Gufinkowy Sałatkodip
Pomidor kawałeczki
Papryka kawałeczki
Cebula plastereczki
Avocado (rozdrobnić widelcem)
Serek homo chudy
Mieszam i.....odpływam.....
Bo tak. Majonez nie bardzo, smietana też a jogurt chciałoby się coś cięższego czasem no więc wymyślił mi się sosik gęsty i zdrowy za to niekaloryczny i tak sobie myślę, że on znajdzie szerokie zastosowanie, np avocado z serkiem i cebulą jako dip do mięska, rybki itd........
Potrawy niskokaloryczne, o niskim indeksie glikemicznym!
Rozpoczęty przez
gufinka
, środa, 04 czerwca 2008 - 15:36
...
...
#63
Napisano pon, 11 sie 2008 - 15:30
Muffiny żurawinowo - cynamonowe
Składniki suche:
[li]100 g mąki orkiszowej
[/li][li]2 łyżeczki proszku do pieczenia
[/li][li]1 łyżeczka cynamonu
[/li][li]3 łyżki fruktozy
[/li][li]spora garść suszonych żurawin (b/c)
[/li]
Składniki mokre:
[li]2 białka
[/li][li]ok 0,5 szklanki maślanki 1,5[/li]
Wymieszać suche z suchymi, mokre z mokrymi, dolac mokre do suchych, wymieszać, napełnić ciastem foremki, do każdej foremki na wierzch położyć ze 2-3 żurawinki.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
Ciasteczka cynamonowe
Składniki :
1 cukier waniliowy (zamiast cukru waniliowego można dodać 1 - 2 łyżek rumu - są równie dobre)
175 g zimnego masła
20 dkg cukru
1 łyżka śmietanki
25 dkg mąki orkiszowej
1 łyżeczka cynamonu
papier do pieczenia lub tłuszcz do blachy
Sposób przygotowania:
W garnuszku stopić masło na małym ogniu tak, aby się nie zarumieniło i przelać je do miseczki, do ostygnięcia. Masło ubić na puszystą masę, dodając stopniowo 15 dkg cukru oraz śmietankę, a następnie połowę mąki i cukier waniliowy. Na koniec dodać resztę mąki i zagnieść na gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 2.5 cm, zawinąć go w papier do pieczenia i włożyć do lodówki przynajmniej na 2 h. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę lekko posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i odwinąć z papieru. Ostrym nożem pokroić je na plasterki o grubości ok. 0.5 cm i ułożyć na blasze. Posypać resztą cukru wymieszanego z cynamonem i piec ok. 10 min., aż zarumienią się na złoty kolor. Blachę wyjąć z piekarnika i ułożyć ciasteczka na kratce kuchennej, aby ostygły. Po wyjęciu z lodówki ciasto musi być twarde, aby dało się łatwo pokroić w plasterki.
Ten drugi przepis nie jest niskowęglowodanowy i dietetyczny ale w niedzielę można poszaleć. Pierwszy jak najbardziej można wsuwać codziennie
I jeszcze jedno:
Ciasto z mąki orkiszowej
Bardzo modne i zdrowe! Ma zaletę można je przygotować w wersji light-wtedy masło zastąp 2-3 łyżkami oliwy.
Składniki dla 8 osób porcji:
150 g mąki orkiszowej (niecała szklanka)
100 g mąki pszennej (ok.5 łyżek)
1 żółtko
4 łyżki zimnej wody
125 g masła
200 g sera brie
100 g serka koziego
250 g śmietany 36%
4 jajka
sól
pieprz
marmolada z wiśni
Sposób przygotowania:
przesiej mąkę przez sito, dodaj żółtko, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę (lub oliwę) oraz wodę. Wyrabiaj aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne (można posłużyć się robotem). Uformuj kulę, owiń ją ściereczką i wstaw do lodówki na blisko godzinę. Rozwałkuj cisto do grubości ok 0,5 cm i wyłóż nim blachę lekko natłuszczoną masłem lub oliwą. Nakłuj widelcem w kilku miejscach i rozłóż na nim pokrojony w plasterki ser brie. Jajka połącz ze śmietaną, posól, popieprz i wylej masę na ciasto. Na wierzchu ułóż plasterki koziego sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st.C, piecz 25-30 min. Podawaj z marmoladą.
