mania masz rację ale coś trzeba zjeść a ten pasztet chyba można zaliczyć do dietetycznych bo w sumie same warzywa , trochę tłuszczu i jajka , ale z umiarem lepszy ten niz jakiś mięsny
małe co nieco
Rozpoczęty przez
becia
, poniedziałek, 05 marca 2007 - 21:03
#101
Napisano sob, 29 gru 2007 - 12:26
...
...
#102
Napisano sob, 29 gru 2007 - 14:35
shashua właśnie gotuję czy tam duszę tą selere tylko nie wiem czy ta woda, którą dała musi odparować i jak juz dodam resztę składników to jakiej to ma być konsystencji? przepraszam że o takie szczegóły pytam ale pierwszy raz w życiu robię jakikolwiek pasztet
#103
Napisano sob, 29 gru 2007 - 15:17
tej wody,to tak na oko do połowy objętości starkowanego selera,a jak jeszcze odparuje,to nie szkodzi
konsystencję trudno określić,ale nie może być za rzadkie ,bo popłynie,ani zbyt gęste,bo twardy będzie i zbity bardzo,jak to określić
robiłaś zdaje się buraczki tarkowane do słoika-to coś podobnego...
nie ma za co przepraszać becia- to nic trudnego i aby raz-to się wprawisz
wcześniej zrobiłam ten pasztet dokładnie w/g przepisu i było OK
konsystencję trudno określić,ale nie może być za rzadkie ,bo popłynie,ani zbyt gęste,bo twardy będzie i zbity bardzo,jak to określić
robiłaś zdaje się buraczki tarkowane do słoika-to coś podobnego...
nie ma za co przepraszać becia- to nic trudnego i aby raz-to się wprawisz
wcześniej zrobiłam ten pasztet dokładnie w/g przepisu i było OK
#104
Napisano sob, 29 gru 2007 - 17:30
dzięki shas
pasztet w piekarniku, denerwuję się jak wyjdzie jutro zdam relacje na ten temat , bo o ile dobrze pamiętam to musi wystygnąć, a swoja drogą to ładnie pachnie
pasztet w piekarniku, denerwuję się jak wyjdzie jutro zdam relacje na ten temat , bo o ile dobrze pamiętam to musi wystygnąć, a swoja drogą to ładnie pachnie
#106
Napisano sob, 29 gru 2007 - 18:43
zapach jest taki ciekawy,trudno określić , na pewno nie pachnie selerem , kurcze jak on dłuuuugo stygnie, kusi mnie już bardzo nie umiem się doczekać
#107
Napisano nie, 30 gru 2007 - 15:10
#109
Napisano nie, 30 gru 2007 - 16:23
dzięki za słowa uznania , piekłam w keksów ce i teraz jak mi wyszedł przyznam szczerze że robiłam na oko
#110
Napisano nie, 30 gru 2007 - 22:04
taki pomysł - przystawka na sylwestra
gotuje sie na twardo 6 jajek,obiera ,przekraja na połówki ,układa na najlepiej okrągłym talerzu grzbietami w dół
dekoruje majonezem light
wycina z czerwonej papryki( ze słoika nawet,marynowana może być) cienkie,krótkie paseczki
układamy na każdym jajku rzymskie cyfry z tych paseczków I ,II,III,IV,V itd aż do XII,aby stworzyć zegar
a z liści pora zielonych wycinamy dwie wskazówki :grubą krótką i cienką dłuższą,i układamy np; za pięć dwunasta
i wszystko
proste i fajne-
gotuje sie na twardo 6 jajek,obiera ,przekraja na połówki ,układa na najlepiej okrągłym talerzu grzbietami w dół
dekoruje majonezem light
wycina z czerwonej papryki( ze słoika nawet,marynowana może być) cienkie,krótkie paseczki
układamy na każdym jajku rzymskie cyfry z tych paseczków I ,II,III,IV,V itd aż do XII,aby stworzyć zegar
a z liści pora zielonych wycinamy dwie wskazówki :grubą krótką i cienką dłuższą,i układamy np; za pięć dwunasta
i wszystko
proste i fajne-
#111
Napisano nie, 30 gru 2007 - 22:49
super pomysł nie wpadłabym na to , shas jak zrobisz to poproszę zdjęcie
#115
Napisano pon, 31 gru 2007 - 15:40
anja najpierw pstryknij fotke a potem łap za kielicha :beer:
#116
Napisano śro, 02 sty 2008 - 09:59
No i tak kochane niestety jak ja poszłam po aparat to mój mądry mężuś się sam porządził i zaniósł jaja na stół-jak przyszłam spowrotem to już nie było czego fotografować-prawie wszystko zjedzone bo jak to mi panowie powiedzieli apetycznie wyglądało i zjedli Następnym razem wezmę aparat do kuchni od razu-a jak na przekąskę to faktycznie super wyglądało
#117
Napisano sob, 05 sty 2008 - 03:52
Przepis na sałatkę z siekanych warzyw (wszystkie kolory). Dla podkreślenia uroku tej sałatki trzeba ją podać na białym talerzu.
Oto przepis:
1 główka świeżych brokułów ( zielony),
1 mała główka świeżego kalafiora ( zielony),
2 szklanki surowej młodej marchwi( pomarańczowy),
1 opakowanie pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół (czerwony),
1 duży ogórek, obrany i pokrojonych grubą kostkę ( żółto- zielony),
1 czerwona papryka, pokrojona na zapałkę(czerwonopurpurowa),
1 żółta papryka, pokrojona na zapałkę( żółtozielony),
1 mała czerwona cebula, pokrojona bardzo cienko(czerwonopurpurowa),
1 szklanka czarnych oliwek, całych,
1/4 szklanki świeżej pietruszki ,drobno posiekanej.
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu balsamicznego,
2 łyżki świeżego soku z cytryny (pomarańczowożółty),
1/2 szklanki świeżych liści bazylii,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
1/2 łyżeczki musztardy Dijon,
3 ząbki czosnku.
Przygotowanie: w dużym garnku do prowadzamy wodę do wrzenia, a międzyczasie dzielimy brokuły i kalafior na części wielkości kęsa. Wrzucić brokuły, kalafior i marchew do wrzącej wody i gotować przez 2 minuty lub dopóki warzywa nie zmiękną, ale wciąż będą kruche. Odcedzamy i natychmiast przelewamy zimną wodą, by zakończyć gotowanie. Włożyć na 30 minut do lodówki, by dobrze schłodzić. Wszystkie składniki sosu włożyć do miksera i mieszać , aż z bazylii i czosnku zrobi się puree. W dużym półmisku wymieszać blanszowane warzywa z pomidorami, ogórkiem, papryką, cebulą, oliwkami i pietruszką. Dodać sos,wymieszać i natychmiast podawać. Jest to 8 porcji.
Wartość 1 porcji : kalorie - 90, białka - 5 g, tłuszcz- 2 g, węglowodany- 4 g , błonnik 11 g. Jest bardzo smaczna i bardzo kolorowa.
Oto przepis:
1 główka świeżych brokułów ( zielony),
1 mała główka świeżego kalafiora ( zielony),
2 szklanki surowej młodej marchwi( pomarańczowy),
1 opakowanie pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół (czerwony),
1 duży ogórek, obrany i pokrojonych grubą kostkę ( żółto- zielony),
1 czerwona papryka, pokrojona na zapałkę(czerwonopurpurowa),
1 żółta papryka, pokrojona na zapałkę( żółtozielony),
1 mała czerwona cebula, pokrojona bardzo cienko(czerwonopurpurowa),
1 szklanka czarnych oliwek, całych,
1/4 szklanki świeżej pietruszki ,drobno posiekanej.
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu balsamicznego,
2 łyżki świeżego soku z cytryny (pomarańczowożółty),
1/2 szklanki świeżych liści bazylii,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
1/2 łyżeczki musztardy Dijon,
3 ząbki czosnku.
Przygotowanie: w dużym garnku do prowadzamy wodę do wrzenia, a międzyczasie dzielimy brokuły i kalafior na części wielkości kęsa. Wrzucić brokuły, kalafior i marchew do wrzącej wody i gotować przez 2 minuty lub dopóki warzywa nie zmiękną, ale wciąż będą kruche. Odcedzamy i natychmiast przelewamy zimną wodą, by zakończyć gotowanie. Włożyć na 30 minut do lodówki, by dobrze schłodzić. Wszystkie składniki sosu włożyć do miksera i mieszać , aż z bazylii i czosnku zrobi się puree. W dużym półmisku wymieszać blanszowane warzywa z pomidorami, ogórkiem, papryką, cebulą, oliwkami i pietruszką. Dodać sos,wymieszać i natychmiast podawać. Jest to 8 porcji.
Wartość 1 porcji : kalorie - 90, białka - 5 g, tłuszcz- 2 g, węglowodany- 4 g , błonnik 11 g. Jest bardzo smaczna i bardzo kolorowa.
#119
Napisano sob, 05 sty 2008 - 14:13
Dzięki superlinio , jeśli masz więcej przepisów dietetycznych to bardzo prosimy bo tego nam tu brakuje
#120
Napisano sob, 05 sty 2008 - 16:39
Moje kochane dziewczyny, przepisy mam i chętnie sie z wami podzielę, ale trzeba czegoś więcej , a co to napiszcie do mnie osobiście , postaram sie pomóc. OlaDzięki superlinio , jeśli masz więcej przepisów dietetycznych to bardzo prosimy bo tego nam tu brakuje
A może to:
Przepis na dorsza z octem balsamicznym i tymiankiem.
Składniki:
1.- 450 gram filetów z dorsza ( może być również inna ryba lub piersi z kurczaka pozbawione j kości i skóry.)
2. -sól i świeżo mielony pieprz
3. -2 łyżeczki oliwy z oliwek
4.- 2 łyżki octu balsamicznego
5.- 1 łyżka świeżego tymianku.
Rybę posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem po obu stronach. Na średnio dużym ogniu rozgrzewamy dużą patelnię z pokrywką. Gdy będzie gorąca, wlewamy oliwę z oliwek. Gdy oliwa będzie gorąca, wkładamy rybę na patelnię, zmniejszamy ogień do średniego i smażymy przez 5 minut lub dopóki spód nie zbrązowieje i nie zetnie się skórka.Ostrożnie odwracamy rybę, zmniejszamy ogień do średniego małego i przykrywamy patelnię. Smażymy jeszcze przez 5 minut. ryba jest gotowa, gdy dzieli się widelcem.Przekładamy rybę na talerz. Ponownie zwiększamy ogień do średnio dużego,dodajemy ocet balsamiczny i szybko zagotowujemy, później zeskrobujemy drewnianą łyżką wszystko, co przywarło do patelni. Wyłączamy gaz, wkładamy rybę na patelnię i przewracamy, aby obie strony pokryły się sosem octowym.Posypać świeżym tymiankiem i natychmiast podawać. To jeden z najprostszych.Staje się delikatna, soczysta i pełna smaku, a przy tym jest gotowa błyskawicznie. sposobów na przygotowanie ryby. ryby powinny się gotować przez około 10 minut na każde 2,5 cm grubości; piersi z kurczaka będą wymagały w sumie około 15 minut gotowania. wartość 1 porcji:kalorie :228, białko: 40 g,tłuszcz : 6 g,węglowodany: 1 g
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych