Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ryby


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
104 odpowiedzi w tym temacie

#81
promyczek

promyczek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 38 postów
Śledzie z koperkiem

SKŁADNIKI: PORCJA: 240 KCAL
4 płaty matjasów
- pęczek koperku
cebula
ziele angielskie
listek laurowy
- szklanka octu 6%
- 5 łyżek cukru

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
1. śledzie pokrój w kawałki, koperek opłucz, osusz i posiekaj; cebulę obierz, pokrój w plasterki
2. w słoiku lub miseczce układaj śledzie i cebulę warstwami, przesypując je koperkiem. Dodaj kilka ziaren ziela angielskiego i listek laurowy
3. szklankę wody zagotuj z octem i cukrem, przestudź i zalej śledzie; wstaw je na co najmniej 2 dni do lodówki (przykryte).

smacznego :chef:
Dołączona grafika



...



...



#82
nadzwyczajna

nadzwyczajna

    Dietowa szycha

  • Members
  • 3 979 postów
Szybki śledzik

:chef: kilka płatów śledziowych
:chef: słoik sosu chińskiego znanej firmy na Ł

Śledzika pokroić, zmieszać z sosem ze słoika. Odstawić na trochę do lodowki "do przegryzienia się". Super smaczne. :chef:

#83
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów

kilka płatów śledziowych


takich zwykłych solonych/
podoba mi sie ten przepis, hahah jutro idę na sledzika :icecream:

#84
nadzwyczajna

nadzwyczajna

    Dietowa szycha

  • Members
  • 3 979 postów
No takich zwykłych płatów jakie sie kupuje albo na sztuki w rybnym sklepie, albo w opakowaniach.
Ale mam jeszcze inny przepis, na takie dobre śledziki, ale to już moja mama zna, więc wrzucę innym razem.

#85
Anusiak

Anusiak

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 12 306 postów
Jeśli ktośma ochotę na coś luksusowego to zapodam przepisik na łososia

Losoś po meksykańsku - 470 kcal porcja

Składniki

4 dzwonka łososia
1/2 cebuli
2 pomidory
2 mandarynki
sok z cytryny
natka pietruszki
łyżka oliwy
sól
pieprz

1. Z jednej mandarynki wycicsąć sok, drugą podzielić na czastki. Pomidory i cebulę także pokroić na cząstki, delikatnie wymieszać o skropić sokiem z cytryny.
2. Następnie dodać cząstki mandarynkioraz natkę pietruszki i oliwę. Pozostawić na pół godziny w chłodnym miejscu (njlepiej na najniższej półce w lodówce)
3. Rybę skropić sokiem z mandarynkii cytryny. oprószyć solą i pieprzem.
4. Opiekać 10 minut z każdej strony. Podawać z mandarynką cebulą i pomidorem.

Strasznie podoba mi się ten przepis i zastanawiam sie jakby to smakowało z inną rybką :hmmm:
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#86
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów
śledż z ananasem :icecream:

70dag,śledzia takiego po wiejsku(marynowany w oleju i occie z ogórkiem)
1 puszka ananasa
por
majonez pół na pól z jogurtem nat, sól,pieprz

śledzika kroimy na kawałeczki układamy w przezroczystej najlepiej salaterce, por kroimy cieniutko wqksiężyce , solimy i wygniatamy albo parzymy, zasypujemy sledzia, na to kawaleczki ananasa i zalewamy sosem, posypujemy zielona pietruszka :tongue:

#87
wiccia

wiccia

    Czytelnik/podgl?dacz

  • Members
  • 4 postów
RYBA PIECZONA W FOLII W SOSIE IMBIROWYM

Rybe - jakąkolwiek - od pstrąga do fileta, smarujemy sosem, zawijamy w folie, odstawiamy na 20 min, a następnie pieczemy- średnio 20 min...pod koniec pieczenia rozchylając folie, żeby ryba trochę nabrała chrupkości...

:chef: a oto sos (na 2 średnie rybki)
łyżeczka sproszkowanego imbiru, łyżeczka słodkiej + łyżeczka ostrej papryki + łyżeczka cukru, + 2 rozgniecione ząbki czosnku+ 5 łyżek przyprawy maggi w płynie i ciut oliwy z oliwek :clap:

smacznego :mrgreen:

#88
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
wyglada apetycznie,moze sprobuje chociaz nie jestem przekonana do polaczenia imbiru i ryby.Naprwde to dobre?