uprzedzam - nie próbowalam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Składniki suche:
[li]100 g mąki orkiszowej
[/li][li]2 łyżeczki proszku do pieczenia
[/li][li]1 łyżeczka cynamonu
[/li][li]3 łyżki fruktozy
[/li][li]spora garść suszonych żurawin (b/c)
[/li]
Składniki mokre:
[li]2 białka
[/li][li]ok 0,5 szklanki maślanki 1,5[/li]
Wymieszać suche z suchymi, mokre z mokrymi, dolac mokre do suchych, wymieszać, napełnić ciastem foremki, do każdej foremki na wierzch położyć ze 2-3 żurawinki.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
Ciasteczka cynamonowe
Składniki :
1 cukier waniliowy (zamiast cukru waniliowego można dodać 1 - 2 łyżek rumu - są równie dobre)
175 g zimnego masła
20 dkg cukru
1 łyżka śmietanki
25 dkg mąki orkiszowej
1 łyżeczka cynamonu
papier do pieczenia lub tłuszcz do blachy
Sposób przygotowania:
W garnuszku stopić masło na małym ogniu tak, aby się nie zarumieniło i przelać je do miseczki, do ostygnięcia. Masło ubić na puszystą masę, dodając stopniowo 15 dkg cukru oraz śmietankę, a następnie połowę mąki i cukier waniliowy. Na koniec dodać resztę mąki i zagnieść na gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 2.5 cm, zawinąć go w papier do pieczenia i włożyć do lodówki przynajmniej na 2 h. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę lekko posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i odwinąć z papieru. Ostrym nożem pokroić je na plasterki o grubości ok. 0.5 cm i ułożyć na blasze. Posypać resztą cukru wymieszanego z cynamonem i piec ok. 10 min., aż zarumienią się na złoty kolor. Blachę wyjąć z piekarnika i ułożyć ciasteczka na kratce kuchennej, aby ostygły. Po wyjęciu z lodówki ciasto musi być twarde, aby dało się łatwo pokroić w plasterki.
Ten drugi przepis nie jest niskowęglowodanowy i dietetyczny ale w niedzielę można poszaleć. Pierwszy jak najbardziej można wsuwać codziennie
I jeszcze jedno:
Ciasto z mąki orkiszowej
Bardzo modne i zdrowe! Ma zaletę można je przygotować w wersji light-wtedy masło zastąp 2-3 łyżkami oliwy.
Składniki dla 8 osób porcji:
150 g mąki orkiszowej (niecała szklanka)
100 g mąki pszennej (ok.5 łyżek)
1 żółtko
4 łyżki zimnej wody
125 g masła
200 g sera brie
100 g serka koziego
250 g śmietany 36%
4 jajka
sól
pieprz
marmolada z wiśni
Sposób przygotowania:
przesiej mąkę przez sito, dodaj żółtko, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę (lub oliwę) oraz wodę. Wyrabiaj aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne (można posłużyć się robotem). Uformuj kulę, owiń ją ściereczką i wstaw do lodówki na blisko godzinę. Rozwałkuj cisto do grubości ok 0,5 cm i wyłóż nim blachę lekko natłuszczoną masłem lub oliwą. Nakłuj widelcem w kilku miejscach i rozłóż na nim pokrojony w plasterki ser brie. Jajka połącz ze śmietaną, posól, popieprz i wylej masę na ciasto. Na wierzchu ułóż plasterki koziego sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st.C, piecz 25-30 min. Podawaj z marmoladą.
uprzedzam - nie próbowalam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
#67
Napisano pią, 29 sie 2008 - 19:02
To ja tez wrzuce cos z przepisow Montignaca
ZUPA KREM Z BROKULOW
3 szklanki brokulow,podzielonych na male rozyczki
drobno posiekana cebula sredniej wielkosci
2 szklanki bulionu drobiowego odtluszczonego(nie wiem wprawdzie jak to zrobic,ale podaje jak w przepisie-moze bulion warzywny tez bedzie dobry)
2 szklanki chudego mleka
2lyzki drobno posiekanej natki pietruszki
szczypta tymianku
sol i pieprz
pol szklanki smietany 10%
W bulionie ugotowac brokuly i cebule.gdy warzywa beda miekkie,odcedzic,a bulion odstawic.Zmiksowac warzywa az do uzyskania masy o konsystencji kremu.
Do bulionu dodac chude mleko,krem z warzyw oraz ziola.Przyprawic sola i pieprzem.
Gotowac na malym ogniu okolo 10 minut.
Zagescic zupe smietana.
ZUPA KREM Z BROKULOW
3 szklanki brokulow,podzielonych na male rozyczki
drobno posiekana cebula sredniej wielkosci
2 szklanki bulionu drobiowego odtluszczonego(nie wiem wprawdzie jak to zrobic,ale podaje jak w przepisie-moze bulion warzywny tez bedzie dobry)
2 szklanki chudego mleka
2lyzki drobno posiekanej natki pietruszki
szczypta tymianku
sol i pieprz
pol szklanki smietany 10%
W bulionie ugotowac brokuly i cebule.gdy warzywa beda miekkie,odcedzic,a bulion odstawic.Zmiksowac warzywa az do uzyskania masy o konsystencji kremu.
Do bulionu dodac chude mleko,krem z warzyw oraz ziola.Przyprawic sola i pieprzem.
Gotowac na malym ogniu okolo 10 minut.
Zagescic zupe smietana.
#68
Napisano pią, 29 sie 2008 - 19:09
ZUPA Z CZERWONEJ PAPRYKI
2 szklanki wywaru warzywnego
2 szklanki odtluszczonego bulionu drobiowego
poltorej szklanki czerwonej papryki pokrojonej w duze kawalki
zabek czosnku,posiekany
cebula,posiekana
jedna czwarta szklanki chudego mleka skondensowanego
ostra papryka do smaku
sol i pieprz
pol papryki czerwonej pokrojonej w slupki
W garnku zagotowac wszystkie skladniki oprocz papryki pokrojonej w slupki.Nastepnie zmniejszyc ogien o gotowac przez 20 minut.
Zdjac z ognia.Zmiksowac calosc w robocie kuchennym do uzyskania jednolitej masy o konsystencji kremu.
Dodac papryke pokrojona w slupki.ponownie wstawic zupe na ogien i gotowac przez 2 minuty.
2 szklanki wywaru warzywnego
2 szklanki odtluszczonego bulionu drobiowego
poltorej szklanki czerwonej papryki pokrojonej w duze kawalki
zabek czosnku,posiekany
cebula,posiekana
jedna czwarta szklanki chudego mleka skondensowanego
ostra papryka do smaku
sol i pieprz
pol papryki czerwonej pokrojonej w slupki
W garnku zagotowac wszystkie skladniki oprocz papryki pokrojonej w slupki.Nastepnie zmniejszyc ogien o gotowac przez 20 minut.
Zdjac z ognia.Zmiksowac calosc w robocie kuchennym do uzyskania jednolitej masy o konsystencji kremu.
Dodac papryke pokrojona w slupki.ponownie wstawic zupe na ogien i gotowac przez 2 minuty.
#69
Napisano pią, 29 sie 2008 - 19:17
ZUPA CURRY NA LATO
2 lyzeczki oliwy z oliwek
cebula sredniej wielkosci,drobno posiekana
2 lyzki curry w proszku
4 szklanki wody
800g groszku zielonego
pol szklanki wina bialego wytrawnego
jedna czwarta odtluszczonego bulionu drobiowego
pol szklanki majonezu
1/4 szklanki smietany
lyzka musztardy Dijon
1/3 szklanki startego sera
W garnku podgrzac oliwe z oliwek i podsmazyc cebule z curry przez 2 minuty.
Dodac wode,groszek,biale wino i bulion.Zagotowac.
Gotowac pod przykryciem 20 minut.
Zmiksowac dokladnie w robocie kuchennym.Dodac majonez,smietane i musztarde.Wymieszac az do uzyskaniamasy o konsystencji kremu.
Wstawic do lodowki na co najmniej 5 godzin.
Przed podaniem posypac startym serem.
2 lyzeczki oliwy z oliwek
cebula sredniej wielkosci,drobno posiekana
2 lyzki curry w proszku
4 szklanki wody
800g groszku zielonego
pol szklanki wina bialego wytrawnego
jedna czwarta odtluszczonego bulionu drobiowego
pol szklanki majonezu
1/4 szklanki smietany
lyzka musztardy Dijon
1/3 szklanki startego sera
W garnku podgrzac oliwe z oliwek i podsmazyc cebule z curry przez 2 minuty.
Dodac wode,groszek,biale wino i bulion.Zagotowac.
Gotowac pod przykryciem 20 minut.
Zmiksowac dokladnie w robocie kuchennym.Dodac majonez,smietane i musztarde.Wymieszac az do uzyskaniamasy o konsystencji kremu.
Wstawic do lodowki na co najmniej 5 godzin.
Przed podaniem posypac startym serem.
#70
Napisano nie, 07 wrz 2008 - 08:59
Mozna sie wtracic?
Przepis dla lubiacych brokuły i kalafior
Małe rozyczki kalafiora i brokuła, ugotowac, najlepiej na parze, ale zeby nie byly miekkie. Zalac jogurtem naturalnym i posypac łuskanym słonecznikiem. Na wierzch poukładac ósemki pomidora. ( do jogurtu mozna dodac gnieciony czosnek, ale ja wole wersje bez.)
Naprawde ma wziecie na imprezkach i grillach. No i duzym plusem jest to ze wystarczy 15 minut i przygotowana cała miska
Smacznego
Przepis dla lubiacych brokuły i kalafior
Małe rozyczki kalafiora i brokuła, ugotowac, najlepiej na parze, ale zeby nie byly miekkie. Zalac jogurtem naturalnym i posypac łuskanym słonecznikiem. Na wierzch poukładac ósemki pomidora. ( do jogurtu mozna dodac gnieciony czosnek, ale ja wole wersje bez.)
Naprawde ma wziecie na imprezkach i grillach. No i duzym plusem jest to ze wystarczy 15 minut i przygotowana cała miska
Smacznego
#71
Napisano pon, 08 wrz 2008 - 10:07
Chili z soczewicy 2-3 porcje
3 duże cebule
2 łyzki Ajvaru (pasta paprykowo-bakłażanowa, moża pominąć)
2 papryki
200 g soczewicy zielonej
Ja dodałam jeszcze pieczarki
puszka pomidorów bez skórki
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki bazyli
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
ostra papryka do smaku
2-3 ząbki czosnku
Cebule kroimy w półplasterki, paprykę w kostkę 1x1 cm. Na łyżce oliwy na dużej, głębokiej patelni obsmażamy cebule i paprykę na złoto, podlewamy woda, przykrywamy i dusimy do miękkości. W międzyczasie zalewamy soczewicę wrzątkiem i gotujemy na pół twardo, jeżeli zostało wody to odcedzamy. Gdy warzywa są miękkie dodajemy wszystkie składniki oprócz czosnku, jeżeli pomidory są całe kroimy je na kawałki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 15 min, aż soczewica będzie miękka, na koniec wciskamy czosnek, ewentualnie dosalamy i dodajemy ostrej papryki.
Przepis znaleziony gdzieś w internecie na stronce poświęconej diecie Montignac, wyróbowany przeze mnie osobiście. Chilii bardzo smaczne. Według mnie ilość soli podana w przepisie jest wystarczająca.
Od siebie dodałam do tej potrawy pieczarki.
Pycha i polecam wszystkim.
3 duże cebule
2 łyzki Ajvaru (pasta paprykowo-bakłażanowa, moża pominąć)
2 papryki
200 g soczewicy zielonej
Ja dodałam jeszcze pieczarki
puszka pomidorów bez skórki
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki bazyli
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
ostra papryka do smaku
2-3 ząbki czosnku
Cebule kroimy w półplasterki, paprykę w kostkę 1x1 cm. Na łyżce oliwy na dużej, głębokiej patelni obsmażamy cebule i paprykę na złoto, podlewamy woda, przykrywamy i dusimy do miękkości. W międzyczasie zalewamy soczewicę wrzątkiem i gotujemy na pół twardo, jeżeli zostało wody to odcedzamy. Gdy warzywa są miękkie dodajemy wszystkie składniki oprócz czosnku, jeżeli pomidory są całe kroimy je na kawałki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 15 min, aż soczewica będzie miękka, na koniec wciskamy czosnek, ewentualnie dosalamy i dodajemy ostrej papryki.
Przepis znaleziony gdzieś w internecie na stronce poświęconej diecie Montignac, wyróbowany przeze mnie osobiście. Chilii bardzo smaczne. Według mnie ilość soli podana w przepisie jest wystarczająca.
Od siebie dodałam do tej potrawy pieczarki.
Pycha i polecam wszystkim.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych