Coś dla smakoszy łososia:

Łosoś gotowany na parze

Składniki:
. filety z łososia
. kapusta pekińska
. sól
. pieprz
sos:
. 4 łyżki oleju
. 1 łyżka sosu Tabasco
. garść posiekanej natki kolendry
. sok z 1 i 1/2 limonki (lub ostatecznie cytryny)
. sól

Wykonanie:
W naczyniu do gotowania na parze umieścić posiekane dość grubo liście kapusty pekińskiej (5 x 5 cm) i na niej filety z łososia. przyprawić solą i pieprzem.
Gotować na parzę aż do momentu, kiedy łosoś będzie ugotowany, ale kapusta pozostanie lekko "chrupka".
W tym czasie przygotowujemy sos mieszając dokładnie wszystkie składniki.
Układamy na talerzu kapustę i na niej łososia, wszystko polewamy dwoma łyżkami przygotowanego sosu.
Ostry sos doskonale pasuje do lekko mdłego łososia i kapusty. :chef:


jutro na śniadanko wypróbuje jajko sadzone na parze ciekawe jak wyjdzie ? napewno dam znać :)
Dołączona grafika

#15
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
Dziewczyno ostro klikasz,ale przepisy ciekawe.Na pewno cos wyprobuje-tylko garnka mi tzreba :tongue:

#16
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów

tylko garnka mi tzreba


a mi łososia, jest drogi alew uwielbiam go :icecream:

#17
promyczek

promyczek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 38 postów
dziewczyny robiłam dziś jajko sadzone na parze,

co prawda garnek musi być dobrze rozgrzany , białko trochę przeciekło przez sitko ale żółtko zostało na swoim miejscu i elegancko się ugotowało :)

następnym razem sitko wyłożę sałatą albo kapustą pekińską to pewnie sie białko nie przeleje!!!!

Kukurydza z warzywami i mięsem


SKŁADNIKI: ok. 200 kcal * 50 g chudego mięsa, * 50 g kukurydzy konserwowej, * 50 g papryki zielonej, * natka, przyprawy (moim przypadku bazylia dużo bazylii)

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Mięso umyć i drobno posiekać. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać i gotować razem do miękkości



Pamiętajcie, że zioła są bardzo zdrowe i smaczne.

A bazylia poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu - działa przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Powszechnie uważa się, że działa przeciwdepresyjne, poprawia nastrój i dodaje energii (działanie podobne do melisy). Stosuje się ją w łagodnych zaburzeniach trawiennych, a także przy niedoborze soku żołądkowego.
Smacznego paluszki lizać
Dołączona grafika

#18
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów

dziewczyny robiłam dziś jajko sadzone na parze,


jak mój synek był malutki to robiłam yteż jajko na parze, na garnuszek z wodą kładłam
talezyk ten żaroodporny, duraleź czy arkorok i tak sadziłam mu jajo , troche to trwało ale wyszło :-D

#19
Anja

Anja

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 15 318 postów
no proszę jak się temat rozwinoł

#20
promyczek

promyczek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 38 postów
Żeberka wieprzowe na parze w sosie z czarnej fasoli

Czas przygotowania: 1 godz
Czas marynowania: 1godz
Proporcje: dla 2-3 osób
Składniki:
1/2 kilo żeberek wieprzowych
1 ząbek czosnku wyciśnięty
2 łyżki sosu z czarnej fasoli
Przygotowanie:
1. Potnij mięso na pojedyncze żeberka, usuń nadmiar tłuszczu.
2. Połącz czosnek z sosem z czarnej fasoli, wymieszaj z żeberkami, odstaw na min 30 min.
3. Przełóż, żeberka do garnka. Gotuj na parze ok 45 min. Danie gotowe.
Dołączona grafika




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych