Opis diety dr. Atkinsa
Twórcą tej diety jest amerykański lekarz Robert C. Atkins, który jest założycielem i dyrektorem Centrum Medycyny Komplementarnej w Nowym Jorku. Jego zdaniem, aby skutecznie walczyć z otyłością i nadwagą, nie trzeba zmniejszać ilości jedzenia. Wystarczy ograniczyć spożycie węglowodanów, podstawowego paliwa energetycznego, a przez to zmusić organizm do spalania nagromadzonego tłuszczu. Podczas 2 tygodniowej diety nie je się pieczywa, produktów zbożowych, warzyw zawierających skrobię, jogurtu, mleka i owoców. Dzienny jadłospis nie może zawierać więcej niż 20g węglowodanów. Mięso, wędliny, ryby i jaja można jeść w ilościach zaspokajającej głód, nie wolno ich jednak łączyć z produktami zawierającymi węglowodany. Ponieważ dieta drastycznie ogranicza ilość spożywanych warzyw i owoców, podczas jej stosowania należy przyjmować preparaty witaminowo - mineralne.
Przykład:
Śniadanie:
Jajecznica lub jajka sadzone z bekonem, szynką lub kiełbasą, kawa bezkofeinowa lub herbata.
Obiad:
Wędliny, kurczak pieczony lub smażony, rosół drobiowy, mała porcja surówki, woda mineralna
W ciągu dnia:
Wędliny jako przekąski, woda mineralna, niesłodzona kawa, herbata.
Kolacja:
Pasztet z kurzych wątróbek, stek, surówka z sosem winegret, bita śmietana bez cukru.
Źródło:Twój Dietetyk.
Opis diety dr. Atkinsa
Rozpoczęty przez
admin1413390249
, wtorek, 17 kwietnia 2007 - 15:42
...
...
#2
Napisano czw, 06 gru 2012 - 11:39
To mi trochę przypomina Dukana... Zdaje się, że był jeszcze pan nazwiskiem Kwaśniewski, który opracował dietę opartą na tłuszczach. Ciekawa jestem jak mocno można sobie zniszczyć organizm takim dietowaniem?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych