Skocz do zawartości

Zdjęcie

Najważniejsze, żeby było smacznie :)


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
56 odpowiedzi w tym temacie

#21
Anja

Anja

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 15 318 postów
mania3, łe ale to pyszność mniam :icecream:



...



...



#22
magdalenacz

magdalenacz

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 129 postów
chyba jestem jedyna która nie wie jak sie piecze biszkopt, ale dalam rade i ... kupiłam gotowy, zaniosę jutro na oddział zamiast pączków, ciekawe jak będzie smakowal, czy mi wyjdzie i co powiedzą, obiecuję że ...też sprubuję maleńki kawałeczek...
Dołączona grafika

#23
Mazia

Mazia

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 5 331 postów
a pewnie ze sprubój :-D , no ale tylko jeden kawałek :-D
Dołączona grafika

#24
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów
mazia dzięki za przepis :lovers: tylko proszę podaj czy to chodzi o prince polo te w czekoladzie?

magdalena zrób fotkę jak wyszło ciacho :lol:

kurcze ale to musi być pyszne :icecream: jak będzie mi się chciało to zrobię na niedzielę :lol: tyl4e, ze trochę zmienię krem ze względu na jajka , nawet po sparzeniu boję się i nie robię tego typu kremów, ale jak dam budyniowy to pewnie też będzie mniam mniam :-P

#25
Anja

Anja

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 15 318 postów
ale łasuchy w tym dziale hahahahaha :icecream: :icecream: :icecream:

#26
nadzwyczajna

nadzwyczajna

    Dietowa szycha

  • Members
  • 3 979 postów
Sos warzywno- pomidorowy

:idea: Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
:idea: Por pokroić
:!: Zalać to zimną wodą i dodać kostkę rosołową
:!: Gotować do zredukowania wody
:!: Dodać ok. 300 ml soku pomidorowego, takiego własnej roboty ( dość gęsty ) albo puszka pomidorów może być
:idea: doprawić pieprzem albo ziołami

Wersja z mięskiem jest taka sama, ale jak się zagotują warzywa dodaje się klopsiki z mięsa mielonego, najlepiej drobiowego i jak się całość zagotuje i mięsko ugotuje i zredukuje woda wtedy pomidorki dodać..
Pyszota

#27
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów
mniam,mniam wyprobuje na pewno :-P dzięki, proszę o więcej :chef:

#28
Mazia

Mazia

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 5 331 postów
fajny ten sosik :icecream:
Dołączona grafika

#29
Anja

Anja

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 15 318 postów
nadzwyczajna, mniam mniam pychotka

#30
shashua

shashua

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 11 801 postów
niom, :icecream:, zdolniacha z tej naszej Nadzwyczajnej :lovers:
Dołączona grafika Dołączona grafika

#31
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów
no i upikłam ciasto z przepisu manii :lol: rewelacyjnie pysznie :icecream: tylko biszkopt zrobiłam ciemny, ciekawie wygląda no i nie polałam polewą -zapomniałam a już się kończy więc nie ma sensu :mrgreen: jak zdążę zanim zniknie to pstryknę fotkę i ją wstawię , na prawdę ciasto warte polecenia :lol:
przyznaję szczerze że zjadłam tyko dwa kawałeczki :lol: no a może aż dwa :-D

#32
mamciak

mamciak

    Dietowa szycha

  • Members
  • 1 050 postów
o rany a ja się tylko oblizałam :icecream: :icecream: :icecream:

ciacha - i nie wódź nas na pokuszenie :blush: :blush: :blush: :oops: :lol:

#33
mania3

mania3

    Niszczyciel kalorii

  • Members
  • 998 postów
no i co beciu znikło zamin zrobiłaś fotkę ;-) ;-) ;-)

Mam biszkopt dietetyczny, a oto przepisik :składniki na 10 porcji -porcja 90kcal.

4 duże jajka , pół szkl. cukru pudru, pół szkl. mąki kukurydzianej , cukier waniliowy.

Żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubić na gęsty kogel mogel i delikatnie ubijając ,stopniowo dodawć białka ubite na pianę . Na masę jajeczną przesiać mąkę kukurydzianą i wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy ,wstawić do nagrzanego (ale nie gorącego)piekarnika i piec 30 -35 minut w temperaturze 150C. Ciasto jest gotowe ,gdy się zarumieni , a jego boki odstają od formy.

to dla odchudzających się jak przydzie ochota na coś słodkiego ;-) ;-) ;-)
Teraz utrwalanie !!!!
Pomyłka -znowu odchudzanie !!!