#89
Anusiak

Anusiak

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 12 306 postów
Ja do niedawna nie wyobrażałam sobie połączenia ryby z musztardą ale spróbowałam i jest superrrrrrrr
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#90
Amadeusz

Amadeusz

    Czytelnik/podgl?dacz

  • Members
  • 1 postów
Przepis na rybę od Amadeusza :)
4 plastry cytryny
kilka krążków cebuli
1 filet rybny (ja jadam mintaja)
szczypta soli
Wkładamy wszystko w folię i pieczemy :)
Proste i dobre.

A tutaj eksperymentalnie
filet z mintaja
4 ząbki czosnku
szczypta soli.
1 mała łyżeczka oliwy z oliwek

Ząbki czosnku pieczemy w piekarniku, mikrofali, albo na grilu aż zmiękną. Następnie miażdżymy i smarujemy nimi świeży filet mintaja. Dosypujemy soli do smaku, z obu stron ryby lejemy po pół łyżeczki oliwy, zawijamy w folię i pieczemy.
Mi osobiście bardzo smakuje :)

#91
ponto

ponto

    Zaciążona :)

  • Members
  • 1 048 postów
Pierozki z oregano

2 szklanki maki pszennej
5 dag drozdzy
½ szklanki smietany 22%
10 dag margaryny
1 jajko
po szczypcie cukru oraz soli

do wysmarowania blachy:
1lyzka margaryny

do posmarowania ciasta:
1 jajko


Nadzienie

30 dag ryby ( dorsz, mintaj, karp ) ugotowanej w wywarze z warzyw
1 ugotowana marchewka (7 dag )
3 lyzki groszku konserwowego
1 cebula ( 5 dag )
1 jajko ugotowane na twardo
1 lyzka bulki tartej
1 i ½ lyzki margaryny
1 lyzka natki pietruszki
2 lyzeczki swiezego lub 1 lyzeczka suszonego oregano
sol
pieprz

Przygotowac ciasto:

Make przesiac. Drozdze rozkruszyc, rozetrzec ze smietana, dodac cukier oraz sol. Make posiekac z margaryna, wbic jajko i zarabiajac ciasto nozem, porcjami dodawac smietane z drozdzami. Szybko zagniesc, uuformowac kule, przykryc miska i odstawic na 20 min.

Przygotowac nadzienie:

Rybe osaczec z wywaru i zemlec wraz z marchewka. Cebule obrac, posiekac i lekko zrubienic na rozgrzanej margarynie. Jajko obrac i posiekac. Rybe z marchewka polaczyc z groszkiem, jajkiem, cebula, bulka tarta i natka pietruszki. Przyprawic oregano, pieprzem oraz sola i dokladnie wymieszac. Ciasto rozwalkowac, podsypujac maka, na grubosc okolo 4 mm i wycinac szklanka krazki. Lyzeczka klasc na nie farsz, skladac krazki na pol i zlepiac brzegi ciasta. Blache wysmarowac margaryna, ukladac pierozki i smarowac roztrzepanym jajkiem. Piec okolo 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Podawac gorace na przystawke lub do czystych zup, np. rybnej, barszczu czerwonego.

( 10 - 12 pierozkow ).

Smacznego :lovers:

#92
gufinka

gufinka

    Dietowa szycha

  • Members
  • 2 734 postów
ponto, no jest co robić ale wygląda pysznie a mnie pierogi już nie straszne, robiłam :grin: no a te z rybką... :icecream: :icecream: :icecream: GRAZIE MILLE :lovers:
Dołączona grafika

Viva Italia!!!

#93
ponto

ponto

    Zaciążona :)

  • Members
  • 1 048 postów
Gufinka, mam nadzieje, ze beda Wam te pierozki smakowaly :-)

Kolejny przepis, tym razem z lososiem.

Wedzony losos z twarozkiem i ziolami:

Skladniki:
6-7 plastrow wedzonego lososia
chudy twarozek homogenizowany ( 1 opakowanie )
pol peczka natki pietruszki
pol peczka szczypiorku
kilka rzodkiewek
kilka kropel soku wycisnietego z cytryny ( wedle uznania, moze byc wiecej )
sol, pieprz do smaku

Twarozek mieszamy z posiekana natka pietruszki, szczypiorkiem oraz drobno pokrojonymi rzodkiewkami. Do tego dolewamy kilka kropel soku z cytryny, na koncu dodajemy szczypte soli i swiezo zmielonego pieprzu.
Tak przygotowany twarozek rozsmarowujemy na plastrach lososia, nastepnie zawijamy lososia w rolade, przykrywamy go i wkladamy to wszystko do lodowki na pol godziny. Moze byc i na dluzej, pol godziny to minimum.

Smacznego :lovers:

#94
gufinka

gufinka

    Dietowa szycha

  • Members
  • 2 734 postów
ponto, :hmmm: noooo ja bym tylko dopisala 0 do tego 6-7 :oops: :oops: :oops: :oops: i wtedy może bym się zadowoliła :icecream: :icecream: :icecream: :icecream: :icecream: :icecream: :icecream: :icecream: :icecream: :icecream: :icecream: :icecream: :icecream: :icecream: :icecream: :icecream: Gufcia łososiowo walnięta :icecream: :icecream: :icecream: i nie chce na odwyk :blink: :blink: :blink:
Dołączona grafika

Viva Italia!!!

#95
ponto

ponto

    Zaciążona :)

  • Members
  • 1 048 postów
Ryba po marynarsku

Skladniki:

50 dag filetow z dorsza lub morszczuka
4 ziemniaki
marchewka
pol selera
2 cebule
10 dag smietanki
zabek czosnku
maka
olej
pol szklanki soku pomidorowego
sok z cytryny
natka pietruszki
pieprz
sol

Filety rozmrozic, umyc, osuszyc w sciereczce, skropic sokiem z cytryny, posypac sola i pieprzem, obtoczyc w mace i obsmazyc na tluszczu. Cebule i ziemniaki pokroic w plastry, marchewke i seler zetrzec na tarce z duzymi otworami. Wszystkie warzywa podsmazyc na oleju, wylozyc na zaroodporny polmisek, ulozyc na nich porcje ryby, zalac smietana zmieszana z sokiem pomidorowym, posypac posiekanym zabkiem czasnku, doprawic sola i pieprzem. Piec okolo 20 min w dobrze nagrzanym piekarniku. Przed podaniem posypac natka pietruszki.

Smacznego :lovers:

#96
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów
ponto, przepis bomba :clap2:
szkoda,że my jemy tak mało ryb a są zdrowe i smaczne :icecream:

#97
Anusiak

Anusiak

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 12 306 postów
O żesz kurczę ponciaczku przepisik bomba. Muszę się tylko w jakieś naczynko do zapiekania zaopatrzyć i robić będę na bank.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#98
alllga

alllga

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 241 postów
wstawiam przepisik i polecam gorąco :)

kupiłam filet mrożony z mintaja, rozmroziłam, lekko na patelni podsmażyłam żeby zbielał troszkę, popruszyłam z wierzchu ziołami, włożyłam do naczynia żaroodpornego, podlałam wodą i kropelką oliwy z oliwek a na wierzch wyłożyłam pomieszane: pól cebuli w talarkach, całego pora skrojonego w talarki i ząbek czosnku przekrojony na czworo.
przykrylam pokrywką, piekłam 40 minut w 180 st C, podlewałam wodą jak się konczyla, zeby sie nie przypalilo.

dietkowe, smaczne, tanie, latwe, wszystko co najlepsze :tanczy2:

#99
Za-Duza-Aga

Za-Duza-Aga

    Niszczyciel kalorii

  • Members
  • 892 postów
Ryba z pieczarkami

Składniki

Ryba morska
Pieczarki
śmietanka (z mlekiem lub jak w oryginale 30% - ja zmieszałam 12 z mlekiem i jogurtem naturalnym)
przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki
oliwa z oliwek
mąka zwykła lub krupczatka

Jak robimy

Pieczarki w plasterki - obsmażyć na oliwce - odrobina wystarczy do teflonu. Po obsmażeniu doprawić! Inaczej będzie mdłe
Rybę oprószyć mąką, podsmażyć na oliwce i posolić lekko
Układamy w naczyniu żaroodpornym - najpierw pieczarki, potem ryba, znów pieczarki, ryba i na koniec pieczarki. Zalewamy śmietanką - ale nie za dużo - tak do max 3/4 tego co w naczyniu i zapiekamy pod przykryciem przez 30minut potem bez przykrycia 10, przed podaniem posypać natką pietruszki i podawać - by jedliśmy z chlebkiem (ciemnym ja lub jasnym)

Danie bardzo delikatne, jak zrobi się miks śmietanka-jogurt-mleko to jeszcze mało kcal. Smaczne - polecam choć sporo roboty

#100
Kermit Żaba

Kermit Żaba

    Nie?mia?ek

  • Members
  • 6 postów
hej! Odnośnie wcześniej wspomnianej Pangi. To nic innego jak tradycyjne rybki akwariowe Sumy Rekinie.

Żywią się prawie wszystkim, ja je kiedyś miałem w akwarium i karmiłem mięsem mielonym :D szybko rosną w małym akwarium a co dopiero jak ktoś je hoduje.

wpiszcie w wikipedie "sum rekini" dałby linka ale jestem "za nowy" :P




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych