superlinia, dla Ciebie za super przepisiki normalnie nam tu z nieba spadłaś Wielkie buziaki dla Ciebie
małe co nieco
Rozpoczęty przez
becia
, poniedziałek, 05 marca 2007 - 21:03
...
...
#122
Napisano sob, 05 sty 2008 - 19:24
Napiszcie jakie produkty lubicie, to postaram sie wam napisać przepisy, bo każdy lubi coś innego. Ja osobiście uwielbiam szpinak, brokuły, awokado, owoce morza, ryby itp. a co wy. :beer:superlinia, dla Ciebie za super przepisiki normalnie nam tu z nieba spadłaś Wielkie buziaki dla Ciebie
#123
Napisano sob, 05 sty 2008 - 19:28
Dzięki superlinia jak dla mnie to mogą być przeróżne sałatki no i coś dietetycznego na obiad z kurczaka np, bo z tym to mam zawsze problem i przeważnie jadam na zimno
zgóry dziękuję
zgóry dziękuję
#125
Napisano nie, 06 sty 2008 - 00:04
Mogą być z mrożonek, ale nie gotowac za długo.świetna sałatka i na pewno wypróbuję (czy brokoł i kalafior mogą być z mrożonki?) ,o tej porze roku u nas przynajmniej ciężko o świeży,a jak jest ,to cenowo zabójcze?
A może coś na słodko i na przekąskę, ale tylko 1 kawałek
Ciasto jogurtowe (12 porcji)
- 1 łyżeczka sody do pieczenia
- 1 szklanka chudego jogurtu
- 3 łyżki masła albo margaryny
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 ubite jajo
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego i
mbiru
Sodę do pieczenia wymieszaj z odrobiną jogurtu, dodaj pozostały jogurt, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Masło lub margarynę włóż do miski, dodaj cukier, esencję waniliową i połowę ubitego jaja. Ubij, aż masa nabierze kremowej konsystencji, mieszając dodawaj resztą jaja. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy wymieszaj z jogurtem. Przełóż do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piecz 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Zostaw w formie na 10 minut. Gdy ciasto ostygnie, pokrój je na 12 części.
Ciasteczka owsiane z daktylami (8 ciasteczek)
- 175 g daktyli bez pestek
- 2/3 szklanki soku pomarańczowego
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 100 g mąki
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody do pieczenia
- szczypta soli
- 65 g masła lub margaryny
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 3/4 szklanki płatków owsianych
Daktyle posiekaj, włóż do rondelka z sokiem pomarańczowym i imbirem. Gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Po tym czasie ubij na gładką masę i odstaw, żeby ostygła. Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę do pieczenia i sól ubij z masłem lub margaryną, a następnie wymieszaj z cukrem i płatkami. W formie do pieczenia ułóż warstwę ciasta, masę daktylową, a następnie resztę ciasta. Piecz 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni, aż ciasto się lekko przyrumieni. Po ostudzeniu pokrój na 8 ciasteczek.
Jagodzianki (12 porcji)
- 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 szklanki drobno mielonego cukru
- 2/3 szklanki chudego mleka
- 3 łyżki masła albo margaryny
- otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
- 1 ubite jajo
- 1/2 szklanki suszonych jagód
Wsyp do miski mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól i cukier. Wymieszaj, pośrodku zrób wgłębienie. Podgrzej mleko i roztop w nim masło lub margarynę, odstaw do ostygnięcia, po czym wymieszaj ze skórką, sokiem z pomarańczy i ubitym jajem. Przelej do miski z suchymi składnikami, dodaj jagody i zmiksuj. Przelej ciasto do formy z 12 zagłębieniami, wcześniej wyłożywszy je papierowymi bibułkami. Piecz 18-20 minut w temperaturze 200 stopni.
#127
Napisano nie, 06 sty 2008 - 16:14
ze starych,jeszcze czasy wegetarianizmu mojego wynalazłam takie cos:
nadzienie z soczewicy i pieczarek
15 dag soczewicy
2 cebule
15 dag pieczarek
1 jajo
2-3 łyżki tartej bułki
zioła w/g gustu,sól troszke,pieprz ziołowy
troche jakiegoś tłuszczu
soczewicę dzień wcześniej namoczyc,a na drugi ugotowac w tej samej wodzie,przy końcu gotowania,posolic odrobine 30-do60 min
cebule podsmażyc w odrobinie tłuszczu,dodać posiekane pieczarki,do miękkości,aż woda odparuje,zemleć albo zblendowac z soczewicą ,dodac jajo,bułke,przyprawy,wyrobic masę ,można dodac maggi albo sosu sojowego
masa nadaje sie do naleśników,pierogów,pasztecików,a nawet do wafli ( trzeba j zwilżac pęzlem w wodzie albo rosołku,a jak zmiękną,zawijać )
może się przyda
nadzienie z soczewicy i pieczarek
15 dag soczewicy
2 cebule
15 dag pieczarek
1 jajo
2-3 łyżki tartej bułki
zioła w/g gustu,sól troszke,pieprz ziołowy
troche jakiegoś tłuszczu
soczewicę dzień wcześniej namoczyc,a na drugi ugotowac w tej samej wodzie,przy końcu gotowania,posolic odrobine 30-do60 min
cebule podsmażyc w odrobinie tłuszczu,dodać posiekane pieczarki,do miękkości,aż woda odparuje,zemleć albo zblendowac z soczewicą ,dodac jajo,bułke,przyprawy,wyrobic masę ,można dodac maggi albo sosu sojowego
masa nadaje sie do naleśników,pierogów,pasztecików,a nawet do wafli ( trzeba j zwilżac pęzlem w wodzie albo rosołku,a jak zmiękną,zawijać )
może się przyda
#128
Napisano nie, 06 sty 2008 - 16:17
#129
Napisano nie, 06 sty 2008 - 16:22
kotlety z suchych nasion roślin strączkowych
25 dag grochu,lub fasoli,lub soczewicy ,lub soi
mała bułka sucha
cebula
jajo
świeże lub suszone zioła przyprawowe:bazylia,cząber,majeranek,tymianek,nac pietruszki,koperek
sól,pieprz ziolowy
moczymy przez noc i gotujemy to ,co wybraliśmy
resztę robimy ,tak jak mięsko na mielone,krecimy przez maszynke i doprawiamy
gęstośc regulujemy za pomoca bułki tartej
formujemy kotleciki i podsmażam delikatnie,panierując w mące razowej z dodatkiem otrębow przennych
25 dag grochu,lub fasoli,lub soczewicy ,lub soi
mała bułka sucha
cebula
jajo
świeże lub suszone zioła przyprawowe:bazylia,cząber,majeranek,tymianek,nac pietruszki,koperek
sól,pieprz ziolowy
moczymy przez noc i gotujemy to ,co wybraliśmy
resztę robimy ,tak jak mięsko na mielone,krecimy przez maszynke i doprawiamy
gęstośc regulujemy za pomoca bułki tartej
formujemy kotleciki i podsmażam delikatnie,panierując w mące razowej z dodatkiem otrębow przennych
#131
Napisano nie, 06 sty 2008 - 17:07
bób oczywiście uwielbiam a ile mogą mieć kalorii takie kotlety z fasoli? i czy nie są zbyt ciężkostrawne?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych