blonniczek, fajny przepis, chętnie bym zrobiła, ale moja mama nie może jeść tych przypraw typu kurkuma, curry itd więc dla mnie samej to się nie opłaca raczej. A szkoda...
A jakbym zmniejszyła na pół porcję, to może..
Pomyslę. Bo przepis szalenie mi się podoba
DOMOWE PRZETWORY
Rozpoczęty przez
becia
, poniedziałek, 30 lipca 2007 - 12:16
...
...
#45
Napisano sob, 06 wrz 2008 - 18:01
Nadzwyczajny KETCHUP
warzywa:
3 kg pomidorów ( najlepsze są takie małe wydłużone )
25 dag cebuli
seler
por
strąk czerwonej papryki
2 duże ząbki czosnku ( to już dodałam od siebie )
przyprawy:
18 dag cukru
2 listki laurowe
10 goździków
ćwierć łyżki cynamonu
2,5 łyżki soli
kilka ziaren ziela angielskiego
papryka w proszku
szklanka octu
Wszystkie warzywa pokroić, dusić na małym ogniu, a gdy zmiękną przetrzeć przez sito. Do przecieru dodać wszystkie przyprawy, ocet, cukier, sól itd. Gotować aż zgęstnieje.
Pasteryzować w małych słoiczkach.
Jest przepyszny i smakuje jak taki ze sklepu. Naprawdę. A nawet o niebo lepiej, bo bez konserwantów i tego wszystkiego. Pycha.
Wszystkim miłośnikom ketchupu SMACZNEGO
warzywa:
3 kg pomidorów ( najlepsze są takie małe wydłużone )
25 dag cebuli
seler
por
strąk czerwonej papryki
2 duże ząbki czosnku ( to już dodałam od siebie )
przyprawy:
18 dag cukru
2 listki laurowe
10 goździków
ćwierć łyżki cynamonu
2,5 łyżki soli
kilka ziaren ziela angielskiego
papryka w proszku
szklanka octu
Wszystkie warzywa pokroić, dusić na małym ogniu, a gdy zmiękną przetrzeć przez sito. Do przecieru dodać wszystkie przyprawy, ocet, cukier, sól itd. Gotować aż zgęstnieje.
Pasteryzować w małych słoiczkach.
Jest przepyszny i smakuje jak taki ze sklepu. Naprawdę. A nawet o niebo lepiej, bo bez konserwantów i tego wszystkiego. Pycha.
Wszystkim miłośnikom ketchupu SMACZNEGO
#47
Napisano sob, 06 wrz 2008 - 19:45
nadzwyczajna dzieki za przepis, napewno zrobie, pamietam jak mama robiła sama ketchup jak byłam dzieckiem i wyjadałam łyżeczka, potem juz coraz więcej było w sklepach i juz przestała robic, do dziś wspominam a mama przepis dawno gdzies zapodziała, więc bardzo sie cieszę,że go podałaś i wypróbowałas
a mój młody ma chyba to po mnie bo do wszystkiego potrzebuje ketchupu, teraz tak jak piszesz będzie zdrowszy
a mój młody ma chyba to po mnie bo do wszystkiego potrzebuje ketchupu, teraz tak jak piszesz będzie zdrowszy
#50
Napisano nie, 07 wrz 2008 - 10:29
do makaronu, jajek, kopytek też
prawie utrafiłas bo makaron i jajka jadł z ketchyupem ale kopytek jeszce nie
Nadzwyczajna mam pytanka
ile tej papryki w proszku i czy chodzi o słodka czy ostrą
czy np, gozdzik, ziele itp, wyciągasz potem czy do słoiczków dajesz ze wszystkim
ile ci wyszło słoiczjków z tej porcji i jakiej wielkości
dziękuję
#51
Napisano nie, 07 wrz 2008 - 11:56
ja na pewno zrobie bo mój maż pochłania ogromne ilośći
#52
Napisano nie, 07 wrz 2008 - 16:17
ile tej papryki w proszku i czy chodzi o słodka czy ostrą
no ja to tak na oko, jakoś tak ze 2 łychy, słodkiej oczywiście
czy np, gozdzik, ziele itp, wyciągasz potem czy do słoiczków dajesz ze wszystkim
powyciągałam co sie tam dało, bo z wrzącego to ciężko kulki ziela wyławiać. co wpadło do słoiczków to sie wyłowi.
ile ci wyszło słoiczjków z tej porcji i jakiej wielkości
11 słoiczków takich od musztardy kamisa, dużego przecieru pomidorowego czy małego majonezu helmansa. Tak mniej więcej.
#53
Napisano nie, 07 wrz 2008 - 18:09
#55
Napisano wto, 09 wrz 2008 - 17:56
#57
Napisano pią, 12 wrz 2008 - 18:30
no więc ketchup jest prawie gotowy, no prawie bo wystygł i spróbowałam go i jest potwornir ostry dla mnie może być ale młody napewno go nie przełknie, robiłam sciśle wg, przepisu , jest super, fajnie zgęstniał i ja od siebie dałam troszkę ziół prowansalskich , teraz się zastanawiam czy nie dodać zwykłego kupnego przecieru że4by go trochę złagodzić
ogólnie dla mnie jest rewelacyjny, smak super, kolorek i gęstośc też tylko troszkę za pikantny
nadzwyczajna, dzieki za przepis
ogólnie dla mnie jest rewelacyjny, smak super, kolorek i gęstośc też tylko troszkę za pikantny
nadzwyczajna, dzieki za przepis
#58
Napisano sob, 20 wrz 2008 - 21:59
Leczo wypróbowane
1 kg cebuli
1 kg papryki
3 kg pomidorów
1 kg marchwi(ugotowanej wcześniej że tak powiem al dente)
przyprawy
4 płaskie łyżki soli
4 łyżki octu
1/4 łyżki kurkumy
2 płaskie szklanki cukru
papryka słodka,chili ,pieprz biały ,czarny,imbir ,
smażymy pokrojona w ostkę cebulę na oleju (tak aby nie pływało ,a się nie przypalało) ,dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę ,potem sparzone pokrojone bez skóry pomidory ,i marchew ugotowaną wcześniej ,pokrojoną w ćwierćtalarki ,dodajemy przyprawy ,do smaku ,podgotowujemy trochę ,do słoiczków i wekujemy
te leczo można wsuwać do kanapek nawet jako sos ,albo zmiksować blenderem i wsuwać jako keczup
smacznego
1 kg cebuli
1 kg papryki
3 kg pomidorów
1 kg marchwi(ugotowanej wcześniej że tak powiem al dente)
przyprawy
4 płaskie łyżki soli
4 łyżki octu
1/4 łyżki kurkumy
2 płaskie szklanki cukru
papryka słodka,chili ,pieprz biały ,czarny,imbir ,
smażymy pokrojona w ostkę cebulę na oleju (tak aby nie pływało ,a się nie przypalało) ,dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę ,potem sparzone pokrojone bez skóry pomidory ,i marchew ugotowaną wcześniej ,pokrojoną w ćwierćtalarki ,dodajemy przyprawy ,do smaku ,podgotowujemy trochę ,do słoiczków i wekujemy
te leczo można wsuwać do kanapek nawet jako sos ,albo zmiksować blenderem i wsuwać jako keczup
smacznego
#60
Napisano czw, 05 mar 2009 - 20:39
ooo dziękuje Ci slicznie bo chyba jakas slepa jestem ...
to wstawie przepisik MILII
Ogórki z pieprzem.
Składniki :
2,5kg ogórków zielonych , 3 duże cebule , 2 łyżki soli , 2 łyżki mielonego pieprzu , 2 łyżki mielonej słodkiej papryki , po 2 łyżeczki gorczycy, curry, świeżego posiekanego kopru , 1,5 szklanki cukru.
Przygotowanie :
1. Ogórki ze skórką i cebulę siekamy w plastry.Dodajemy sól i mieszamy. Czekamy godzinę,aż puszczą wodę.Wodę odlewamy.
2.Ogórki mieszamy z przyprawami i8 zalewamy ostudzoną zalewą przygotowaną z octu i cukru. Mieszami i przekładamy do słoików.Pasteryzujemy około 8-10 minut.
Życzę SMACZNEGO
dziękuje mila raz jeszcze
to wstawie przepisik MILII
Ogórki z pieprzem.
Składniki :
2,5kg ogórków zielonych , 3 duże cebule , 2 łyżki soli , 2 łyżki mielonego pieprzu , 2 łyżki mielonej słodkiej papryki , po 2 łyżeczki gorczycy, curry, świeżego posiekanego kopru , 1,5 szklanki cukru.
Przygotowanie :
1. Ogórki ze skórką i cebulę siekamy w plastry.Dodajemy sól i mieszamy. Czekamy godzinę,aż puszczą wodę.Wodę odlewamy.
2.Ogórki mieszamy z przyprawami i8 zalewamy ostudzoną zalewą przygotowaną z octu i cukru. Mieszami i przekładamy do słoików.Pasteryzujemy około 8-10 minut.
Życzę SMACZNEGO
dziękuje mila raz jeszcze
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych