Hmm, ja znam łatwy przepis na coś zdrowego i smacznego.
Jem to kilka razy w tygodniu, jako podwieczorek po obiedzie. ;P
1 jabłko pokrojone drobno,
kilka kulek winogrona,
garść płatków (mogą być Fitness, ja od czasu do czasu wrzucam też musli z rodzynkami i orzechami.)
Wszystko wrzucić do miseczki i zalać jogurtem. (np: 7 zbóż z Bakomy)
Pychota! I ten smak.
Coraz częściej przyłapuję się na tym, że owoce smakują mi bardziej niż słodkości typu: czekolada, ciasta.
Ciasta i desery
Rozpoczęty przez
shashua
, czwartek, 02 sierpnia 2007 - 17:43
...
...
#83
Napisano sob, 30 sie 2008 - 19:30
Czy ten kisiel to ma byc juz przygotowany ( czyli normalny kisiel ), czy zawartosc torebki ( sam proszek ) po prostu wsypac na te piane?
jak ubijesz białka z cukrem na sztywno to pod koniec ubijania wsypujesz kisiel prosto z torebki, i ta pianę na ciasto
kisiel nadaje dodatkowo smak i kolor,do owoców typu sliwka, truskawka, malina, pozeczka daję kiśle czerwone o smaku truskawkowym ,wisniowym albo owoce lesne, a jak daję jabłka i brzoskwinie z puszki to kisiel cytrynowy
strasznie dziękuję za przepisik
nie ma za co kochana, najważniejsze,żeby smakował
#84
Napisano sob, 30 sie 2008 - 20:54
Biszkopt z nutellą i suszonymi śliwkami. Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem z Nutellą i śliwkami:
½ kg suszonych śliwek (bez pestek)
wódka do namoczenia śliwek (ok. ½ szklanki)
25 dag masła
20 dag Nutelli
Wierzch:
½ litra śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 opakowania "śmietan-fix"
Do dekoracji:
10 dag gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć ponczem (mocna herbata + wódka).
Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień, jak już wchłoną alkohol pokroić je w kostkę.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać porcjami Nutellę. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Krem wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodać "śmietan-fix" i wymieszać. Następnie wyłożyć ją na krem.
Na bitą śmietanę zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem z Nutellą i śliwkami:
½ kg suszonych śliwek (bez pestek)
wódka do namoczenia śliwek (ok. ½ szklanki)
25 dag masła
20 dag Nutelli
Wierzch:
½ litra śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 opakowania "śmietan-fix"
Do dekoracji:
10 dag gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć ponczem (mocna herbata + wódka).
Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień, jak już wchłoną alkohol pokroić je w kostkę.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać porcjami Nutellę. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Krem wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodać "śmietan-fix" i wymieszać. Następnie wyłożyć ją na krem.
Na bitą śmietanę zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
#85
Napisano sob, 30 sie 2008 - 20:58
Jabłka pod pierzynką. Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 – 1 ½ kg jabłek
½ szklanki cukru
galaretka cytrynowa
Masa śmietankowa:
600 ml śmietany 30%
bita śmietana w proszku (śnieżka)
3 - 4 łyżeczki cukru waniliowego
Do dekoracji:
cynamon
kawa prawdziwa
kakao
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem waniliowym(ja dodaje alkohol).
Obrane i opłukane jabłka pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka dodać cukier i smażyć pod przykryciem. Pod koniec dodać sypką galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Ostudzić, a następnie wyłożyć na biszkopt.
Schłodzoną śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i bitą śmietanę w proszku. Chwilę ubijać. Następnie wyłożyć na masę jabłkową. Udekorować cynamonem, kawą i kakao w tzw. pasy lub dowolnie.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 – 1 ½ kg jabłek
½ szklanki cukru
galaretka cytrynowa
Masa śmietankowa:
600 ml śmietany 30%
bita śmietana w proszku (śnieżka)
3 - 4 łyżeczki cukru waniliowego
Do dekoracji:
cynamon
kawa prawdziwa
kakao
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem waniliowym(ja dodaje alkohol).
Obrane i opłukane jabłka pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka dodać cukier i smażyć pod przykryciem. Pod koniec dodać sypką galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Ostudzić, a następnie wyłożyć na biszkopt.
Schłodzoną śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i bitą śmietanę w proszku. Chwilę ubijać. Następnie wyłożyć na masę jabłkową. Udekorować cynamonem, kawą i kakao w tzw. pasy lub dowolnie.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
#87
Napisano nie, 21 wrz 2008 - 14:31
a przepisik na ciasto Krówka posiadacie???
niestety nie mam ale słyszałam,że jest pycha, pewnie nasza mania ma
#88
Napisano pon, 22 wrz 2008 - 18:35
Babka z majonezem
Składniki
5 jajek
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki proszu do pieczenia
Zółtka ubic z cukrem, następnie dodać majonez, potem przesianą mąkę i proszek. Na końcu ubić białko i dodać do pozostałych składników.
Piec ok 50 min w piekarniku nagrzanym do 170stopni.
Pychotka, babka rozpływa się w ustach....
Smacznego
Składniki
5 jajek
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki proszu do pieczenia
Zółtka ubic z cukrem, następnie dodać majonez, potem przesianą mąkę i proszek. Na końcu ubić białko i dodać do pozostałych składników.
Piec ok 50 min w piekarniku nagrzanym do 170stopni.
Pychotka, babka rozpływa się w ustach....
Smacznego
#89
Napisano pon, 22 wrz 2008 - 19:09
jeśli któraś lubi budyń to polecam ciasto bez poieczeni
ok, 8 paczek herbatnuków zwykłych
1litr mleka
0,5szkl, cukru
1kos.margaryny
1szkl, kaszki manny
2łyzki kakao
bakalie
mleko+cukier+margaryne+bakalie+kakao zagotować, do gotującego wsypać powoli kaszkę , jak zgęstnieje gorącą mase lejemy na ułożone wczeeśniej na blaszce ciastka , i wierzch przykrywamy też ciastkami, polać polewą, schłodzić w lodówce,
ok, 8 paczek herbatnuków zwykłych
1litr mleka
0,5szkl, cukru
1kos.margaryny
1szkl, kaszki manny
2łyzki kakao
bakalie
mleko+cukier+margaryne+bakalie+kakao zagotować, do gotującego wsypać powoli kaszkę , jak zgęstnieje gorącą mase lejemy na ułożone wczeeśniej na blaszce ciastka , i wierzch przykrywamy też ciastkami, polać polewą, schłodzić w lodówce,
#90
Napisano wto, 30 wrz 2008 - 13:00
Domowa czekolada
Składniki
-- 2 szklanki cukru
-- 1 kostka margaryny
-- 1/2 szklanki wody
-- 2 cukry wanilinowe
-- 5 łyżek kakao
-- 1 mleko w proszku (500g)
-- orzechy, rodzynki, bakalie ( co kto lubi )
-- 1 lyzeczka esencji rumowej ( moze byc wiecej, wedle uznania )
Cukry, margarynę, wodę, kakao zagotować, lekko przestudzić. Dodać mleko w proszku i dobrze rozmieszać. Na końcu dodatki (lub bez). Wyłożyć na formę(najlepsza będzie np. tacka na szklanki). Wynieść na zimno. To jest porcja na siedmioro dzieci (tyle nas było ) Sugeruję pół porcji na początek
Smacznego!!!
Składniki
-- 2 szklanki cukru
-- 1 kostka margaryny
-- 1/2 szklanki wody
-- 2 cukry wanilinowe
-- 5 łyżek kakao
-- 1 mleko w proszku (500g)
-- orzechy, rodzynki, bakalie ( co kto lubi )
-- 1 lyzeczka esencji rumowej ( moze byc wiecej, wedle uznania )
Cukry, margarynę, wodę, kakao zagotować, lekko przestudzić. Dodać mleko w proszku i dobrze rozmieszać. Na końcu dodatki (lub bez). Wyłożyć na formę(najlepsza będzie np. tacka na szklanki). Wynieść na zimno. To jest porcja na siedmioro dzieci (tyle nas było ) Sugeruję pół porcji na początek
Smacznego!!!
#91
Napisano wto, 30 wrz 2008 - 16:21
ponto, przypomniałas mi smak z dzieciństwa, pamietam jeszce jak mój tato robił krówki i szyszki, ale niestety to było bardzo dawno temu i przepisów nie posiadam, ale czekoladę zrobie na smuteczki
#93
Napisano wto, 30 wrz 2008 - 17:56
Anusiak, no to jak masz to dawaj przepisik
a co ty sie dzisiaj tak smigasz i mało co piszessz
a co ty sie dzisiaj tak smigasz i mało co piszessz
#94
Napisano wto, 30 wrz 2008 - 17:59
Beciaczku no właśnie nie mam tego przepisiku bo gdzieś zapodziałam, ale poszukam w neciku jakiś i wstawię.Anusiak, no to jak masz to dawaj przepisik
A nie piszę bo trochę w domu mnie nie było, przewietrzyć się musiałam i świeżym powietrzem pooddychać.
Dodano
Beciaczku to był mniej więcej taki przepisik
Szyszki
Składniki:
15 dag krówek mlecznych, 1 opakowanie ryżu dmuchanego, 4 łyżki mleka, 1 łyżka masła
Mleko z masłem podgrzać w garnuszku, dodać krówki i cały czas mieszając, rozpuścić je na jednolitą masę. Garnuszek zdjąć z ognia, wsypać ryż i wymieszać.
#95
Napisano wto, 30 wrz 2008 - 18:11
szarlotka przekładana (prodziz lub duża tortownica)
1/2 margaryny utrzeć z 1 szkl curu ,dodawać po jednym żółtku ( 5 żółtek)i ucierać ,dodawać 2 szkl mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ,1 łyżeczke octu, 3 łyżeczki oliwy ,na koniec delikatnie pianę
ciasto podzielic na 3 części ,zapiec jedną ,położyć podsmażone utarte jabłka z cukrem i cynamonem ( do smaku ) ,połozyć drugą częśc ciasta i -zapiec ,dodać jabłka i 3 część i zapiec
ciasto ma byc na wierzchu -i albo lukrem albo cukrem pudrem -
to ulubiona szarlotka mojej siostry
1/2 margaryny utrzeć z 1 szkl curu ,dodawać po jednym żółtku ( 5 żółtek)i ucierać ,dodawać 2 szkl mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ,1 łyżeczke octu, 3 łyżeczki oliwy ,na koniec delikatnie pianę
ciasto podzielic na 3 części ,zapiec jedną ,położyć podsmażone utarte jabłka z cukrem i cynamonem ( do smaku ) ,połozyć drugą częśc ciasta i -zapiec ,dodać jabłka i 3 część i zapiec
ciasto ma byc na wierzchu -i albo lukrem albo cukrem pudrem -
to ulubiona szarlotka mojej siostry
#96
Napisano wto, 30 wrz 2008 - 18:55
shashua, dziekuje bardzo ciekawy ten przepis, tylko powiedz mi ile te zapiekanie każej warstwy ma trwać ,tak na oko, bo pierwszy raz bede tego typu ciasto robiła
#97
Napisano wto, 30 wrz 2008 - 18:56
Ta czekolada nie chce mi stwardniec. Juz od kilku godzin siedzi w lodowce, jest pyszna, ale ma kremowa konsystencje. Nastepnym razem sprobuje zmniejszyc ilosc masla badz margaryny o jedna trzecia. I nie dodam wody.
Moze jak posiedzi do rana to stwardnieje , ale ile mozna czekac? Glodna jestem
#98
Napisano wto, 30 wrz 2008 - 19:02
tak na oko to około 20 min ,ja otwieram i patrzę ,czy sie zrumienilo ,a czasem wykałaczke wsadzam ,czy sie nie marze -ale ono wychodzi także smacznego kochanaile te zapiekanie każej warstwy ma trwać ,tak na oko,
Ponto dziwne ,bo stężeć powinno ,proporcje na moje oko dobre ,bo z płynów to tam 1/2 szkl wody to co to jest na te proporcje? może poczekaj cierpliwie ,albo Anuśkę uspokój
#99
Napisano wto, 30 wrz 2008 - 19:04
shashua, dziekuję na bank zrobie
ponto, ja kiedys robiłam masę do wafla na bazie mleka w proszku i mi ni ewyszła, była za rzadka dopiero za któryms razem dowiedziałam się,że mleko w proszku ale nie granulowane tylko takie normalne w proszku jak proszek ,nie granulki
ponto, ja kiedys robiłam masę do wafla na bazie mleka w proszku i mi ni ewyszła, była za rzadka dopiero za któryms razem dowiedziałam się,że mleko w proszku ale nie granulowane tylko takie normalne w proszku jak proszek ,nie granulki
#100
Napisano wto, 30 wrz 2008 - 19:05
tak na oko to około 20 min
czyli w sumie tak całośc ok, godzinki, dobrze rozumiem
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych