mniam mniam
ja tez mam pare dobrych ale jutro napisze
[ Dodano: Nie 01 Kwi, 2007 17:42 ]
Sałatka z piersi kurczaka
pierś kroimy w kostkę i marynujemy przez chwile w marynacie pikantnej do kurczaka pieczemy na patelni
kapuste pekiństa kroimy i mieszamy z kurczakiem dodajemy keczup mieszany z majonezem
[ Dodano: Nie 01 Kwi, 2007 17:45 ]
Sałatka z ananasem
w kostkę kroimy
-szynkę
-ser żółty
-ananas(nie dużo)
dodajemy kukurydze, seler konserwowy i majonez
Sałatki i surówki
sabina
, Friday, 30 March 2007 - 22:01
#1
Fri, 30 Mar 2007 - 22:01
...
...
#2
Mon, 02 Apr 2007 - 21:32
ŚLEDZIK POD KOŁDERKA
4 duze ugotowane starte buraki
6 jajek w kostke
4 dzie po wiejsku
1 cytryna / pokropic śledzia /
Majonez z jogurtem
Układać w szklanym naczyniu ;buraki , majonez , śledź , majonez , jajka i znowu buraki……
4 duze ugotowane starte buraki
6 jajek w kostke
4 dzie po wiejsku
1 cytryna / pokropic śledzia /
Majonez z jogurtem
Układać w szklanym naczyniu ;buraki , majonez , śledź , majonez , jajka i znowu buraki……
#3
Tue, 03 Apr 2007 - 12:15
#4
Wed, 04 Apr 2007 - 10:56
#5
Thu, 17 May 2007 - 20:47
SAŁATKA
250gr, drobnego makaronu np, gwiazdeczki, ryzowy
2 zielone ogórki w kostkę
1 p, kukurydzy
20-30 dag, szynki drobiowej
sól, pieprz,majonez,
zielony koperek
250gr, drobnego makaronu np, gwiazdeczki, ryzowy
2 zielone ogórki w kostkę
1 p, kukurydzy
20-30 dag, szynki drobiowej
sól, pieprz,majonez,
zielony koperek
#6
Thu, 17 May 2007 - 20:52
#7
Thu, 17 May 2007 - 21:02
oczywiście masz rację ja na zmiane zamiast szynki daję tunczyka w sosie własnym ,w obu wersjach uwielbiam te sałatki i pomimo majonezy jadam je prawie co drugi dzień
#8
Fri, 22 Jun 2007 - 13:04
Sałatka "Gyros" - specjalnie dla shashuki
Skladniki: kapusta pekinska - srednia, piersi kurczaka - jedna podwojna, kukurydza - jedna puszka, ogorki konserwowe - srednie 5 szt., cebula - srednie 3 szt., przyprawa gyros, majonez (jak dla nas LIGHT!) ok. 6 łyzek, oliwa do podsmazenia kurczaka. (pozniej rowniez inne skladniki pod swoj wlasny smak)
Przyrzadzenie: Piersi kurczaka kroic na male kawalki, posypac przyprawa gyros (ok. 2/3 torebki) i pozostawic na godzinke. W tym czasie pokroic pozostale skladniki. Kapuste poszatkowac, a ogorki i cebule pokroic w kostke. Podsmazyc kurczaka na zloty kolor i pozostawic do przestygniecia. Ogorki, cebule i kukurydze podzielic na pol. Na spod miski warstwa kapusty, pozniej po kolei: ogorek, cebula i kukurydza, wszystkie warstwy posypac jeszcze przyprawa gyros. Majonez (light!), trzy lyzki wystarcza, rozsmarowac na powierzchni salatki. Nastepna warstwa salatki taka sama (kapusta, ogorek, cebula, kukurydza, przyprawa gyros, majonez). Cala salatka powinna byc zakonczona warstwa kapusty.
Salatke je sie niemieszana, przy nakladaniu trzeba nabrac salatki, tak aby dosiegnac dna miski.
Smacznego
Skladniki: kapusta pekinska - srednia, piersi kurczaka - jedna podwojna, kukurydza - jedna puszka, ogorki konserwowe - srednie 5 szt., cebula - srednie 3 szt., przyprawa gyros, majonez (jak dla nas LIGHT!) ok. 6 łyzek, oliwa do podsmazenia kurczaka. (pozniej rowniez inne skladniki pod swoj wlasny smak)
Przyrzadzenie: Piersi kurczaka kroic na male kawalki, posypac przyprawa gyros (ok. 2/3 torebki) i pozostawic na godzinke. W tym czasie pokroic pozostale skladniki. Kapuste poszatkowac, a ogorki i cebule pokroic w kostke. Podsmazyc kurczaka na zloty kolor i pozostawic do przestygniecia. Ogorki, cebule i kukurydze podzielic na pol. Na spod miski warstwa kapusty, pozniej po kolei: ogorek, cebula i kukurydza, wszystkie warstwy posypac jeszcze przyprawa gyros. Majonez (light!), trzy lyzki wystarcza, rozsmarowac na powierzchni salatki. Nastepna warstwa salatki taka sama (kapusta, ogorek, cebula, kukurydza, przyprawa gyros, majonez). Cala salatka powinna byc zakonczona warstwa kapusty.
Salatke je sie niemieszana, przy nakladaniu trzeba nabrac salatki, tak aby dosiegnac dna miski.
Smacznego
#9
Sun, 24 Jun 2007 - 11:22
ja układam wszystko warstwami i dopiero ostatnią warstwę zalewam tym sosem żeby było mniej kal, i na sos pekińską , uważam że przelewanie każdej warstwy to za dużo , oj zjadłabym sobie ta sałwtkę
#10
Sun, 24 Jun 2007 - 11:34
ja układam wszystko warstwami i dopiero ostatnią warstwę zalewam tym sosem żeby było mniej kal, i na sos pekińską , uważam że przelewanie każdej warstwy to za dużo , oj zjadłabym sobie ta sałwtkę
Kazdy ma swoja wersje Ja lubie przekladana na dwa razy, nie ma znaczenia ilosc kalorii, bo sosu zawsze robie tyle samo wiec czy podziele to na pol i przeloze dwa razy, czy wszystko na gore wyleje nie zmienia absolutnie nic
#11
Sat, 30 Jun 2007 - 15:58
#12
Mon, 02 Jul 2007 - 12:52
hmmmmmmmm pewnie ci ten sosik wyszedl pyszny:) musze spróbowac-ale jeszcze troszke poczekam,bo na razie bardzo sie pilnuje z jedzenie bo dopiero 11 dni minelo od czasu kiedy nie pale i boje sie przytyc-wiec bardzo uwazam co jem ale twoj sosik na pewno wypróbuje:)zmodyfikowałam trochę sos-dałam 1 kubeczek jogurtu nat.łyżeczkę keczupu i 2 łyżeczki majonezu light -mniej kalori ,a była przeeeepyszna
#13
Thu, 05 Jul 2007 - 08:55
#14
Sun, 15 Jul 2007 - 09:36
dostałam od kumpla przepis na sałatkę-może nie bardzo dietetyczną,ale był nią zachwycony
pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i smażymy
pół kg pieczarek kroimy w większą kostkę i też smażymy
duża cebula -kostka -smażymy
makaron chiński tao-tao -w/g przepisu na opak.
posiekany szczypiorek
wsio mieszamy ,doprawiamy solą i pieprzem ,dodajemy majonez
? to nie dla mnie,ale może przy jakichś gościach?
pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i smażymy
pół kg pieczarek kroimy w większą kostkę i też smażymy
duża cebula -kostka -smażymy
makaron chiński tao-tao -w/g przepisu na opak.
posiekany szczypiorek
wsio mieszamy ,doprawiamy solą i pieprzem ,dodajemy majonez
? to nie dla mnie,ale może przy jakichś gościach?
#15
Sat, 01 Sep 2007 - 17:15
no to idzie tak:
gotujemy wywar jak na zupę,czyli jakaś kostka,marchewka ,cebulka,
albo na kostce rosołowej
dodajemy ząbek czosnku
potem możemy dodać w/g uznania -ziemniaczki ,posiekane twarde jajka,w kostkę kiełbaskę białą czy zwykłą ,mrożona kukurydzę ,co kto lubi dodaje,
potem bierzemy serek topiony(w kiełbasce) ,śmietankowy lub czosnkowy,wyciskamy go do miseczki ,dodajemy wywaru i mieszamy dokładnie ,on się bardzo ładnie rozpuszcza ,i całość do garnka ,przegotowujemy
potem kto chce dodaje śmietanę,kto chce-pietruszkę lub majeranek
i dalej wcinamy -kto chce
ta zupa jest o tyle fajna,że cokolwiek dodasz-pasuje i smakuje
gotujemy wywar jak na zupę,czyli jakaś kostka,marchewka ,cebulka,
albo na kostce rosołowej
dodajemy ząbek czosnku
potem możemy dodać w/g uznania -ziemniaczki ,posiekane twarde jajka,w kostkę kiełbaskę białą czy zwykłą ,mrożona kukurydzę ,co kto lubi dodaje,
potem bierzemy serek topiony(w kiełbasce) ,śmietankowy lub czosnkowy,wyciskamy go do miseczki ,dodajemy wywaru i mieszamy dokładnie ,on się bardzo ładnie rozpuszcza ,i całość do garnka ,przegotowujemy
potem kto chce dodaje śmietanę,kto chce-pietruszkę lub majeranek
i dalej wcinamy -kto chce
ta zupa jest o tyle fajna,że cokolwiek dodasz-pasuje i smakuje
#16
Tue, 04 Sep 2007 - 19:15
#17
Tue, 04 Sep 2007 - 19:18
moja mama robi bardzo podobna tylko ona to nazywa szwarcwaldzka(nie wiem jak to sie pisze )
#18
Tue, 04 Sep 2007 - 19:23
#19
Tue, 04 Sep 2007 - 19:28
dodaje jeszcze jajko i zamiast tego sosu majonez i tez wszystkie składniki w paseczki