#34
Anja

Anja

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 15 318 postów
mania3, dzięki za przepisik :clap2:

#35
Mazia

Mazia

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 5 331 postów
Fajny przepis na pewno wypróbuje :lol:
Dołączona grafika

#36
nadzwyczajna

nadzwyczajna

    Dietowa szycha

  • Members
  • 3 979 postów
Na życzenie BECI zamieszczam mój przepisik na pierogi nadzwyczajne .. heheh

Nadzwyczajne pierogi ( szpinakowo - serowe )

Ciasto :
na pierogi tak jak normalnie, mąka żytna zamiast zwykłej, albo pół na pół. Nawet lepiej pół na pół bo z samej żytniej wychodzi nieco gumowe ciasto.. Ogólnie proporcji nie podam bo robię na oko. Ale zawsze daję jedno jajo i gorącą wodę. U mnie tak się robi.

farsz:

:idea: 1/2 kg sera,
:idea: paczka mrożonego szpinaku
:idea: kostka knorr z oliwą z oliwek i ziołami
:idea: czosnek ( zależy ile kto lubi od 1-3 ząbków )
:idea: pieprz, sól
:arrow: cebula

Szpinak wrzucić w formie zamrożonej do rondelka z odrobinką wody i kostką. Dusić na małym ogniu, mieszać, żeby się nie przypaliło, aż do zredukowania wody. Maksymalnie ile się da.
Ser zgnieść dobrze, dodać szpinak ( można wycisnąć go przez gazę , ale ja nie umiem ), czosnek wyciśnięty i utarty z pieprzem i odrobiną soli. Można dodać innych przypraw, jeśli komuś pasuje. Podsmażyć cebulkę na oleju i dodać do całości
Wymieszać całość pożądnie. Im więcej wody, tym gorzej się lepi pierogi..

Nakładać mało na krażki ciasta bo ciężko się zlepia i trzeba uważać jak się gotuje bo mogą się poodlejać. Ale warto się wysilić.
Najlepiej smakują odsmażone na oliwie :tongue:

Ja mrożę i mam gotowe potem. Tylko wyjąć i odgrzać :tongue:

#37
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów
jesteś po prostu NADZWYCZAJNA :clap2: :clap: :thumbsup: już mi te pierogi smakują, uwielbiam szpinak :icecream:
wielkie dzieki kochana :lovers:

#38
Anusiak

Anusiak

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 12 306 postów
Zupa z zielonej soczewicy


SKŁADNIKI

- 150-200 g zielonej soczewicy (ok. 3/4 szklanki)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- ew. 1/4 łyżeczki tymianku
- nieco ostrej mielonej papryki
- 2 ziemniaki
- sól


WYKONANIE

Soczewicę zalewamy gorącą wodą. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej posiekaną cebulę i posiekane ząbki czosnku, dodajemy wszystkie przyprawy z wyjątkiem papryczki. Po 3-4 minutach dodajemy odcedzoną soczewicę, mieszamy, po kilku minutach zalewamy wodą (ok. 5 szklanek), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka (około 40 minut), od czasu do czasu mieszając i zdejmując szumowiny. Na 20-25 minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy. Na zakończenie doprawiamy zupę ostrą mieloną papryką. Zupę można uzupełnić pokrojoną w talarki marchewką, kawałkiem drobno pokrojonego selera, a także przecierem pomidorowym (do 1/2 szklanki) - wszystkie te składniki wrzucamy na rozgrzaną oliwę razem z przyprawami, przed dodaniem soczewicy.


Po ugotowaniu wyszło strasznie gęste, i bardziej wyglądało jak sos.
Na zupkę bardziej nadaje się czerwona soczewica.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#39
nadzwyczajna

nadzwyczajna

    Dietowa szycha

  • Members
  • 3 979 postów
Spróbuję na pewno. :tongue: :tongue: :tongue: Ale zrezygnuję z ziemniaków bo nie mogę ich jeść.

#40
Anusiak

Anusiak

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 12 306 postów
Ja ziemniaki też pominęłam
Dołączona grafika

Dołączona grafika




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych