Śledzie z koperkiem
SKŁADNIKI: PORCJA: 240 KCAL
4 płaty matjasów
- pęczek koperku
cebula
ziele angielskie
listek laurowy
- szklanka octu 6%
- 5 łyżek cukru
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
1. śledzie pokrój w kawałki, koperek opłucz, osusz i posiekaj; cebulę obierz, pokrój w plasterki
2. w słoiku lub miseczce układaj śledzie i cebulę warstwami, przesypując je koperkiem. Dodaj kilka ziaren ziela angielskiego i listek laurowy
3. szklankę wody zagotuj z octem i cukrem, przestudź i zalej śledzie; wstaw je na co najmniej 2 dni do lodówki (przykryte).
smacznego
Ryby
Rozpoczęty przez
sabina
, sobota, 08 września 2007 - 15:20
...
...
#83
Napisano śro, 02 lip 2008 - 18:02
kilka płatów śledziowych
takich zwykłych solonych/
podoba mi sie ten przepis, hahah jutro idę na sledzika
#85
Napisano pią, 04 lip 2008 - 15:46
Jeśli ktośma ochotę na coś luksusowego to zapodam przepisik na łososia
Losoś po meksykańsku - 470 kcal porcja
Składniki
4 dzwonka łososia
1/2 cebuli
2 pomidory
2 mandarynki
sok z cytryny
natka pietruszki
łyżka oliwy
sól
pieprz
1. Z jednej mandarynki wycicsąć sok, drugą podzielić na czastki. Pomidory i cebulę także pokroić na cząstki, delikatnie wymieszać o skropić sokiem z cytryny.
2. Następnie dodać cząstki mandarynkioraz natkę pietruszki i oliwę. Pozostawić na pół godziny w chłodnym miejscu (njlepiej na najniższej półce w lodówce)
3. Rybę skropić sokiem z mandarynkii cytryny. oprószyć solą i pieprzem.
4. Opiekać 10 minut z każdej strony. Podawać z mandarynką cebulą i pomidorem.
Strasznie podoba mi się ten przepis i zastanawiam sie jakby to smakowało z inną rybką
Losoś po meksykańsku - 470 kcal porcja
Składniki
4 dzwonka łososia
1/2 cebuli
2 pomidory
2 mandarynki
sok z cytryny
natka pietruszki
łyżka oliwy
sól
pieprz
1. Z jednej mandarynki wycicsąć sok, drugą podzielić na czastki. Pomidory i cebulę także pokroić na cząstki, delikatnie wymieszać o skropić sokiem z cytryny.
2. Następnie dodać cząstki mandarynkioraz natkę pietruszki i oliwę. Pozostawić na pół godziny w chłodnym miejscu (njlepiej na najniższej półce w lodówce)
3. Rybę skropić sokiem z mandarynkii cytryny. oprószyć solą i pieprzem.
4. Opiekać 10 minut z każdej strony. Podawać z mandarynką cebulą i pomidorem.
Strasznie podoba mi się ten przepis i zastanawiam sie jakby to smakowało z inną rybką
#86
Napisano pią, 18 lip 2008 - 21:30
śledż z ananasem
70dag,śledzia takiego po wiejsku(marynowany w oleju i occie z ogórkiem)
1 puszka ananasa
por
majonez pół na pól z jogurtem nat, sól,pieprz
śledzika kroimy na kawałeczki układamy w przezroczystej najlepiej salaterce, por kroimy cieniutko wqksiężyce , solimy i wygniatamy albo parzymy, zasypujemy sledzia, na to kawaleczki ananasa i zalewamy sosem, posypujemy zielona pietruszka
70dag,śledzia takiego po wiejsku(marynowany w oleju i occie z ogórkiem)
1 puszka ananasa
por
majonez pół na pól z jogurtem nat, sól,pieprz
śledzika kroimy na kawałeczki układamy w przezroczystej najlepiej salaterce, por kroimy cieniutko wqksiężyce , solimy i wygniatamy albo parzymy, zasypujemy sledzia, na to kawaleczki ananasa i zalewamy sosem, posypujemy zielona pietruszka
#87
Napisano sob, 19 lip 2008 - 14:45
RYBA PIECZONA W FOLII W SOSIE IMBIROWYM
Rybe - jakąkolwiek - od pstrąga do fileta, smarujemy sosem, zawijamy w folie, odstawiamy na 20 min, a następnie pieczemy- średnio 20 min...pod koniec pieczenia rozchylając folie, żeby ryba trochę nabrała chrupkości...
a oto sos (na 2 średnie rybki)
łyżeczka sproszkowanego imbiru, łyżeczka słodkiej + łyżeczka ostrej papryki + łyżeczka cukru, + 2 rozgniecione ząbki czosnku+ 5 łyżek przyprawy maggi w płynie i ciut oliwy z oliwek
smacznego
Rybe - jakąkolwiek - od pstrąga do fileta, smarujemy sosem, zawijamy w folie, odstawiamy na 20 min, a następnie pieczemy- średnio 20 min...pod koniec pieczenia rozchylając folie, żeby ryba trochę nabrała chrupkości...
a oto sos (na 2 średnie rybki)
łyżeczka sproszkowanego imbiru, łyżeczka słodkiej + łyżeczka ostrej papryki + łyżeczka cukru, + 2 rozgniecione ząbki czosnku+ 5 łyżek przyprawy maggi w płynie i ciut oliwy z oliwek
smacznego
#90
Napisano pon, 04 sie 2008 - 19:40
Przepis na rybę od Amadeusza
4 plastry cytryny
kilka krążków cebuli
1 filet rybny (ja jadam mintaja)
szczypta soli
Wkładamy wszystko w folię i pieczemy
Proste i dobre.
A tutaj eksperymentalnie
filet z mintaja
4 ząbki czosnku
szczypta soli.
1 mała łyżeczka oliwy z oliwek
Ząbki czosnku pieczemy w piekarniku, mikrofali, albo na grilu aż zmiękną. Następnie miażdżymy i smarujemy nimi świeży filet mintaja. Dosypujemy soli do smaku, z obu stron ryby lejemy po pół łyżeczki oliwy, zawijamy w folię i pieczemy.
Mi osobiście bardzo smakuje
4 plastry cytryny
kilka krążków cebuli
1 filet rybny (ja jadam mintaja)
szczypta soli
Wkładamy wszystko w folię i pieczemy
Proste i dobre.
A tutaj eksperymentalnie
filet z mintaja
4 ząbki czosnku
szczypta soli.
1 mała łyżeczka oliwy z oliwek
Ząbki czosnku pieczemy w piekarniku, mikrofali, albo na grilu aż zmiękną. Następnie miażdżymy i smarujemy nimi świeży filet mintaja. Dosypujemy soli do smaku, z obu stron ryby lejemy po pół łyżeczki oliwy, zawijamy w folię i pieczemy.
Mi osobiście bardzo smakuje
#91
Napisano wto, 26 sie 2008 - 09:48
Pierozki z oregano
2 szklanki maki pszennej
5 dag drozdzy
½ szklanki smietany 22%
10 dag margaryny
1 jajko
po szczypcie cukru oraz soli
do wysmarowania blachy:
1lyzka margaryny
do posmarowania ciasta:
1 jajko
Nadzienie
30 dag ryby ( dorsz, mintaj, karp ) ugotowanej w wywarze z warzyw
1 ugotowana marchewka (7 dag )
3 lyzki groszku konserwowego
1 cebula ( 5 dag )
1 jajko ugotowane na twardo
1 lyzka bulki tartej
1 i ½ lyzki margaryny
1 lyzka natki pietruszki
2 lyzeczki swiezego lub 1 lyzeczka suszonego oregano
sol
pieprz
Przygotowac ciasto:
Make przesiac. Drozdze rozkruszyc, rozetrzec ze smietana, dodac cukier oraz sol. Make posiekac z margaryna, wbic jajko i zarabiajac ciasto nozem, porcjami dodawac smietane z drozdzami. Szybko zagniesc, uuformowac kule, przykryc miska i odstawic na 20 min.
Przygotowac nadzienie:
Rybe osaczec z wywaru i zemlec wraz z marchewka. Cebule obrac, posiekac i lekko zrubienic na rozgrzanej margarynie. Jajko obrac i posiekac. Rybe z marchewka polaczyc z groszkiem, jajkiem, cebula, bulka tarta i natka pietruszki. Przyprawic oregano, pieprzem oraz sola i dokladnie wymieszac. Ciasto rozwalkowac, podsypujac maka, na grubosc okolo 4 mm i wycinac szklanka krazki. Lyzeczka klasc na nie farsz, skladac krazki na pol i zlepiac brzegi ciasta. Blache wysmarowac margaryna, ukladac pierozki i smarowac roztrzepanym jajkiem. Piec okolo 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Podawac gorace na przystawke lub do czystych zup, np. rybnej, barszczu czerwonego.
( 10 - 12 pierozkow ).
Smacznego
2 szklanki maki pszennej
5 dag drozdzy
½ szklanki smietany 22%
10 dag margaryny
1 jajko
po szczypcie cukru oraz soli
do wysmarowania blachy:
1lyzka margaryny
do posmarowania ciasta:
1 jajko
Nadzienie
30 dag ryby ( dorsz, mintaj, karp ) ugotowanej w wywarze z warzyw
1 ugotowana marchewka (7 dag )
3 lyzki groszku konserwowego
1 cebula ( 5 dag )
1 jajko ugotowane na twardo
1 lyzka bulki tartej
1 i ½ lyzki margaryny
1 lyzka natki pietruszki
2 lyzeczki swiezego lub 1 lyzeczka suszonego oregano
sol
pieprz
Przygotowac ciasto:
Make przesiac. Drozdze rozkruszyc, rozetrzec ze smietana, dodac cukier oraz sol. Make posiekac z margaryna, wbic jajko i zarabiajac ciasto nozem, porcjami dodawac smietane z drozdzami. Szybko zagniesc, uuformowac kule, przykryc miska i odstawic na 20 min.
Przygotowac nadzienie:
Rybe osaczec z wywaru i zemlec wraz z marchewka. Cebule obrac, posiekac i lekko zrubienic na rozgrzanej margarynie. Jajko obrac i posiekac. Rybe z marchewka polaczyc z groszkiem, jajkiem, cebula, bulka tarta i natka pietruszki. Przyprawic oregano, pieprzem oraz sola i dokladnie wymieszac. Ciasto rozwalkowac, podsypujac maka, na grubosc okolo 4 mm i wycinac szklanka krazki. Lyzeczka klasc na nie farsz, skladac krazki na pol i zlepiac brzegi ciasta. Blache wysmarowac margaryna, ukladac pierozki i smarowac roztrzepanym jajkiem. Piec okolo 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Podawac gorace na przystawke lub do czystych zup, np. rybnej, barszczu czerwonego.
( 10 - 12 pierozkow ).
Smacznego
#93
Napisano czw, 28 sie 2008 - 13:16
Gufinka, mam nadzieje, ze beda Wam te pierozki smakowaly
Kolejny przepis, tym razem z lososiem.
Wedzony losos z twarozkiem i ziolami:
Skladniki:
6-7 plastrow wedzonego lososia
chudy twarozek homogenizowany ( 1 opakowanie )
pol peczka natki pietruszki
pol peczka szczypiorku
kilka rzodkiewek
kilka kropel soku wycisnietego z cytryny ( wedle uznania, moze byc wiecej )
sol, pieprz do smaku
Twarozek mieszamy z posiekana natka pietruszki, szczypiorkiem oraz drobno pokrojonymi rzodkiewkami. Do tego dolewamy kilka kropel soku z cytryny, na koncu dodajemy szczypte soli i swiezo zmielonego pieprzu.
Tak przygotowany twarozek rozsmarowujemy na plastrach lososia, nastepnie zawijamy lososia w rolade, przykrywamy go i wkladamy to wszystko do lodowki na pol godziny. Moze byc i na dluzej, pol godziny to minimum.
Smacznego
Kolejny przepis, tym razem z lososiem.
Wedzony losos z twarozkiem i ziolami:
Skladniki:
6-7 plastrow wedzonego lososia
chudy twarozek homogenizowany ( 1 opakowanie )
pol peczka natki pietruszki
pol peczka szczypiorku
kilka rzodkiewek
kilka kropel soku wycisnietego z cytryny ( wedle uznania, moze byc wiecej )
sol, pieprz do smaku
Twarozek mieszamy z posiekana natka pietruszki, szczypiorkiem oraz drobno pokrojonymi rzodkiewkami. Do tego dolewamy kilka kropel soku z cytryny, na koncu dodajemy szczypte soli i swiezo zmielonego pieprzu.
Tak przygotowany twarozek rozsmarowujemy na plastrach lososia, nastepnie zawijamy lososia w rolade, przykrywamy go i wkladamy to wszystko do lodowki na pol godziny. Moze byc i na dluzej, pol godziny to minimum.
Smacznego
#95
Napisano pon, 22 wrz 2008 - 15:53
Ryba po marynarsku
Skladniki:
50 dag filetow z dorsza lub morszczuka
4 ziemniaki
marchewka
pol selera
2 cebule
10 dag smietanki
zabek czosnku
maka
olej
pol szklanki soku pomidorowego
sok z cytryny
natka pietruszki
pieprz
sol
Filety rozmrozic, umyc, osuszyc w sciereczce, skropic sokiem z cytryny, posypac sola i pieprzem, obtoczyc w mace i obsmazyc na tluszczu. Cebule i ziemniaki pokroic w plastry, marchewke i seler zetrzec na tarce z duzymi otworami. Wszystkie warzywa podsmazyc na oleju, wylozyc na zaroodporny polmisek, ulozyc na nich porcje ryby, zalac smietana zmieszana z sokiem pomidorowym, posypac posiekanym zabkiem czasnku, doprawic sola i pieprzem. Piec okolo 20 min w dobrze nagrzanym piekarniku. Przed podaniem posypac natka pietruszki.
Smacznego
Skladniki:
50 dag filetow z dorsza lub morszczuka
4 ziemniaki
marchewka
pol selera
2 cebule
10 dag smietanki
zabek czosnku
maka
olej
pol szklanki soku pomidorowego
sok z cytryny
natka pietruszki
pieprz
sol
Filety rozmrozic, umyc, osuszyc w sciereczce, skropic sokiem z cytryny, posypac sola i pieprzem, obtoczyc w mace i obsmazyc na tluszczu. Cebule i ziemniaki pokroic w plastry, marchewke i seler zetrzec na tarce z duzymi otworami. Wszystkie warzywa podsmazyc na oleju, wylozyc na zaroodporny polmisek, ulozyc na nich porcje ryby, zalac smietana zmieszana z sokiem pomidorowym, posypac posiekanym zabkiem czasnku, doprawic sola i pieprzem. Piec okolo 20 min w dobrze nagrzanym piekarniku. Przed podaniem posypac natka pietruszki.
Smacznego
#96
Napisano pon, 22 wrz 2008 - 16:55
ponto, przepis bomba
szkoda,że my jemy tak mało ryb a są zdrowe i smaczne
szkoda,że my jemy tak mało ryb a są zdrowe i smaczne
#98
Napisano wto, 04 lis 2008 - 23:11
wstawiam przepisik i polecam gorąco
kupiłam filet mrożony z mintaja, rozmroziłam, lekko na patelni podsmażyłam żeby zbielał troszkę, popruszyłam z wierzchu ziołami, włożyłam do naczynia żaroodpornego, podlałam wodą i kropelką oliwy z oliwek a na wierzch wyłożyłam pomieszane: pól cebuli w talarkach, całego pora skrojonego w talarki i ząbek czosnku przekrojony na czworo.
przykrylam pokrywką, piekłam 40 minut w 180 st C, podlewałam wodą jak się konczyla, zeby sie nie przypalilo.
dietkowe, smaczne, tanie, latwe, wszystko co najlepsze
kupiłam filet mrożony z mintaja, rozmroziłam, lekko na patelni podsmażyłam żeby zbielał troszkę, popruszyłam z wierzchu ziołami, włożyłam do naczynia żaroodpornego, podlałam wodą i kropelką oliwy z oliwek a na wierzch wyłożyłam pomieszane: pól cebuli w talarkach, całego pora skrojonego w talarki i ząbek czosnku przekrojony na czworo.
przykrylam pokrywką, piekłam 40 minut w 180 st C, podlewałam wodą jak się konczyla, zeby sie nie przypalilo.
dietkowe, smaczne, tanie, latwe, wszystko co najlepsze
#99
Napisano nie, 03 maj 2009 - 13:12
Ryba z pieczarkami
Składniki
Ryba morska
Pieczarki
śmietanka (z mlekiem lub jak w oryginale 30% - ja zmieszałam 12 z mlekiem i jogurtem naturalnym)
przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki
oliwa z oliwek
mąka zwykła lub krupczatka
Jak robimy
Pieczarki w plasterki - obsmażyć na oliwce - odrobina wystarczy do teflonu. Po obsmażeniu doprawić! Inaczej będzie mdłe
Rybę oprószyć mąką, podsmażyć na oliwce i posolić lekko
Układamy w naczyniu żaroodpornym - najpierw pieczarki, potem ryba, znów pieczarki, ryba i na koniec pieczarki. Zalewamy śmietanką - ale nie za dużo - tak do max 3/4 tego co w naczyniu i zapiekamy pod przykryciem przez 30minut potem bez przykrycia 10, przed podaniem posypać natką pietruszki i podawać - by jedliśmy z chlebkiem (ciemnym ja lub jasnym)
Danie bardzo delikatne, jak zrobi się miks śmietanka-jogurt-mleko to jeszcze mało kcal. Smaczne - polecam choć sporo roboty
Składniki
Ryba morska
Pieczarki
śmietanka (z mlekiem lub jak w oryginale 30% - ja zmieszałam 12 z mlekiem i jogurtem naturalnym)
przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki
oliwa z oliwek
mąka zwykła lub krupczatka
Jak robimy
Pieczarki w plasterki - obsmażyć na oliwce - odrobina wystarczy do teflonu. Po obsmażeniu doprawić! Inaczej będzie mdłe
Rybę oprószyć mąką, podsmażyć na oliwce i posolić lekko
Układamy w naczyniu żaroodpornym - najpierw pieczarki, potem ryba, znów pieczarki, ryba i na koniec pieczarki. Zalewamy śmietanką - ale nie za dużo - tak do max 3/4 tego co w naczyniu i zapiekamy pod przykryciem przez 30minut potem bez przykrycia 10, przed podaniem posypać natką pietruszki i podawać - by jedliśmy z chlebkiem (ciemnym ja lub jasnym)
Danie bardzo delikatne, jak zrobi się miks śmietanka-jogurt-mleko to jeszcze mało kcal. Smaczne - polecam choć sporo roboty
#100
Napisano czw, 20 sty 2011 - 17:41
hej! Odnośnie wcześniej wspomnianej Pangi. To nic innego jak tradycyjne rybki akwariowe Sumy Rekinie.
Żywią się prawie wszystkim, ja je kiedyś miałem w akwarium i karmiłem mięsem mielonym szybko rosną w małym akwarium a co dopiero jak ktoś je hoduje.
wpiszcie w wikipedie "sum rekini" dałby linka ale jestem "za nowy"
Żywią się prawie wszystkim, ja je kiedyś miałem w akwarium i karmiłem mięsem mielonym szybko rosną w małym akwarium a co dopiero jak ktoś je hoduje.
wpiszcie w wikipedie "sum rekini" dałby linka ale jestem "za nowy"
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych