Skocz do zawartości

Zdjęcie

Witamina A strażnikiem naszego organizmu !


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1
Przemko

Przemko

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 83 postów
Występuje w dwóch formach:

1. Jako witamina A, zwana retinolem, znajdująca się tylko w żywności pochodzenia zwierzęcego.

2. Jako prowitamina A, zwana karotenem, znajdująca się zarówno w żywności pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, który zostaje przetworzony przez naszą wątrobę na witaminę A.

W przypadku stosowania suplementów witaminy A, trzeba uważać bo w takim wypadku łatwo jest ją przedawkować. Może to skutkować bólem głowy, osłabienie, chorobą skóry, a nawet uszkodzeniem wątroby. W niektórych krajach witamina A jest traktowana jako hormon a w związku z tym jest ona w czystej postaci sprzedawana w aptekach tylko na receptę.

Witamina A bierze udział niemal we wszystkich zasadniczych funkcjach naszego organizmu i podobnie jak witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Potrzebuje zarówno tłuszczów, jak i składników mineralnych, aby zostać wchłonięta w przewodzie pokarmowym. Może być magazynowana w organizmie i nie wymaga codziennego uzupełniania. Pod nazwą „witamina A” kryje się wiele związków chemicznych wykazujących aktywność biologiczną charakterystyczną dla tej witaminy. Obecnie w czasie ciąży nie zaleca się zwiększania dawki. Kobietom karmiącym poleca się natomiast dodatkowo 500 RE przez pierwsze sześć miesięcy laktacji i 400 RE przez kolejne sześć miesięcy.

Syntetyczna witamina A jest trudno przyswajalna w przypadku gdy nasz układ trawienny jest zanieczyszczony czy niewłaściwej flory bakteryjnej w jelitach, czyli... w przypadku około 90% ludzi.

Powinno się tą witamine dostarczać do organizmu w postaci karotenoidów. To one są niezbędne dla organizmu i potrzebujemy nie tylko najbardziej znanego beta-karotenu, lecz także alfa-karotenu, luteiny (np. Dla dobrego funkcjonowania oczu), gamma karotenoidu, kapsantyny, zeaksantyny.

Korzyści:


- Udział w procesie widzenia.
- Zapobiega kurzej ślepocie.
- Zapobiega osłabieniu wzroku.
- Pomaga w leczeniu wielu chorób oczu, wchodzi bowiem w skład rodopsyny, światłoczułego barwnika znajdującego się w pręcikach siatkówki.
- Witamina A zapewnia prawidłową czynność tkanki nabłonkowej, biorąc udział w tworzeniu śluzu, ważnego czynnika ochronnego nabłonka. Wpływa na syntezę białek, lipidów, hormonów, a szczególnie hormonów tarczycy.
- blokuje działalność benzopirenu (związku rakotwórczego z dymu tytoniowego), przekształcając go w substancje nieszkodliwe dla zdrowia.
- Pomaga w utrzymaniu prawidłowej czynności układu immunologicznego.
- Skraca czas trwania chorób. Chroni nabłonek skóry.
- Pomaga w usuwaniu plam starczych na skórze.
- Bierze udział we wzroście kości, wytarzaniu nabłonka, skóry, włosów, zębów i dziąseł.
- Pomaga w leczeniu trądziku, zmarszczek, czyraczności, otwartych owrzodzeń, na które może być stosowana zewnętrznie.
- Pomaga w leczeniu rozedmy płuc i nadczynność tarczycy.
- Witamina A (retinol) często jest wykorzystywana w leczeniu trądziku i zmarszczek.

Funkcje:

- Udział w procesie widzenia.
- Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
- Korzystnie działa na serce.
- Pomaga w zwiększeniu odporności naszego organizmu.
- Blokuje działalność benzopirenu (związku rakotwórczego z dymu tytoniowego), przekształcając go w substancje nieszkodliwe dla zdrowia.
- Retinol oraz jego pochodne są stymulatorami wzrostu.
- Usuwa wolne rodniki.
- Zapobiega wysychaniu i rogowaceniu nabłonka.
- Korzystnie oddziałuje na wzrost kości i włosów.

Profilaktyka:

- Choroby skóry, egzemy, grzybica, łuszczyca, trądzik, atopowe zapalenie skóry.
- Alergia skórna.
- Rozedma płuc.
- Oczy.
- Choroby dziąseł i zębów.
- Włosów.
- Choroba wrzodowa żołądka.
- Zaćma.
- Katarakta.
- Nowotwór.
- Nieżyt oskrzeli.
- Nadczynność tarczycy.
- Miażdżyca.
- Jaskra, gruźlica.
- Cholesterol.
- Szpiczak.
- Gronkowiec złocisty i infekcje bakteryjne.
- Wirusy.
- Choroby układu krążenia.
- Zaburzenia menstruacji i bezpłodność.
- Prawidłowy rozwój płodu.

Objawy niedoboru witaminy A:

- Kurza ślepota czyli zaburzenie widzenia w warunkach słabego oświetlenia.
- Zmiany w obrębie skóry, która staje się sucha , łatwo się łuszczy, ulega zrogowaceniu, -pojawia się tzw. gęsia skórka.
- Kruche, wolno rosnące paznokcie.
- Suche, łamliwe włosy.
- Suchość oczu i uczucie pieczenia pod powiekami.
- Zaburzenie w funkcjonowaniu barier skórnych i śluzowych sprawia, że organizm staje się - podatny na infekcje.
- U dzieci objawem jest także zaburzenie wzrostu i rozwoju,ponieważ witamina A współdziała z hormonem wzrostu.
- Brak apetytu.
- Zaburzenia płodności.
- Przewlekle upośledzonego wchłaniania tłuszczów.

Uszkodzenia dotyczą:


- Oczu.
- Kości.
- Krwi.
- Skóry.
- Ośrodkowego układu nerwowego.
- Wątroby.
- Układu rozrodczego.

Objawy to:


- Osłabienie.
- Nudności.
- Wymioty.
- Ból głowy.
- Uszkodzenie skóry.
- Zaburzenia psychiczne.
- U kobiet zaburzenia miesiączkowania.
- Duże dawki witaminy A podawane podczas ciąży mogą wywołać przedwczesną akcję - porodową, a także nieprawidłowości oraz trudności przy porodzie.
- Wzrasta ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u dzieci.
- Ciężkie uszkodzenia prowadzą do ślepoty.
- Uszkodzenie wątroby często dotyczą dzieci , którym przypadkowo podaje się preparaty - przeznaczone dla dorosłych.
- Przedawkowanie witaminy A może powodować wzrost ryzyka wystąpienia raka żołądka, -osteoporozy, złamań kości.
- Na polepszenie wchłaniania witaminy A wpływa: kompleks witamin B, witamina C, witamina D, witamina E, wapń, fosfor, cynk, obecność tłuszczu. Cynk jest pierwiastkiem koniecznym do uwolnienia witaminy A z wątroby, gdzie zgromadzona jest w postaci materiału zapasowego. Beta karoten chroni witaminę C przed utlenieniem.

Źródła w żywności:
Głównym źródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście duży udział w zaopatrzeniu naszego organizmu w tę witaminę mają również produkty roślinne, które zawierają prowitaminę A tj. karoteny. Najbogatszym źródłem witamina. A jest olej z wątroby ryb i zwierząt morskich, zwany popularnie tranem. Natomiast rekordowa dawka witaminy A znajduje się w wątrobie niedźwiedzia polarnego, w 125 g. zawiera ona dawkę 100 – krotnie przekraczającą dzienne zapotrzebowanie człowieka. Jeśli chodzi o prowitaminę A to bogatym źródłem beta-karotenu są owoce i warzywa o żółtym i pomarańczowym zabarwieniu i ciemnozielone liście warzyw np. marchewka, dynia, szpinak, sałata, zielony groszek, pomidory, rzeżucha, brokuły, a z owoców: morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze. Poza tym karoteny są również obecne w mleku krów żywionych na pastwiskach oraz w przetworach uzyskiwanych z takiego mleka.

Dużą ilość witaminy A w 100g zawierają:

Tran - 18000 µg.
Wątróbka drobiowa - 9700 µg.
Wątroba wołowa - 7280 µg.
Olej y wtrobz dorsya - 1800µg
Marchew - 1650 µg
Natka pietruszki - 990 µg.
Żółtko jaj - 770 µg.
Dynia - 472 µg.


Ciekawostki:

- Kobiety przyjmujące środki antykoncepcyjne potrzebują mniej witaminy A.
- Doustne środki antykoncepcyjne zwiększają witaminę A
- Organizm potrzebuje cynku aby wykorzystać zmagazynowaną witaminę A
- Kobiety w ciąży i karmiące mogą spożywać witaminę A pod kontrolą lekarza
- Cynk zwiększa przyswajanie witaminy A , a selen wspomaga działanie beta-karotenu
- Witaminę A należy spożywać w czasie posiłku lub po posiłku, bo wtedy ułatwia się jej -przyswajanie.
- Po kilku, kilkunastu dniach spożywania daje efekt przebywania w solarium.
- Witamina A jako świetny antyoksydant walczy z wolnymi rodnikami i pomaga w odnawianiu nabłonków w całym organizmie.
- Zwalcza pleśnie , których zwykle w naszym organizmie jest nadmiar
Darmowy MiniKurs. POZNAJ 10 BŁĘDÓW PRZEZ KTÓRE CHORUJESZ.http://humanhealth.com.pl/



...



...



#2
zimna Zośka

zimna Zośka

    Nie?mia?ek

  • Members
  • 6 postów

W przypadku stosowania suplementów witaminy A, trzeba uważać bo w takim wypadku łatwo jest ją przedawkować. Może to skutkować bólem głowy, osłabienie, chorobą skóry, a nawet uszkodzeniem wątroby. W niektórych krajach witamina A jest traktowana jako hormon a w związku z tym jest ona w czystej postaci sprzedawana w aptekach tylko na receptę.


Witamina A syntetyczna jest rakotwórcza, co udowodniono w kilku doświadczeniach głównie na palaczach, gdzie przyjmujący sztuczną witaminę A zapadali na raka częściej niż Ci co jej nie przyjmowali, a więc najlepiej przyjmować ją naturalną, jako grupa karotenoidów.

#3
ciacho

ciacho

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 127 postów
W 100% zgadzam się z zimna Zośka. Generalnie warunkiem przyswojenia substancji są inne substancje, dlatego syntetyki to pic na wodę... Lepiej zjeść pyszną sałatkę niż szprycować się tabletkami.
Dołączona grafika

Aby popłynąć ku nowym horyzontom trzeba się nie bać spuścić brzegu z oczu.(W.Faulkner)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych