Najważniejsza jest podaż prawidłowej ilości energii w ciągu dnia.
Węglowodany w diecie powinny pochodzić głównie z produktów z pełnego przemiału takich jak chleb graham, kasze gruboziarniste, płatki zbożowe, rośliny strączkowe. W diecie ważnym składnikiem jest pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego.
Codzienną dietę warto wzbogacić w lecytynę zawartą w środkach farmaceutycznych ale nie tylko bowiem znaleźć ją można też w ziarnach soi, orzeszkach ziemnych, włoskich, żółtku jaja i kiełkach pszenicy. Oczywiście nie może zabraknąć w diecie składników mineralnych takich jak magnez, potas i cynk.
Dobre źródła cynku to: ostrygi, ryby morskie, warzywa strączkowe, przetwory zbożowe) Produktami bogatymi w potas są: świeże warzywa i owoce oraz produkty zbożowe. Magnez można znaleźć w otrębach pszennych, kakao, nasionach słonecznika, produktach zbożowych z pełnego przemiału.
Jaką należy stosować dietę, aby poprawić pamięć?
doradca
, Wednesday, 23 October 2013 - 13:29
#1
Wed, 23 Oct 2013 - 13:29
...
...
#2
Thu, 24 Oct 2013 - 15:54
Mózg, jak na swoje rozmiary zużywa znaczne ilości energii, w związku z czym potrzebuje stałego zaopatrzenia.
Mózg w 100% energię czerpie z glukozy. Dlatego należy ją mu dostarczać w produkty bogate w węglowodany - węglowodany proste, aby szybko "nakarmić" mózg oraz węglowodany złożone, aby po wyczerpaniu energii z węglowodanów prostych, nasz mózg nadal miał tzw. "posiłek".
Poza tym na dobrą pamięć polecam herbatki z szałwii - współczesne badania wykazały, że szałwia poprawia pamięć i koncentrację na kilka godzin.
I najważniejsze, o czym zapomniano wcześniej - omega 3!!
Ponieważ kwasy omega-3 są niezbędne w budowie otoczek mielinowych, osłaniających włókna nerwowe, chroniących je mechanicznie oraz zapewniających sprawne przewodzenie sygnałów nerwowych.